Ministerul Sănătăţii organizează luni, 26 septembrie, o dezbatere publică online privind proiectul planului de acţiune “pentru eliminarea rujeolei, rubeolei şi de prevenire a infecţiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital”.
Proiectul de act normativ, prezentat recent de către 360medical.ro, urmează să aprobe planul acţiune în această privinţă, care ţine cont de ultimele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Persoanele interesate să participe la dezbatere trebuie să trimită o solicitare de înscriere pe e-mail până în 26 septembrie 2022, ora 8.00.
Dezbaterea va începe luni, 26 septembrie, de la ora 15.00, fiind organizată în sistem de videoconferinţă.
Luarea cuvântului se va face în ordinea în care a fost făcută înscrierea (cel mult 100 de persoane), iar timpul alocat fiecărui vorbitor va fi de maxim 3 minute.
CE PREVEDE PROIECTUL
Planul de acţiune are ca obiective eliminarea rujeolei endemice şi a rubeolei endemice şi prevenirea infecţiei rubeolice congenitale (IRC) şi a sindromului rubeolic congenital (SRC), astfel încât să se menţină o incidenţă de sub 1 caz de SRC la 100.000 de născuţi vii.
Infecţia rubeolică congenitală poate duce la avort, naşteri premature, decese in utero sau naşterea unui copil normal sau a unui copil cu una sau mai multe manifestări ale SRC.
Pentru realizarea acestor obiective, strategiile cheie ale OMS au fost revizuite pentru a lua în consideraţie ţinta de eliminare a rubeolei la nivel european.
Astfel, prima strategie pentru eliminarea rujeolei şi rubeolei endemice este atingerea şi susţinerea unei înalte acoperiri vaccinale (de cel puţin 95%) cu două doze de vaccin rujeolic şi cel puţin o doză de vaccin rubeolic prin serviciile de imunizare de rutină de înaltă calitate.
O a doua măsură este oferirea unei a doua oportunităţi pentru imunizarea antirujeolică prin activităţi suplimentare de imunizare la populaţiile susceptibile la rujeolă.
De asemenea, experţii recomandă oferirea oportunităţilor de vaccinare antirubeolică, inclusiv prin activităţi suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeolă, adolescenţilor şi femeilor la vârsta fertilă.
O altă strategie este întărirea sistemelor de supraveghere prin investigarea riguroasă a fiecărui caz şi confirmarea de laborator a cazurilor suspecte.
Experţii mai recomandă şi asigurarea informaţiilor de înaltă calitate şi valide atât pentru personalul sanitar, cât şi pentru public, referitoare la beneficiile şi riscurile asociate cu imunizarea antirujeolică şi antirubeolică.
OMS recomandă ca fiecare ţară membră să-şi adapteze sistemele de supraveghere a rujeolei şi rubeolei în funcţie de specificul epidemiologic existent. În România, supravegherea rujeolei şi a rubeolei se face conform “Metodologiei de supraveghere a rujeolei şi rubeolei”, utilizând definiţiile de caz ale Uniunii Europene.
Proiectul de ordin cuprinde şi o instrucţiune privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenţei medicale primare, elaborată de experţii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Scopul acestui document este ca echipa de profesionişti din asistenţa medicală primară să asigure implementarea Planului Naţional de Vaccinare (PNV), cu atingerea acoperirii vaccinale optime de peste 95%.