La începutul pandemiei de coronavirus se spunea că boala provocată de noul coronavirus nu-i afectează pe copii. Au apărut însă şi cazuri de infectare la cei mici, iar acum oamenii de ştiinţă vor să înţeleagă de ce unii copii se îmbolnăvesc de Covid-19, în timp ce majoritatea nu sunt afectaţi. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii finanţează cu 2,1 milioane de dolari un studiu menit să cerceteze boala COVID-19 în rândul copiilor şi tinerilor de până la 25 de ani.
Spitalul de Copii din Boston este cel care a lansat acest studiu despre COVID-19. Peste 35 de spitale de pediatrie din SUA vor aduna date despre 800 de copii cu COVID-19 spitalizaţi şi le vor raporta în timp real la CDC.
„Obiectivele noastre majore sunt să înţelegem de ce unii copii se îmbolnăvesc de COVID-19 şi de ce majoritatea copiilor nu se îmbolnăvesc în acelaşi număr ca şi adulţii. Din ceea ce ştim despre alte virusuri, cum ar fi virusul gripal, ne-am fi aşteptat ca primii care se îmbolnăvesc să fie copiii şi să aibă o boală mai severă. Dacă putem înţelege ce-i protejează pe copii, s-ar putea să obţinem indicii despre vulnerabilităţile oamenilor în vârstă", a declarat dr. Adrienne Randolph, medic specialist în îngrijirea critică la Spitalul de Copii Boston şi investigatorul principal al studiului.
Studiul prospectiv va implica copii şi tineri din unităţi de terapie intensivă, unităţi de îngrijire intermediară şi din secţiile spitalelor generale.
,,Centrele de studiu selectate vor înscrie şi pacienţi pozitivi, dar asimptomatici, precum şi pacienţi cu gripă pentru a servi drept grupuri de control”, a mai spus Randolph, potrivit siteului Eurekalert.org.
Oamenii de ştiinţă americani vor investiga o varietate de parametri, incluzând nivelul de anticorpi al pacienţilor, alţi indicatori ai răspunsului imun, markeri ai inflamaţiei şi dar şi diferitele tratamente utilizate pentru COVID-19 precum şi efectele acestora.
Recent medicii din Italia şi Marea Britanie au sesizat o posibilă asociere între infecţia cu coronavirus şi apariţia unui număr important de copii mici care au necesitat spitalizare, prezentând simptome specifice bolii Kawasaki.
Conform unui studiu, efectuat pe 44.000 de cazuri confirmate în oraşul Wuhan şi în împrejurimi la jumătatea lunii februarie, grupul de vârstă între 10 şi 19 ani a constituit doar un procent din infecţii. Specialiştii atrag atenţia însă că acest lucru nu înseamnă că sugarii, copiii mici şi adolescenţii nu sunt purtători ai SARS-COV 2 şi că nu se ştie deocamdată cât de mult transmit aceşti copii asimptomatici sau uşor simptomatici noul coronavirus mai departe.