Diagnostic avansat şi tratament modern pentru cancerul cervical la SANADOR

Diagnostic avansat şi tratament modern pentru cancerul cervical la SANADOR

Cancerul de col uterin este o boală severă ce afectează celulele cervixului, partea inferioară a uterului, care face legătura cu vaginul. Acest tip de cancer este provocat, în principal, de o infecţie cu HPV, un virus transmis prin contact sexual. Deşi majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu dezvoltă cancer, infecţiile persistente pot determina modificări celulare anormale, ce pot evolua, în timp, spre malignitate.

Întrucât cancerul de col uterin este asimptomatic în fazele incipiente, diagnosticul precoce este esenţial. În acest context, vaccinarea împotriva HPV constituie o măsură preventivă esenţială, iar screeningul periodic, prin test Babeş-Papanicolau şi testare HPV, este indispensabil pentru detectarea timpurie.

Abordarea terapeutică este mereu una multimodală, incluzând, după caz, intervenţii chirurgicale cu grade diferite de complexitate, radioterapie externă şi brahiterapie, dar şi chimioterapie, aplicate în secvenţe planificate. Prognosticul este favorabil atunci când boala este descoperită în stadii incipiente.

La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii de ginecologie şi la consiliere pentru prevenţie, inclusiv la administrarea vaccinului Gardasil 9 împotriva HPV, care asigură protecţie împotriva tulpinilor cu potenţial oncogen ridicat. Acest vaccin previne atât leziunile precanceroase, cum ar fi displazia cervicală, cât şi dezvoltarea cancerului de col uterin şi a altor tipuri de cancere asociate HPV, inclusiv cancerul penian.

Consultaţiile de specialitate sunt urmate la SANADOR de analize şi investigaţii avansate, pentru depistarea afecţiunilor ginecologice, inclusiv a cancerului cervical. În cazul confirmării unui cancer cervical, tratamentul este stabilit de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), formată din experţi în ginecologie, oncologie, radioterapie, radiologie şi anatomopatologie. Această echipă colaborează pentru a asigura îngrijirea optimă a pacientelor şi pentru a îmbunătăţi rezultatele terapeutice printr-un consens medical avizat între toţi specialiştii implicaţi.

Cum se manifestă cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin se manifestă printr-o serie de semne şi simptome care devin evidente pe măsură ce boala avansează. În stadiile de început, afecţiunea este frecvent asimptomatică, ceea ce subliniază importanţa screeningului periodic, pentru o detectare precoce. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea sângerări vaginale anormale, cum ar fi între menstruaţii (metroragie), după contact sexual sau chiar după instalarea menopauzei.

O altă manifestare clinică este dată de prezenţa secreţiilor vaginale atipice, care pot deveni mai profuze, sângeroase şi, uneori, cu un miros neplăcut, sugerând o posibilă infecţie. De asemenea, pacientele pot experimenta dureri pelvine sau disconfort în timpul actului sexual (dispareunie), afectând astfel calitatea vieţii. În stadiile avansate, simptomele pot include dureri lombare, edem al membrelor inferioare şi pierdere inexplicabilă în greutate. De aceea, este esenţial ca femeile să fie conştiente de aceste semne şi să consulte un medic dacă observă modificări neobişnuite, deoarece diagnosticarea din timp a acestui tip de cancer poate îmbunătăţi semnificativ prognosticul.

La SANADOR, pacientele beneficiază de analize de citologie cervico-vaginală cu rezultate precise, efectuate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, echipat cu tehnologii de vârf. În cazul în care se confirmă diagnosticul de cancer de col uterin, pacientele se pot adresa Centrului Oncologic SANADOR, care asigură un tratament integrat pentru afecţiunile oncologice, respectând cele mai înalte standarde de calitate.

Diagnosticul avansat pentru cancerul cervical

Diagnosticul avansat al cancerului cervical implică o serie de teste şi evaluări menite să confirme prezenţa bolii şi să determine extinderea acesteia. Atunci când un test Papanicolau sau un test HPV relevă anomalii, următorul pas constă de obicei într-o colposcopie, o procedură care permite medicului să examineze cervixul cu ajutorul unui instrument special, numit colposcop.

Dacă sunt identificate celule suspecte, medicul poate efectua o biopsie, pentru a obţine o mostră de ţesut, care va fi analizată în laborator, pentru a verifica prezenţa celulelor canceroase. În cazul în care diagnosticul de cancer cervical este confirmat, sunt realizate teste suplimentare, cum ar fi imagistica prin rezonanţă magnetică, tomografia computerizată sau examenul PET-CT, pentru a evalua dacă boala s-a răspândit în alte părţi ale corpului. Aceste investigaţii sunt esenţiale pentru stabilirea stadiului cancerului, care poate varia de la stadiul I (cancer localizat) la stadiul IV (cancer metastazat), şi ajută la determinarea celei mai adecvate strategii terapeutice.

La SANADOR, diagnosticul de precizie pentru suspiciunea de cancer cervical se realizează prin intermediul colposcopiei şi biopsiei, iar probele de ţesut prelevate sunt analizate prin examen histopatologic, care poate fi completat cu examen imunohistochimic. În plus, pentru stadializarea cancerului de col uterin, pacientele au acces la investigaţii imagistice avansate, efectuate cu echipamente ultraperformante, precum RMN cu putere 3 Tesla şi PET-CT cu Siemens Biograph Horizon-3R.

Tratamentul multimodal al cancerului de col uterin

Tratamentul cancerului cervical implică întotdeauna o abordare multimodală, adaptată stadiului bolii şi eventualelor afecţiuni asociate, incluzând chirurgie, radioterapie şi chimioterapie. În stadiile incipiente, intervenţia chirurgicală poate consta în excizia unui fragment tisular conic din colul uterin, păstrând restul acestuia intact. În cazurile în care este necesară o intervenţie mai extinsă, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală mai radicală, implicând îndepărtarea completă a colului uterin şi a unor ţesuturi adiacente, sau histerectomie, prin care se îndepărtează colul uterin, uterul, o porţiune din vagin şi ganglionii limfatici, cu scopul de a asigura vindecarea şi prevenirea recidivelor.

Alegerea tipului de tratament chirurgical se realizează exclusiv prin consultarea specialistului, în urma unei analize detaliate a riscurilor şi a beneficiilor. Chirurgia poate fi asociată cu chimioterapie, utilizând substanţe citostatice pentru a distruge celulele canceroase, sau cu radioterapie, care foloseşte fascicule de radiaţii de înaltă intensitate. Radioterapia poate fi aplicată şi ca tratament principal, în combinaţie cu chimioterapia, pentru cancerele cervicale avansate loco-regional sau postoperator, dacă există un risc crescut de recidivă. Aceasta poate fi administrată extern, intern sau într-o combinaţie a celor două metode.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele au acces la tratament prin diferite tipuri de intervenţii chirurgicale, inclusiv prin chirurgie robotică ginecologică, în funcţie de indicaţia stabilită. Operaţiile robotice permit o recuperare rapidă şi implică un risc redus de complicaţii. Tehnologia robotică asigură efectuarea de limfadenectomii, extirparea uterului şi rezecţia anexelor printr-o procedură cu un nivel superior de precizie şi siguranţă, depăşind astfel performanţele laparoscopiei şi ale chirurgiei tradiţionale.

Brahiterapia pentru tratamentul cancerul cervical la Centrul Oncologic SANADOR

Brahiterapia reprezintă o metodă de primă linie în tratamentul cancerelor ginecologice şi al recidivei cancerului cervical, utilizată fie ca terapie principală, fie în completarea radioterapiei externe. Prin iradiere precisă şi doze ridicate orientate exclusiv asupra tumorii, această tehnică distruge celulele canceroase protejând, în acelaşi timp, ţesuturile înconjurătoare. Procedura este nedureroasă, nu necesită internare şi asigură o recuperare rapidă.

Centrul Oncologic SANADOR asigură acces la brahiterapie interstiţială, o formă de iradiere internă de înaltă precizie, ce permite aplicarea unei doze mari de radiaţii direct pe tumoră, cu minimizarea expunerii ţesuturilor sănătoase. De asemenea, brahiterapia adaptativă ghidată imagistic (IGABT) este recomandată în special pentru recidivele cancerului cervical. Această tehnică avansată utilizează un aplicator compatibil cu tomografia computerizată şi rezonanţa magnetică, permiţând o administrare mult mai precisă a radiaţiilor şi o protecţie optimă a organelor adiacente. Echipamentul GammaMed Plus iX, utilizat la SANADOR, garantează siguranţă, precizie şi flexibilitate, pentru obţinerea celor mai bune rezultate.

viewscnt