Rezultatele unui sondaj cu privire la atitudinea americanilor vizavi de îngrijirile medicale acordate în caz de îmbolnăvire de COVID-19 au reliefat că o persoană din şapte ar evita îngrijirile de teama costurilor tratamentului. Dacă ar avea simptome cheie asociate cu COVID-19 aceste persoane ar evita să solicite asistenţă medicală, este concluzia sondajului american, realizat la nivel naţional în perioada 1-14 aprilie 2020, pe un eşantion de 1.017 adulţi.
Mai mult, 6% dintre americani, reprezentând aproximativ 15 milioane de oameni, au declarat că lor sau unui membru al familiei li s-au refuzat îngrijiri medicale pentru o altă problemă de sănătate din cauza volumului mare adus de focarul de coronavirus.
Atunci când li se prezintă un scenariu în care se confruntă cu febră şi tuse uscată, semne posibile de infecţie cu noul coronavirus, 14% dintre adulţii din SUA susţin că ar evita să solicite asistenţă medicală din cauza costurilor, ceea ce sugerează lacune în ceea ce priveşte acoperirea asigurării medicale, finanţare slabă şi cunoaşterea incompletă a simptomelor cheie ale COVID-19.
„Milioane de americani, chiar şi în faţa unei boli care a adus o ţara în genunchi, ar renunţa la îngrijire din cauza cheltuielilor potenţiale”, a precizat Tim Lash, director de strategie pentru sănătate, potrivit siteului Eurekalert.org.
Evitarea îngrijirii medicale în COVID-19 este un motiv de îngrijorare şi o provocare a sănătăţii publice.
,,Anul trecut, peste 13% dintre respondenţi, reprezentând peste 30 de milioane de americani, au raportat că au un prieten sau membru al familiei care a murit în ultimii cinci ani după ce nu şi-a putut permite îngrijirile necesare", a declarat Dan Witters, cercetător senior Gallup.
Rezultatele sondajului au mai scos la iveală că 66% dintre adulţii din SUA reclamă că preţurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă au crescut din 2017 încoace. În momentul de faţă numărul îmbolnăvirilor date de noul coronavirus a ajuns în SUA la 1.161.805, iar al deceselor de 67.798, fiind pe primul loc în lume.