Cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii, dermatita atopică afectează până la 20% dintre copiii şi adolescenţii din întreaga lume. Nici adulţii nu sunt scutiţi de această boală, doar că într-un procent mai mic. Prima ediţie a dezbaterii online Dermatitis360, eveniment organizat de redacţia 360medical.ro, are loc chiar astăzi de Ziua Mondială a Eczemei Atopice şi aduce în atenţie multiplele faţete ale acestei afecţiuni.
Începând cu ora 18, pe siteul 360 medical.ro, pe facebook şi pe youtube va fi transmisă live dezbaterea Dermatitis360, manifestare care parte din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii şi la care participă speakeri ce activează în dermatologie şi alergologie, experţi în sănătate publică, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi.
Unul din subiectele de discuţie va fi impactul psihologic al bolii asupra pacientului: cum priveşte familia, societatea, dar mai ales pacientul cu această boală, cum poate fi înlăturată stigma şi ce se poate face pentru ca pacientul atopic să nu piardă controlul asupra bolii.
,,Stresul, depresia, insomnia sunt adesea prezente în viaţa pacienţilor cu dermatită atopică, astfel că impactul psihologic al bolii nu este deloc ce neglijat. La aceste manifestări se adaugă stigma care vine odată cu boala, de aici şi dorinţa de izolare a acestor pacienţi, dificultăţile de integrare în colectivitate, lucruri care pot influenţa starea de sănătate a persoanelor cu dermatită atopică. E important să ţinem cont de toate aceste aspecte atunci când avem de-a face cu aceşti pacienţi”, a atras atenţia dr. Cristina Beiu, medic specialist dermatolog la Spitalul Elias şi asist. univ. la Disciplina Dermatologie Oncologică UMF Carol Davila Bucureşti.
Medicul va participa la eveniment, prin urmare dacă aveţi întrebări pentru dr. Cristina Beiu, puteţi să le puneţi sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro în timpul dezbaterii.
,,Dermatita atopică nu este doar o boală de piele, trebuie privită şi abordată holistic, cu toate implicaţiile sale asupra individului, iar perspectiva emoţională nu trebuie ignorată, fiindcă reacţiile emoţionale generate de simptomele bolii sunt un factor care întreţin vulnerabilitatea pentru dermatita atopică”, a spus pentru 360medical.ro dr. Cristina Beiu.
Citiţi şi
Dermatitis360: As.univ. dr. Lucian Scurtu despre regimul igieno-dietetic în dermatita atopică
Asistentă medicală cu dermatită atopică îşi spune povestea la dezbaterea DERMATITIS360