Ghidul medicilor către cele mai fiabile informaţii despre Covid-19 îl reprezintă o aplicaţie IT care poate fi descărcată pe telefon, computer sau tabletă. Universitatea din Warwick a conceput această aplicaţie care colectează în timp real cele mai noi evoluţii privind tratamentele şi îngrijirea pacienţilor cu Covid-19, pe măsură ce acestea apar.
Aplicaţia COVID-19 Team (COVID19team.app/) vizează îmbunătăţirea cunoştinţelor şi înţelegerii coronavirusului în rândul profesioniştilor din domeniul medical, în special a acelora care lucrează în prima linie cu pacienţii în timpul pandemiei. Concepută a fi un instrument pentru medici, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii care au grijă de pacienţi cu COVID-19, aplicaţia foloseşte ca surse de informaţie siteuri academice şi publice de sănătate publică. Aşadar, noutăţi din The Lancet, New England Journal of Medicine, Public Health England, dar şi informaţii furnizate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea bolilor (CDC) sunt preluate de această aplicaţie.
Trei medici din Coventry şi Warwickshire din Marea Britanie, doi dintre ei fiind şi cadre didactice la Şcoala de Medicină Warwick de la Universitatea din Warwick, au conceput şi dezvoltat aplicaţia în timpul liber, folosind propriile competenţe şi resurse. Dar potrivit Medicalxpress.com la crearea aplicaţiei, pe lângă cei trei medici, a lucrat o armată de studenţi la medicină în ultimul an, din Marea Britanie.
„Această aplicaţie există pentru a ajuta profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi împărtăşească experienţele şi practicile bune la nivel naţional şi internaţional. Trebuie să descoperim ce funcţionează şi ce nu funcţionează în alte spitale”, a declarat dr. Andy Stein, lector onorific la Universitatea din Warwick.
Aplicaţia se adresează în primul rând medicilor tineri, juniorilor, studenţilor la medicină din ultimul an dar şi asistenţilor medicali deoarece aceştia constituie majoritatea personalului medical care lucrează cu pacienţii în timpul pandemiei de COVID-19.
Instrumentul IT include sfaturi pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii care tratează pacienţi cu COVID-19, inclusiv condiţiile de depistare cu simptome similare şi diagnostice alternative; interpretarea testului de diagnostic (un test PCR ARN pentru gât şi nas) şi ratele fals negative ale acestuia; utilizarea antibioticelor pentru infecţii secundare.
,,Echipa a creat un design pentru web menit să reducă barierele de acces. Fără logare, fără descărcări, fără funcţii de plată, disponibilă atât pentru pacient, cât şi pentru profesionist, deopotrivă pe telefon, computer sau tabletă," a spus dr. James Gill, lector onorific la Şcoala de Medicină Warwick, referindu-se la aplicaţie.
Mai multe aplicaţii digitale au fost dezvoltate în ultima perioadă. O echipă de cercetători britanici şi americani a dezvoltat un diagnostic bazat pe inteligenţă artificală care poate prezice cu o rată înaltă de acurateţe dacă o persoană are Covid-19 pe baza simptomelor manifestate. O altă echipă de cercetători din statul american Georgia a dezvoltat o aplicaţie pentru smartphone-uri menită să evalueze riscul unui utilizator de telefon de a fi infectat cu noul coronavirus.