Leziunile de cartilaj pot produce durere, blocarea articulaţiei, limitarea mişcării şi inflamaţie. Aceste leziuni sunt adesea rezultatul traumatismelor, precum accidentările sportive, sau pot apărea din cauza deteriorării osoase subiacente, în special în cazul osteoartritei. Tratamentul poate fi conservator sau chirurgical, în funcţie de gravitatea şi de localizarea leziunii.
Refacerea cartilajului poate fi un proces îndelungat, deoarece cartilajul se vindecă mai lent, din cauza lipsei vaselor de sânge. Uneori, terapia implică odihnă, aplicare de gheaţă, compresie şi ridicare (metoda RICE), alteori însă este necesară intervenţia chirurgicală. Decizia asupra tratamentului este influenţată de vârsta pacientului, de starea generală de sănătate şi de severitatea leziunii.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu leziuni de cartilaj beneficiază de investigaţii imagistice avansate, precum artrografie RMN sau tomografie computerizată, dar şi de artroscopie. Atunci când este necesar tratament chirurgical, intervenţiile sunt realizate de medici ortopezi cu experienţă, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din ţară. Pentru o recuperare completă, pacienţii au acces la un program personalizat de terapie fizică, recomandat de un specialist.
Tipuri, grade de afectare şi manifestări clinice ale leziunilor de cartilaj
Există diverse tipuri de leziuni de cartilaj, clasificate în funcţie de natura sau de locul în care apar. De exemplu, leziunile focale osteocondrale sau condrale implică deteriorarea unei zone limitate a cartilajului. Condropatia patelară sau condropatia genunchiului este un exemplu de leziune condrală ce poate afecta cartilajul la suprafaţa articulaţiei genunchiului. Leziunile de cartilaj sunt clasificate în cinci grade de gravitate, conform sistemului International Cartilage Repair Society: de la sănătos (gradul 0), când cartilajul este normal, până la grav afectat (gradul 4), când există o deteriorare extinsă şi severă, inclusiv la nivelul osului subcondral.
Simptomatologia leziunilor de cartilaj variază, dar include adesea durere şi inflamaţie, precum şi episoade de cedare sau de blocare a articulaţiei. Cartilajul articular se poate repara de la sine atunci când organismul este odihnit, mai ales la persoanele tinere, iar simptomele se ameliorează.
Cu toate acestea, în multe cazuri, manifestările clinice se agravează pe măsură ce deteriorarea avansează şi leziunile articulare pot progresa spre osteoartrită. Această afecţiune poate fi însoţită de instabilitatea articulaţiei, ceea ce poate duce la formarea de corpi liberi intraarticulari, fragmente mici de cartilaj sau de os, care se desprind în interiorul articulaţiei
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu leziuni de cartilaj ale genunchiului, leziuni de cartilaj ale gleznei sau care suferă din pricina corpilor liberi intraarticulari beneficiază de consultaţii de ortopedie, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi de toate investigaţiile necesare pentru stabilirea diagnosticului corect.
Diagnostic prompt şi precis la SANADOR
Diagnosticul corect al leziunilor de cartilaj este esenţial pentru stabilirea tratamentului potrivit. De obicei, pentru identificarea leziunilor, medicul ortoped va recurge la examinare fizică, urmată de evaluarea imagistică şi, dacă va considera necesar, de teste suplimentare. Examenul clinic poate releva deformări, limitări ale mişcării şi alte semne specifice ale leziunilor de cartilaj.
Investigaţiile imagistice sunt esenţiale pentru a vizualiza structura şi starea cartilajului. De exemplu, radiografiile pot evidenţia îngustarea spaţiului articular, calcificarea cartilajului şi prezenţa de osteofite, iar examenul RMN oferă o vedere detaliată, evidenţiind leziunile mai mici. Testele suplimentare, cum ar fi artroscopia diagnostică, pot fi necesare pentru o evaluare mai precisă. Diagnosticul leziunilor de cartilaj poate fi complex, iar abordarea corectă depinde de o evaluare amănunţită a fiecărui pacient.
La SANADOR, echipamentele imagistice de ultimă generaţie permit medicilor să obţină informaţii precise şi să aleagă tratamentul adecvat. Pacienţii beneficiază de investigaţii imagistice performante, precum RMN 3 Tesla şi CT 128 slice, pentru diagnosticul rapid şi precis al leziunilor de cartilaj, al corpilor liberi intraarticulari sau al altor afecţiuni articulare. În acest fel, medicul poate stabili un plan personalizat de tratament, pentru a obţine cele mai bune rezultate.
Metode moderne de tratament
Leziunile cartilajelor pot fi tratate prin mai multe metode, în funcţie de gradul de afectare articulară şi de bolile asociate. Corpii liberi intraarticulari pot fi îndepărtaţi prin intervenţie chirurgicală artroscopică sau prin artrotomie.
Prima procedură este o intervenţie minim invazivă, care ajută la ameliorarea manifestărilor clinice şi poate elimina blocarea articulaţiei în cazul corpilor de mici dimensiuni, iar cea de-a doua este o intervenţie ortopedică complexă, indicată pentru eliminarea corpilor de mari dimensiuni. Cartilajul articular liber şi fărâmiţat poate fi îndepărtat, iar iregularităţile de suprafaţă pot fi netezite mecanic, într-un proces cunoscut sub numele de condroplastie.
De asemenea, zonele de cartilaj fibrilat hipertrofic pot fi netezite folosind ablaţia cu radiofrecvenţă. În cazul în care osul este expus, medicul poate recurge la o tehnică numită microfracturare, în care sunt făcute mai multe mici găuri în suprafaţa osului, pentru a permite celulelor stem din măduva osoasă să repare zona cu fibrocartilaj.
O altă metodă de tratament implică prelevarea unui cartilaj sănătos dintr-o parte a genunchiului şi mutarea acestuia în zona deteriorată din partea portantă a articulaţiei - o tehnică cunoscută sub numele de procedura OATS (sistemul de transfer osteoarticular). Atunci când sunt mutate mai multe bucăţi în acest fel, pentru a forma un mozaic de noi bucăţi de cartilaj în zona deteriorată, se efectuează o mozaicoplastie. Mozaicoplastiile extinse au fost în mare parte înlocuite cu proceduri mai noi de tratament, precum implantarea autologă de condrocite, care recoltează celule de cartilaj din genunchi şi le creşte în laborator. Celulele se multiplică până când vor putea fi utilizate pentru a acoperi zona deteriorată.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu leziuni de cartilaj au acces la artroscopie de genunchi, la artroscopie de gleznă, la mozaicoplastie şi la alte intervenţii ortopedice, în funcţie de indicaţia medicală stabilită. Operaţiile sunt efectuate folosind diverse tehnici, inclusiv microforaje sau fixarea cu şuruburi şi cu implanturi bioresorbabile, sau chiar transplant autolog de ţesut osteocondral.
Intervenţiile chirurgicale se desfăşoară în deplină siguranţă, într-un bloc operator echipat modern, iar pacienţii primesc asistenţă medicală avansată pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, acreditată ca secţie ATI de categoria I – nivelul maxim de competenţă. Pentru o recuperare optimă după operaţie, pacienţii beneficiază de un program personalizat de reabilitare medicală.