Diagnostic şi tratament modern prin endoscopie digestivă la SANADOR

Diagnostic şi tratament modern prin endoscopie digestivă la SANADOR

Endoscopia digestivă reprezintă o procedură avansată utilizată pentru diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor gastrointestinale. În cadrul acestei investigaţii, gastroenterologul foloseşte un tub subţire şi flexibil, numit endoscop, echipat cu o cameră video în capăt, pentru a explora interiorul tubului digestiv. Când se detectează leziuni suspecte în timpul investigaţiei, medicul poate efectua şi o biopsie, prelevând un fragment de ţesut, care va analizat ulterior în Laboratorul de Anatomie Patologică pentru un diagnostic precis. Biopsia este singurul test care poate determina natura benignă sau malignă a unei tumori.

Endoscopia digestivă este utilizată pentru depistarea unor afecţiuni gastrointestinale, dar poate fi şi un instrument terapeutic eficient, fiind utilizată pentru îndepărtarea obstrucţiilor sau pentru efectuarea unor proceduri intervenţionale, precum colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) sau hemostaza endoscopică a unei hemoragii digestive superioare, care reprezintă o urgenţă medicală majoră.

La SANADOR, pacienţii beneficiază de proceduri de endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică avansate, realizate cu tehnologie de ultimă generaţie, de către o echipă medicală experimentată, cu multiple stagii de pregătire efectuate în ţară şi în străinătate. Endoscopia intervenţională foloseşte proceduri minim invazive pentru depistarea şi pentru tratarea non-chirurgicală a unei game variate de afecţiuni gastrointestinale, inclusiv ale esofagului, stomacului, colecistului sau pancreasului. Investigaţia este tolerabilă, întrucât se efectuează sub sedare, şi are avantajul unei recuperări rapide.

Afecţiuni depistate şi tratate prin endoscopia digestivă superioară

Gastroscopia, cunoscută şi sub numele endoscopie digestivă superioară, este o investigaţie diagnostică avansată care permite examinarea detaliată a esofagului, stomacului şi duodenului. Cu ajutorul ei se pot diagnostica anumite afecţiuni şi, uneori, poate fi folosită în scopuri terapeutice. Este utilizată pentru a investiga cauzele unor simptome aparent inexplicabile, precum dificultăţile de înghiţire, pierderea involuntară în greutate, durerile în partea superioară a stomacului sau în piept, cu excepţia celor de origine cardiacă, vărsăturile apărute dintr-o cauză necunoscută şi sângerările apărute în tractul gastrointestinal superior.

Prin intermediul acestei investigaţii pot fi identificate afecţiuni precum boala de reflux gastroesofagian, stricturile, blocajele sau varicele esofagiene (venele esofagiene dilatate), polipii gastrici, gastrita, ulcerul gastric sau duodenal, esofagul Barrett, cancerul esofagian, cancerul gastric şi duodenal, duodenita, boala Crohn şi hemoragia digestivă superioară.

De asemenea, endoscopia digestivă superioară poate fi utilizată în tratarea afecţiunilor tractului digestiv superior. Cu ajutorul ei se pot exciza polipi sau se pot dilata zonele îngustate, se pot îndepărta blocajele sau se pot trata varicele esofagiene. În plus, gastroscopia poate fi efectuată pentru a evalua starea stomacului şi duodenului după intervenţii chirurgicale anterioare.

La SANADOR, pacienţii beneficiază de investigaţii endoscopice moderne pentru diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor gastrointestinale. Procedura se efectuează cu o anestezie uşoară, asigurându-se astfel siguranţa şi confortul deplin al pacienţilor.

Diagnostic precoce şi tratament prin colonoscopie

Colonoscopia, numită şi endoscopie digestivă inferioară, este o procedură realizată de medicul gastroenterolog. Aceasta implică introducerea unui dispozitiv special, numit colonoscop, în anus, care este apoi avansat pe întreaga lungime a colonului, uneori ajungând până la ultima parte a intestinului subţire. În timpul procedurii, care nu depăşeşte de obicei o oră, medicul poate efectua şi biopsii ale mucoasei intestinale sau poate îndepărta fragmente de ţesut pentru analize suplimentare, dacă identifică leziuni suspecte.

Medicul gastroenterolog poate recomanda efectuarea unei astfel de investigaţii în cazul în care pacientul se confruntă cu semne şi simptome precum constipaţia, diareea, durerea abdominală cronică, durerea pelvină, scăderea neprogramată în greutate.

Acest tip de investigaţie poate fi folosit pentru diagnosticarea precoce, uneori chiar în absenţa simptomelor evidente, şi pentru monitorizarea şi tratamentul unor afecţiuni precum cancerul colorectal, hemoragia digestivă inferioară, tumorile benigne colorectale, colita ulcerativă, polipii rectali şi anali, polipoza colonică, diverticuloza intestinală sau sindromul intestinului iritabil.

Colonoscopia este considerată „standardul de aur” pentru diagnosticul precoce al cancerului colorectal la persoanele cu vârsta peste 45 de ani, al persoanelor cu risc de cancer sau pentru monitorizarea recidivei cancerului de colon.

La SANADOR, colonoscopia este efectuată cu echipamente moderne de ultimă generaţie, iar pacienţii beneficiază de sedare profundă, administrată de un anestezist experimentat, prezent permanent în laboratorul de endoscopie digestivă. Prezenţa anestezistului contribuie atât la buna desfăşurare a actului medical, cât şi la confortul şi siguranţa pacientului.

Endoscopia digestivă la SANADOR

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR şi al clinicilor asociate, medici cu o vastă experienţă profesională utilizează tehnologii de vârf pentru a furniza servicii medicale complete. SANADOR a inaugurat Centrul de Excelenţă în Endoscopia Diagnostică şi Terapeutică Floreasca, unde procedurile endoscopice sunt efectuate sub anestezie administrată de medici specializaţi în Anestezie şi Terapie Intensivă, atât în regim de spitalizare de zi, cât şi ambulatoriu.

Centrul de Excelenţă din SANADOR Floreasca este dotat cu cele mai avansate echipamente medicale disponibile în prezent, inclusiv turnuri de endoscopie 3D 4K Olympus X1 şi un sistem Olympus complet automatizat pentru sterilizare, uscare şi păstrare a sondelor. Aceste facilităţi asigură realizarea intervenţiilor în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi.

La SANADOR, endoscopia digestivă, fie că este superioară sau inferioară, este utilizată frecvent în scop diagnostic pentru identificarea posibilelor afecţiuni ale tractului digestiv, dar poate fi de asemenea folosită şi în scop terapeutic, pentru dezobstrucţii sau pentru a efectua diverse proceduri de endoscopie intervenţională, precum manevra ERCP, ligatura varicelor esofagiene sau hemostaza endoscopică a unei hemoragii digestive superioare.

viewscnt