Covid-19 poate provoca leziuni cardiace

Covid-19 poate provoca leziuni cardiace

Covid-19 poate avea consecinţe fatale în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare subiacente şi poate provoca leziuni cardiace chiar şi la pacienţii fără afecţiuni cardiace subiacente. Cercetătorii de la Universitatea UTHealth din Texas au studiat efectele coronavirusului asupra sistemului cardiovascular. În urma unei analize, s-a constatat că rata de fatalitate pentru pacienţii cu boli cardiovasculare care se îmbolnăvesc de Covid-19 este de 10,5%.

Datele indică o probabilitate mai mare ca persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boală coronariană sau hipertensiune arterială să poată lua coronavirusul, precum şi să prezinte simptome mai severe care vor necesita îngrijiri critice.

Experţii americani ştiau deja că bolile virale, cum ar fi Covid-19, pot provoca infecţii respiratorii care pot duce la leziuni pulmonare şi chiar moarte în cazuri severe. Ce au constatat în plus este că ,,probabil chiar şi în absenţa unei boli cardiace anterioare, muşchiul cardiac poate să fie afectat de coronavirus", a declarat dr. Mohammad Madjid, autorul principal al studiului şi profesor de cardiologie la McGovern Medical School la UTHealth.

,,În general, afectarea muşchiului cardiac se poate întâmpla la orice pacient cu sau fără boli de inimă, dar riscul este mai mare la cei care au deja boli de inimă", a precizat medicul american, potrivit Sciencedaily.com.

Autorii studiului au explicat că cercetările efectuate anterior asupra coronavirusului şi epidemiilor de gripă sugerează că infecţiile virale pot provoca sindroame coronariene acute, aritmii şi insuficienţa cardiacă. Cazurile critice de coronavirus sunt cele care au raportat insuficienţă respiratorie, şoc septic şi / sau disfuncţie sau disfuncţii multiple ale organelor care au dus la deces.

,,Ne aşteptăm să apară la pacienţii simptomatici complicaţii cardiovasculare semnificative legate de COVID-19 din cauza răspunsului inflamator ridicat asociat cu această boală", a mai spus Madjid.

Cele mai frecvente trei simptome ale Covid-19 includ febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. Alte simptome mai puţin frecvente sunt dureri musculare, dureri în gât, congestie nazală şi dureri de cap. Simptomele pot apărea imediat după două zile de la expunerea la virus până la 14 zile după. Există o încărcătură virală ridicată atât la pacienţii simptomatici cât şi la cei asimptomatici, ceea ce înseamnă că este probabilă o răspândire asimptomatică între persoană la persoană.

,,Cu cât este mai mare nevoie de acest sistem de compensare cum se întâmplă în cazul pacienţilor pulmonari, cardiaci, renali, cu atâta posibilitatea de-a face o formă gravă a patologiei este mai mare. Acest ACE 2 nu se găseşte numai la nivelul plămânului, se mai găseşte şi la nivelul celulei miocardice, motiv pentru care în momentul în care coronavirusul se cuplează de acest ACE 2, se internalizează la nivelul celulelor miocardice, sistemul imunitar nespecific acţionează şi la nivelul celulei miocardice şi pot să apară fenomene de miocardită”, a precizat As.Univ. Dr. Vlad Negulescu, medic primar farmacologie clinică pentru 360medical.ro.

viewscnt