Executivul a aprobat proiectul de Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, document care stabileşte ce programe noi sunt introduse şi la care se renunţă, dar şi bugetele alocate de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru finanţarea acestora.
Ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul său a 13 programe naţionale de sănătate publică. Pentru implementarea programelor naţionale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naţionale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula şi finanţa din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naţionale de sănătate curative.
Spre deosebire de anii trecuţi, sunt introduse noi programe şi activităţi, dar s-a şi renunţat la cele care nu au fost eficiente, după cum susţine Ministerul Sănătăţii.
În cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătăţii s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaţionale pentru boli cronice cu impact asupra sănătăţii publice cu:
- a) Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;
- b) Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;
- c) Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;
- d) Subprogramul de screening pentru depistarea infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfăşoară în regim pilot finanţat din fonduri externe nerambursabile.
Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Naţional de combatere a Cancerului.
Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanţat din fonduri externe nerambursabile.
În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înfiinţat Programul naţional de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigaţie.