Un algoritm de inteligenţă artificială (AI) menit să ajute la flexibilizarea programului de lucru a personalului medical, o sarcină care altfel dă multe bătăi de cap şi le consumă mult timp managerilor de spitale şi clinici medicale, i-ar putea ajuta şi pe medici, adesea epuizaţi fizic şi psihic de volumul de muncă mult prea mare şi pe managerii nevoiţi să jongleze cu resursele umane puţine.
AI poate optimiza forţa de muncă, în contextul în care multe ţări din lume se luptă să menţină şi să utilizeze eficient resursele pe care le au în domeniul medical este mesajul dat de specialişti la HIMSS (Reuniunea din 2023 a Societăţii de Management al Sistemelor de Informaţii în domeniul Sănătăţii din SUA).
Un software de optimizare a deciziilor de învăţare automată pentru a valorifica datele întâlnirilor la cele 40 de linii de servicii din 52 de spitale din SUA le-a economisit medicilor şi managerilor de clinici zeci de mii de ore anual, astfel încât aceştia să se poată concentra pe alte activităţi în loc să facă manual programări. Acest program optimizat pentru manageri a redus costurile fără a afecta îngrijirea pacientului.
„Inteligenţa artificială se concentrează într-adevăr pe flexibilitate şi atribuirea de personal în funcţie de volumul nostru de pacienţi. În situaţia de criză a forţei de muncă, în care ne aflăm cu toţii, ne este greu să ne gestionăm resursele la cel mai optim nivel. Acest instrument analizează fişa medicală electronică şi datele de facturare pentru a estima volumul şi a pentru a putea aloca oamenii în locurile potrivite la momentele potrivite. De asemenea, oferă opţiuni pentru a alege personalul medical diferite durate de lucru şi ture”, a explicat Natalie Edgeworth, senior manager optimizarea forţei de muncă şi inovare, Providence Health System, Edgeworth.
AI a preluat sarcina de a finaliza programul personalului, simplificând acest proces. ,,Am dat înapoi mult timp pe care îl putem folosi pentru a ne concentra pe îngrijirea pacientului”, a spus Natalie Edgeworth, potrivit healthexec.com.
Altgoritmul este folosit în spitale din şapte state diferite, unde legile de stat variază şi afectează astfel programul de lucru a personalului medical, apărând probleme clare la clinicienii care lucrează în ture de 12 ore. AI le permite clinicienilor să-şi modifice programul pentru a se adapta preocupărilor din viaţa reală şi a obţine un echilibru mai bun între viaţa profesională şi viaţa privată.
Edgeworth a mărturisit că se aştepta la respingere din partea angajaţilor, ceea ce este tipic pentru schimbări semnificative, dar toţi au acceptat acest nou sistem imediat.
Un beneficiu cheie al noului instrument este că se pot căuta cu ajutorul AI oameni care pot lucra în anumite ore sau în anumite zile.
Inteligenţa artificială ia în considerare o mulţime de lucruri care influenţează numărul de pacienţi care ajung la spitale, chiar şi previziunile privind condiţiile meteorologice.
Edgeworth a spus că AI funcţionează bine până acum având o rată de acurateţe de 98% atunci când vine vorba de estimarea pacienţilor care vor fi la orice unitate într-o zi dată.