Diagnosticarea unor pacienţi cu dermatită atopică în România, între o lună şi 2 ani

Diagnosticarea unor pacienţi cu dermatită atopică în România, între o lună şi 2 ani

Peste 230 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de dermatită atopică. Dintre aceştia 10-15 la sută sunt copii, iar 3-5% adulţi. Potrivit unui sondaj realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, 50% dintre pacienţii cu dermatită atopică spun că au fost diagnosticaţi dificil şi foarte dificil.

În opinia medicilor dermatologi, deşi capcana bolii este extrem de versatilă, diagnosticul dermatitei atopice nu este nici greu, dar nici uşor de pus.

,,Este foarte important ca pacienţii să fie diagnosticaţi la timp şi să primească tratament. În prezent, avem în sfârşit un tratament eficient pentru pacienţii cu dermatită atopică în formă severă”, a precizat dr. Carmen Curea, medic primar dermatolog, doctor în Ştiinţe Medicale la Spitalul Clinic Colentina.

Totuşi, din chestionarele completate de pacienţii români a reieşit că pentru 28,8% dintre aceştia a durat între 6 luni şi 2 ani până au ajuns la medicul dermatolog (16,7% între 6 luni şi un an şi 12,1% între un an şi 2 ani). 50% au declarat că au ajuns la medicul dermatolog între o lună şi 3 luni şi 9,1% peste 2 ani.

,,Deşi dermatita atopică este o afecţiune destul de întâlnită atât la copii, cât şi la adulţi, totuşi am constatat că se ştie puţin despre ea. De aceea, am demarat această campanie ”Tu ce ştii despre dermatita atopică?”. Ne dorim să facem publice cât mai multe informaţii utile atât pentru pacienţi, cât şi pentru publicul larg, dar şi să aducem în atenţie problemele cu care se confruntă aceşti pacienţi”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizate ieri de Ziua Internaţională a Dermatitei Atopice, o pacientă cu dermatită atopică a mărturisit că ,,această boală este o luptă cu psihicul”, îndemându-i pe toţi cei care se confruntă cu dermatita atopică să meargă la dermatolog. Medicul Carmen Curea a subliniat că există ,,un traseism al pacienţilor care încearcă să-şi găsească leacul şi care în culmea disperărilor ajung şi la alergologi”.

Conform datelor Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România 59,7% dintre pacienţii chestionaţi şi-au plătit analizele din buzunar, doar pentru 29% dintre ei acestea au fost decontate. 43,8% consideră că tratamentul pe care îl urmează este nepotrivit (creme, tratament oral sau biologic), iar 56,2% potrivit.

În România sunt două tratamente noi imunologice, unul dintre ele fiind complet rambursat. Însă 58,7% dintre pacienţi au aflat despre terapiile inovatoare de pe Internet, 30,2% de la medicul dermatolog.

viewscnt