Diagnostic avansat şi tratament modern pentru hernia de disc, la SANADOR

Diagnostic avansat şi tratament modern pentru hernia de disc, la SANADOR

Hernia de disc apare atunci când nucleul pulpos, centrul moale al unui disc intervertebral, iese printr-o ruptură din inelul fibros, teaca dură care îl înconjoară. Astfel apare compresia nervilor spinali, cauzând dureri de spate şi de picioare, care pot fi însoţite adesea de parestezii ori de slăbiciune musculară. Boala poate avea localizări diferite, însă cel mai des apare în regiunile cervicală şi lombară ale coloanei vertebrale. Neglijată, o hernie de disc poate conduce spre complicaţii severe, împiedicând desfăşurarea activităţilor zilnice şi putând duce chiar şi la dizabilitate. De aceea, încă de la apariţia primelor semnale de alarmă, pacientul trebuie să solicite cât mai repede un consult de specialitate, pentru un diagnostic precis şi un tratament prompt şi adecvat.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de cele mai avansate metode de diagnostic şi de tratament pentru hernia de disc, ghidaţi de o echipă medicală dedicată. Tratamentul chirurgical, atunci când este necesar, este realizat de neurochirurgi cu o vastă experienţă, cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generaţie, precum microscoapele operatorii Zeiss Kinevo 900. Astfel, recuperarea pacientului este rapidă, iar perioada de spitalizare este semnificativ redusă, cu un risc scăzut de complicaţii postoperatorii.

Cauzele şi simptomatologia herniei de disc

Hernia de disc este adesea rezultatul unei uzuri progresive, asociate cu îmbătrânirea, numită discopatie lombară. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile devin mai susceptibile la deteriorare, uneori chiar şi în urma unor simple încordări. De asemenea, scăderea densităţii osoase, care apare în osteopenie şi în osteoporoză, poate contribui la apariţia herniei de disc. În plus, suprasolicitările coloanei pot provoca leziuni vertebrale care să conducă la hernie de disc.

Hernia de disc lombară se manifestă prin durere în regiunea lombară (lumbago) şi în fese, uneori cu iradiere către partea anterioară sau posterioară a coapsei (sciatică). O hernie de disc cervicală determină durere predominant în zona cefei şi a omoplaţilor, cu iradiere în umăr, braţ, mână şi degete.

Pentru un diagnostic precis, este importantă efectuarea unui control neurologic detaliat, însoţit de investigaţii suplimentare, precum radiografie şi examen de rezonanţa magnetică, care confirmă localizarea herniei de disc şi oferă informaţii detaliate despre nervii afectaţi. De asemenea, medicul poate recomanda electromiografie (EMG), o investigaţie care implică utilizarea unor electrozi, pentru evaluarea funcţiei musculare.

La SANADOR, pacienţii au acces la examen RMN 3 Tesla efectuat cu echipamente de ultimă generaţie: Siemens Magnetom Vida şi Siemens Magnetom Skyra. Acestea furnizează detalii extrem de precise despre poziţia herniei şi relaţiile acesteia cu alte structuri, precum măduvă, nervi spinali şi oase.

Tratamentul modern al herniei de disc, la Spitalul Clinic SANADOR

Odată stabilit diagnosticul de hernie de disc, tratamentul este iniţial conservator şi include în principal evitarea activităţilor care provoacă durere şi administrarea unor medicamente. Dacă durerea este uşoară până la moderată, medicul poate recomanda antiinflamatoare şi miorelaxante, când există şi spasme musculare asociate. Însă, dacă durerea nu se ameliorează cu medicamentele administrate pe cale orală, medicul poate recomanda efectuarea de injecţii cu corticosteroizi, în jurul nervilor spinali, sub ghidaj radiologic, dar şi sesiuni de masaj ori kinetoterapie.

Dacă tratamentele conservatoare nu au efectul dorit, iar simptomele persistă după mai bine de şase săptămâni, medicul poate recomanda o intervenţie chirurgicală. Operaţia poate fi necesară atunci când pacientul are dureri imposibil de controlat, nu mai poate sta în picioare sau nu mai poate merge, ori are dificultăţi legate de controlul intestinelor şi al vezicii urinare.

Există mai multe tehnici chirurgicale pentru ameliorarea presiunii asupra măduvei spinării şi a nervilor. Astfel, neurochirurgul poate efectua discectomie, pentru îndepărtarea parţială sau totală a discului intervertebral herniat, laminectomie, pentru a îndepărta o parte a osului vertebral (lamina) sau poate folosi un disc artificial, pentru a înlocui un disc deteriorat cu unul artificial. O altă procedură care poate fi folosită este fuziunea coloanei vertebrale, pentru a uni direct două sau mai multe vertebre, făcând coloana mai stabilă.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile chirurgicale pentru tratarea herniei de disc sunt realizate prin proceduri moderne, cu un grad redus de invazivitate. Astfel, pacienţii beneficiază de numeroase avantaje: cicatricele sunt mici, iar stabilitatea coloanei este semnificativ îmbunătăţită. De asemenea, timpul necesar pentru astfel de operaţii este redus, iar recuperarea postoperatorie este rapidă. Toate operaţiile se desfăşoară într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din ţară, conectat la o Secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă de categoria I, cu nivel de competenţă extinsă.

Program personalizat de recuperare medicală, la SANADOR

Programul de recuperare după operaţia pentru hernia de disc este stabilită individualizat, pentru fiecare pacient în parte. Fizioterapia începe, de obicei, la şase săptămâni de la operaţie, în funcţie de tipul acesteia. Medicul specializat în reabilitare medicală evaluează evoluţia pacientului şi persistenţa durerilor sau a parezei, pentru a stabili momentul ideal pentru începerea recuperării.

Pentru recuperarea completă, pacientul va efectua kinetoterapie şi diferite exerciţii, pentru a preveni recidiva herniei de disc. De asemenea, în funcţie de simptome, pot fi incluse şi sesiuni de fizioterapie cu electrostimulare sau masaj. Obiectivele principale vizează stabilizarea coloanei, îmbunătăţirea mobilităţii şi creşterea rezistenţei, având în vedere şi particularităţile legate de vârstă şi de eventualele boli asociate, cum ar fi o spondiloză.

Pe toată durata programului de recuperare, pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice şi să continue acasă, pe termen lung, exerciţiile recomandate. Departamentul de Recuperare Medicală din Spitalul Clinic SANADOR dispune de o organizare eficientă şi de echipamente de ultimă generaţie pentru ameliorarea durerilor şi recuperarea funcţională a pacienţilor cu hernie de disc.

viewscnt