Diagnostic avansat prin proceduri de cardiologie intervenţională, la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnostic avansat prin proceduri de cardiologie intervenţională, la Spitalul Clinic SANADOR

Astăzi, afecţiunile cardiovasculare sunt diagnosticate folosind metode moderne, precum procedurile de cardiologie intervenţională. Acestea sunt minim invazive, realizate endovascular, şi permit stabilirea unui diagnostic avansat, rapid şi precis, pentru că asigură examinarea vaselor de sânge din interior, prin cateterism. În plus, procedurile de diagnostic pot fi completate cu proceduri de tratament endovascular, dacă există indicaţie medicală în acest sens, în acelaşi timp operator.

Cardiologia intervenţională este o ramură medicală modernă şi eficientă, care foloseşte imagistică de ultimă generaţie (angiografe) şi abord minim invaziv pentru a furniza imagini detaliate ale vaselor de sânge, indicând astfel eventualele îngustări sau blocaje, care afectează circulaţia. Prin aceste proceduri, medicii specializaţi în cardiologie intervenţională au acces la imagini detaliate ale vaselor de sânge avansat, cât şi tratamentul minim invaziv al unor afecţiuni cardiovasculare severe.

Departamentul de Cardiologie Intervenţională al Spitalului Clinic SANADOR dispune de două săli complet echipate: Laboratorul de Cateterism şi Laboratorul de Electrofiziologie. Aici, o echipă medicală bine pregătită şi cu experienţă, realizează proceduri avansate de diagnostic şi tratament în condiţii optime de siguranţă şi confort pentru pacient, folosind abordul endovascular arterial sau venos.

Diagnosticul precis al afecţiunilor cardiace

Boala coronariană ischemică, numită şi cardiopatie ischemică, este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni cardiovasculare care poate fi diagnosticată printr-o investigaţie de cardiologie intervenţională. Dacă medicul cardiolog suspectează această afecţiune, poate recomanda, pe lângă analize de laborator şi investigaţii imagistice, o procedură avansată numită coronarografie sau angiografie coronariană.

Coronarografia implică introducerea unui cateter prin puncţionarea unei artere de la nivelul mâinii sau al piciorului şi deplasarea acestuia până la arterele coronare. Aici, medicul va infecta o substanţă de contrast şi, cu ajutorul razelor X, poate vizualiza prin intermediul angiografului dacă există îngustări (stenoză) sau blocaje în interiorul arterelor.

Dacă va considera necesar, cardiologul intervenţionist poate completa coronarografia cu o procedură de tratament – angioplastie coronariană, pentru a lărgi artera îngustată şi a permite reluarea fluxului normal de sânge. Coronagrafia poate fi indicată şi atunci când există semne şi simptome care pot indica un infarct miocardic acut, dacă pacientul suferă de angină pectorală sau de insuficienţă cardiacă.

Alte proceduri de cardiologie intervenţională care pot fi folosite pentru diagnosticul avansat al afecţiunilor inimii sunt ventriculografiile, care permit explorarea ventriculelor cardiace.

În Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, coronarografiile şi ventriculografiile sunt efectuate cu ajutorul angiografului de ultimă generaţie Philips Azurion 7. Departamentul de Cardiologie Intervenţională SANADOR este singurul din sistemul medical privat din România care deţine două angiografe ultraperformante de acest fel, pentru diagnostic rapid şi corect.

Diagnostic avansat pentru bolile vasculare periferice

Prin investigaţii avansate de cardiologie intervenţională pot fi diagnosticate şi numeroase afecţiuni vasculare periferice. Astfel, boala arterială periferică, manifestată prin claudicaţie, adică prin dureri şi crampe la nivelul picioarelor şi prin modificarea aspectului tegumentelor, poate fi descoperită printr-o procedură endovasculară avansată, numită arteriografie periferică.

Această investigaţie minim invazivă permite examinarea arterelor de la nivelul picioarelor, dar poate fi indicată şi în cazul altor artere periferice, cum sunt arterele renale sau ale membrelor superioare. Un tip special de arteriografie periferică este aortografia, care oferă detalii despre posibile stenoze ale aortei.

De asemenea, arteriografia periferică poate fi folosită pentru evaluarea dimensiunii unor anevrisme vasculare sau pentru pregătirea unui bypass arterial, pentru că oferă informaţii importante despre anatomia vaselor de sânge asupra cărora va interveni echipa de chirurgie vasculară.

Arteriografia renală, un tip de arteriografie periferică, asigură diagnosticul avansat al stenozelor de artere renale, una dintre cauzele hipertensiunii arteriale, dar şi al altor afecţiuni de la nivelul arterelor care alimentează cu sânge rinichii. În anumite situaţii, arteriografia renală poate fi indicată şi pentru a completa informaţiile obţinute prin investigaţii imagistice, în cazul unor boli renale.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa specializată în cardiologie intervenţională realizează intervenţii de arteriografie periferică în deplină siguranţă pentru pacient, datorită sistemului de ventilaţie cu presiune pozitive din dotarea Laboratorului de Cateterism. Astfel, pacientul este expus la o doză foarte mică de radiaţii în timpul procedurii. Dacă există indicaţie în acest sens, echipa medicală poate realiza şi tratament intervenţional, prin angioplastie periferică, în completarea procedurii de arteriografie.

Afecţiuni vasculare cerebrale, identificate prin cardiologie intervenţională

Anevrismele cerebrale, malformaţiile arterio-venoase cerebrale, stenozele sau blocajele care afectează vasele de sânge de la nivelul creierului şi al gâtului pot fi diagnosticate prin arteriografie cerebrală. De cele mai multe ori, această procedură este solicitată atunci când la investigaţiile imagistice (tomografie computerizată sau examen RMN) este observată o anomalie care necesită evaluare suplimentară.

În alte situaţii, arteriografia cerebrală poate fi cerută de către medicul neurochirurg înainte de o intervenţie neurochirurgicală, pentru evaluarea vascularizaţiei unei tumori cerebrale sau pentru a verifica starea şi localizarea precisă a clipurilor chirurgicale fixate anterior pe vasele de sânge de la nivelul creierului.

În funcţie de afecţiunea identificată, această procedură de diagnostic avansat poate fi urmată de o intervenţie în scop terapeutic. Tratamentul endovascular poate fi administrat prin mai multe metode, conform indicaţiei medicale existente – angioplastie carotidiană pentru stenoza arterelor carotide, trombectomie pentru extragerea unui cheag de sânge sau embolizarea unui anevrism, pentru a preveni ruperea acestuia şi apariţia unei hemoragii cerebrale potenţial fatale.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la toate procedurile de cardiologie intervenţională pentru diagnostic avansat şi tratament minim invaziv, în funcţie de indicaţia stabilită de medic. Toate investigaţiile sunt efectuate în deplină siguranţă. Pacienţii beneficiază de un consult preanestezic complet şi de îngrijiri postoperatorii competente pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiovasculară. Secţia ATI CCV de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secţie ATI de categoria I, cu nivel de competenţă extinsă.

viewscnt