Diagnostic avansat şi tratament modern pentru cancerele ginecologice, la SANADOR

Diagnostic avansat şi tratament modern pentru cancerele ginecologice, la SANADOR

Cancerul ginecologic reprezintă orice tip de cancer care se dezvoltă în organele reproductive ale femeii. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic se numără cancerul de col uterin, cancerul ovarian, endometrial, vaginal şi vulvar.

Fiecare formă de cancer ginecologic este distinctă, prezentând semne şi simptome specifice, factori de risc unici şi strategii individuale de prevenţie. Riscul de a dezvolta un cancer ginecologic creşte odată cu înaintarea în vârstă, dar identificarea acestei afecţiuni într-un stadiu incipient permite aplicarea celui mai eficient tratament, previne apariţia complicaţiilor, iar pacienta se poate bucura în continuare de o bună calitate a vieţii.

La SANADOR, pacientele au acces la sericii medicale complete, integrate, pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor ginecologice maligne. După un examen ginecologic amănunţit, medicul poate recomanda efectuarea unor analize şi investigaţii imagistice specifice, pentru stabilirea diagnosticului. Astfel, consultaţia de specialitate poate fi urmată de o ecografie transvaginală şi de efectuarea unei biopsii.

În funcţie de specificul fiecărui caz în parte, medicul poate solicita şi alte investiţii, precum examinarea RMN sau tomografia computerizată. La SANADOR, aceste examinări sunt efectuate cu aparatură de top - RMN 3 Tesla şi CT Siemens Definition Edge 128 slice. Pentru stadializarea unui cancer ginecologic, la Centrul Oncologic SANADOR, pacientele au acces la scanare PET-CT cu echipamente de ultimă generaţie - Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

În funcţie de indicaţia medicală stabilită în urma analizelor şi a investigaţiilor, pacientele beneficiază de diferite proceduri de tratament pentru cancer - radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie sau terapie ţintită.

Diagnosticul avansat al cancerelor ginecologice

Diagnosticul cancerelor ginecologice necesită o anamneză detaliată, o examinare clinică atentă şi efectuarea unor analize şi investigaţii specifice. În cazul cancerului cervical, testele de screening Papanicolau şi testarea HPV sunt esenţiale pentru depistarea precoce, deoarece simptomele pot apărea tardiv. Colposcopia şi biopsia sunt etape ulterioare în cazul unei suspiciuni de cancer de col uterin.

Pentru cancerul endometrial, metroragia reprezintă un semnal de alarmă, iar diagnosticul cert se stabileşte prin biopsie, alături de alte investigaţii, precum ecografia transvaginală, sonohisterografia, examinarea CT şi RMN. Cancerul ovarian, cu simptome nespecifice în stadiile incipiente, necesită de asemenea investigaţii imagistice, precum ecografia abdominală şi transvaginală, analize de sânge, inclusiv markerul tumoral CA 125, CT şi examen RMN.

Pentru diagnosticul de cancer vaginal sau al tumorilor vulvare, mult mai rare, sunt necesare testarea Babeş Papanicolau şi colposcopie cu biopsie, iar pentru stadializarea cancerului, medicul poate indica cistoscopie, proctoscopie, radiografii osoase şi scanare RMN.

La SANADOR, consultaţiile ginecologice sunt completate cu analize şi investigaţii specifice, precum genotiparea HPV, test Babeş-Papanicolau şi ecografie transvaginală. Pentru diagnostic avansat, în cazul suspiciunii de cancer ginecologic, pacientele beneficiază de colposcopie, biopsie, examen CT sau RMN cu putere 3 Tesla.

După stabilirea diagnosticului de certitudine şi stadializarea cancerului prin scanare PET-CT sau SPECT-CT, pacientele beneficiază de tratament personalizat şi multimodal. În acest fel, pot fi obţinute rezultate cât mai bune, pe termen lung, cu risc redus de recidivă sau de complicaţii. În funcţie de indicaţia medicală stabilită, tratamentul pentru un cancer ginecologic poate implica şedinţe de chimioterapie, radioterapie externă şi internă (brahiterapie).

În completarea acestor proceduri, tratamentul chirurgical este realizat în deplină în siguranţă la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din ţară.

Rolul brahiterapiei în tratarea cancerelor ginecologice

Brahiterapia sau radioterapia internă este o componentă esenţială în terapia multimodală pentru cancerul ginecologic, fiind indicată atât în fazele incipiente ale bolii, cât şi în stadiile avansate, atunci când nu există metastaze la distanţă. În cazuri atent selecţionate, brahiterapia poate fi folosită şi în scop paliativ, pentru ameliorarea durerii.

Acest tip de tratament oncologic este recomandat pentru mai multe tipuri de cancere ginecologice, precum cancerul de col uterin, cancerul endometrial şi cancerul de vagin.

Brahiterapia reprezintă un tratament sigur şi precis, pentru că utilizează doze concentrate de radiaţii, care sunt administrate prin intermediul unor implanturi radioactive plasate chiar în tumoră sau în proximitatea acesteia. Prin această tehnică, ţesuturile sănătoase din vecinătate nu sunt afectate de radiaţii, astfel încât efectele secundare ale tratamentului sunt semnificativ reduse. În acelaşi timp, datorită dozei mari de radiaţii din implant, celulele maligne sunt distruse eficient.

Procedura este bine tolerată de către paciente, fiind realizată în regim ambulatoriu, fără să fie necesară internarea. Cu un grad ridicat de eficacitate, acest tratament asigură o recuperare rapidă, contribuind semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Centrul Oncologic SANADOR asigură tratament prin diferite tehnici de brahiterapie, adaptate în funcţie de specificul fiecărui caz şi de indicaţiile medicale, inclusiv prin brahiterapie interstiţială, când implantul este plasat direct în ţesutul tumoral. Acest tip de radioterapie internă este indicat în special pentru tratamentul cancerului de col.

Beneficiile chirurgiei robotice în tratarea cancerelor ginecologice

Chirurgia robotică reprezintă o inovaţie tehnologică remarcabilă, care depăşeşte limitele intervenţiilor deschise şi ale chirurgiei laparoscopice. Robotul chirurgical da Vinci Xi, considerat cel mai avansat din lume, a fost folosit cu succes în numeroase proceduri chirurgicale ginecologice, furnizând chirurgului un set avansat de instrumente pentru intervenţii minim invazive.

Procedurile de chirurgie robotică pot fi indicate pentru tratamentul cancerului de col uterin, al cancerului de endometru şi al cancerului ovarian. Această tehnică permite realizarea operaţiilor cu o precizie şi acurateţe deosebite, datorită robotului da Vinci, prin incizii fine şi sigure, cu protejarea ţesuturilor sănătoase din jur şi cu respectarea marginilor de siguranţă oncologică.

Printre numeroasele proceduri chirurgicale ginecologice realizate cu ajutorul chirurgiei robotice se numără histerectomiile, miomectomiile, limfadenectomiile pelvice şi paraaortice. Sistemul robotic poate fi folosit şi pentru tratamentul chirurgical al unor afecţiuni ginecologice benigne, precum endometrioza, fibromul uterin sau chistul ovarian.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacientelor acces la proceduri minim invazive de chirurgie ginecologică, realizate cu sistemul robotic da Vinci Xi, atunci când există indicaţie pentru acest tip de procedură. Prin chirurgia robotică, pacientele beneficiază de spitalizare mai scurtă, risc redus de complicaţii şi recuperare rapidă.

viewscnt