Cancerele digestive sunt rezultatul creşterii necontrolate a celulelor maligne în tractul digestiv şi la nivelul organelor abdominale. Printre cancerele digestive se numără cancerul esofagian, cancer la stomac, cancer la pancreas, cancer hepatic, precum şi cancerul intestinului subţire, cancerul de colon, rect şi cancerul anal. Acestea pot fi cancere care au ca punct de plecare tractul digestiv (tumorile primare) sau pot fi metastaze ale altor forme de cancere (tumorile secundare), precum cancerul mamar ori cancerul pulmonar. Fiecare tip de cancer gastrointestinal este diferit şi necesită tratamente specifice.
La SANADOR, pacienţii cu cancere digestive beneficiază de echipamente performante de diagnostic, cu ajutorul cărora sunt realizate investigaţii precise. Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca pune la dispoziţia pacienţilor servicii complete de endoscopie, iar Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru privat din ţară dedicat diagnosticării şi terapiei cancerului, asigură tratament performant, cu ajutorul dotărilor de excepţie şi echipei medicale dedicate. Planul terapeutic este stabilit de Comisia oncologică multidisciplinară, care analizează fiecare caz în parte, pentru a recomanda cel mai potrivit tratament.
Cele mai frecvente cancere digestive
Cele mai frecvente tipuri de tumori maligne ale aparatului digestiv apar la nivelul esofagului, stomacului, intestinelor, la ficat sau la pancreas, dar există şi tipuri mai rare de cancer digestiv, precum tumorile neuroendocrine, tumorile stromale gastrointestinale şi cancerul anal. În general, cancerele gastrointestinale tind să se dezvolte mai des la bărbaţi, iar riscul creşte odată cu îmbătrânirea.
Cercetările au identificat legături între aceste cancere şi factori precum fumatul, consumul de alcool şi dietele nesănătoase. Însă astfel de tumori pot să apară şi ca rezultat al unor afecţiuni preexistente: boala de reflux gastroesofagian, infecţia cu Helicobacter pylori, infecţia cu virusurile hepatitice B şi C sau ciroza. Un mic procent din cancerele digestive pot fi moştenite genetic.
Endoscopia digestivă este esenţială pentru diagnosticarea multor tipuri de cancere digestive. La SANADOR, pacienţii au acces la investigaţii performante, realizate în cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort, cu anestezie acolo unde este cazul, la Spitalul Clinic SANADOR şi la Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca. Acest centru de excelenţă asigură servicii medicale endoscopice la standarde internaţionale, fiind dotat cu turnuri de endoscopie de ultimă generaţie 3D 4K Olympus X1. Pe lângă procedurile avansate de endoscopie digestivă, pacienţii beneficiază şi de servicii medicale complementare, precum manometria esofagiană şi pH-metria esofagiană cu impedanţă.
Teste diagnostice pentru diagnosticul cancerelor digestive
În cazul unei suspiciuni de cancer gastrointestinal, medicul gastroenterolog va recomanda o endoscopie digestivă superioară, pentru a verifica mucoasa esofagului, a stomacului şi a intestinului subţire, sau o colonoscopie, pentru a examina colonul şi rectul.
Analizele de laborator, precum hemoleucograma completă, testarea proteinelor din sânge şi markerii tumorali, pot evidenţia celule, proteine şi alte substanţe produse de cancer.
Examinările imagistice (ecografia abdominală, examenul RMN, tomografia computerizată sau examinarea PET-CT) sunt de asemenea importante pentru identificarea ţesuturilor anormale în sistemul digestiv. Ecografia abdominală oferă imagini în timp real ale mişcării organelor interne, fiind o opţiune sigură pentru detectarea cancerului gastrointestinal fără a utiliza raze X. Pentru detalii mai precise, uneori se apelează la ecoendoscopie digestivă, care combină endoscopia cu ultrasunetele.
Tomografia computerizată (CT) oferă imagini detaliate ale ţesuturilor moi, iar examenul RMN utilizează unde radio şi magneţi pentru imagini clare. Examinarea PET-CT foloseşte un trasor radioactiv pentru a detecta activitatea anormală a organelor. Biopsia, esenţială pentru diagnostic, implică prelevarea de ţesut anormal, adesea în timpul endoscopiilor, şi analizarea acestuia într-un laborator de anatomie patologică, pentru un diagnostic cert.
La SANADOR, pacienţii beneficiază de ecografii abdominale, completate cu examinări CT cu echipamentul Siemens CT Definition Edge 128 slice sau cu examen RMN 3 Tesla, în funcţie de indicaţie. La Centrul de Excelenţă în Endoscopia Digestivă Diagnostică şi Terapeutică SANADOR Floreasca, toate procedurile endoscopice, convenţionale (endoscopie digestivă superioară şi colonoscopie) şi speciale (ecoendoscopie sau ERCP), sunt efectuate cu aparatură de ultimă generaţie, sub anestezie administrată de medici specializaţi în ATI, în regim de spitalizare de zi sau ambulatoriu.
Metode moderne de tratament pentru cancerele digestive
Tratamentul pentru un cancer digestiv este decis în funcţie de stadiul tumorii, de localizare şi de prezenţa metastazelor. Chirurgia este preferată pentru tumorile rezecabile, permiţând îndepărtarea completă, cu margini de siguranţă. Pentru tumorile accesibile, procedura chirurgicală poate fi suficientă, iar anastomoza poate fi realizată pentru a restaura funcţionalitatea esofagului sau stomacului, prin conectarea porţiunilor sănătoase ale organului. Pentru unele tipuri de cancer hepatic, transplantul poate fi o opţiune.
După intervenţia chirurgicală, poate fi recomandat tratament prin chimioterapie sau radioterapie. Uneori, acestea pot fi indicate înainte de operaţie, pentru a reduce dimensiunea tumorii, sau pentru a trata cazurile în care accesul la tumoră este dificil sau îndepărtarea acesteia ar afecta funcţionalitatea tractului digestiv.
Terapiile biologice ţintite şi imunoterapia sunt utilizate tot mai frecvent pentru anumite tipuri de cancer gastrointestinal, adresându-se specific componentelor celulare ale cancerului sau stimulând sistemul imunitar al pacientului. În cazurile avansate, când tratamentul curativ nu este posibil, accentul este pus pe ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.
Centrul Oncologic SANADOR asigură tratament multimodal pentru cancerele digestive, printr-o abordare integrată, care implică medici specializaţi în oncologie medicală, medicină nucleară şi radioterapie. Toate procedurile sunt efectuate cu echipamente performante, precum acceleratoarele liniare TrueBeam şi TrueBeam STX High Definition.
Intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul cancerelor digestive se desfăşoară la Spitalul Clinic SANADOR într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din ţară. Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă garantează siguranţa maximă a intervenţiilor, iar chirurgii oncologici de la SANADOR sunt specializaţi în tratamentul tumorilor maligne digestive, inclusiv în cazuri complexe. De asemenea, Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR se concentrează pe managementul diferitelor boli de ficat, pancreas şi căi biliare, inclusiv pe gestionarea cazurilor oncologice complexe.