Diagnosticul avansat al bolii de reflux gastroesofagian, la SANADOR

Diagnosticul avansat al bolii de reflux gastroesofagian, la SANADOR

Boala de reflux gastroesofagian poate să afectează persoane de toate vârstele. Senzaţia de arsură în capul pieptului (pirozis), dificultatea la înghiţire şi regurgitarea frecventă sunt cele mai întâlnite semne şi simptome cauzate de această boală. Afecţiunea apare atunci când conţinutul din stomac se întoarce în esofag, iar aciditatea ridicată irită mucoasa care căptuşeşte această porţiune a tubului digestiv.

Boala poate provoca şi stare de greaţă, durere în gât, tuse, voce răguşită şi senzaţie de sufocare. Pentru că aceste manifestări clinice pot să apară şi în cazul unor boli mai grave, este esenţială o consultaţie de specialitate, la un medic gastroenterolog, pentru stabilirea diagnosticului corect şi recomandarea tratamentului necesar. Dacă este neglijată, boala de reflux gastroesofagian poate duce la complicaţii grave, precum hemoragie digestivă, leziuni precanceroase şi chiar cancer de esofag.

La SANADOR, pacienţii au acces la consultaţii de gastroenterologie complete, asigurate de medici experimentaţi, şi la toate investigaţiile necesare pentru diagnosticul avansat al afecţiunilor digestive. Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, SANADOR a creat Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca, unde echipa medicală realizează proceduri de endoscopie moderne, cu aparatură de ultimă generaţie, în cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort.

Diagnosticarea bolii de reflux esofagian

Pacienţii cu semne şi simptome de boală de reflux gastroesofagian se adresează de obicei medicului de familie, care recomandă o consultaţie la medicul gastroenterolog. În primă fază, acesta prescrie medicamente care scad aciditatea din stomac şi, dacă simptomele se ameliorează, înseamnă că pacientul suferă, cel mai probabil, de boala de reflux esofagian. În multe cazuri, schimbarea stilului de viaţă, cu adoptarea unor obiceiuri sănătoase şi a unei diete care exclude alimente şi băuturi care cresc aciditatea, este suficientă pentru ameliorarea disconfortului.

Totuşi, dacă medicaţia antiacidă nu este eficientă sau dacă manifestările clinice se agravează, medicul poate recomanda investigaţii suplimentare. Acestea sunt endoscopia digestivă superioară, numită şi gastroscopie, manometria esofagiană, pH-metria (monitorizarea pH-ului), radiografia cu bariu a tubului digestiv superior şi biopsia.

La Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca, pacienţii au acces la servicii medicale avansate de endoscopie, la standardele înalte cu care SANADOR şi-a obişnuit pacienţii. Toate investigaţiile sunt realizate în deplină siguranţă, cu aparatură nouă, ultraperformantă, care furnizează detalii importante, esenţiale pentru diagnosticul rapid şi corect al afecţiunilor digestive. Echipamentele sunt dotate cu sonde pentru endoscopia digestivă superioară, colonoscopie şi ecoendoscopie. Pacienţii sunt atent monitorizaţi de o echipă de medici specializaţi în Anestezie şi Terapie Intensivă, pe toată durata procedurilor şi a recuperării post-intervenţie.

Endoscopie digestivă realizată cu echipamente de ultimă generaţie, la SANADOR

Endoscopia digestivă superioară este indicată pentru examinarea detaliată a segmentului superior al tubului digestiv, până la nivelul duodenului. Procedura se realizează cu ajutorul unui tub subţire, flexibil, echipat cu o cameră de filmat şi o sursă de lumină în capăt, numit endoscop. Medicul introduce endoscopul prin cavitatea bucală a pacientului şi prin esofag, până la duoden.

Imaginile obţinute sunt proiectate pe un monitor, astfel încât medicul observă în timp real leziunile apărute din cauza refluxului gastroesofagian sau alte semne atipice, apărute la nivelul mucoasei esofagiene. Endoscopul poate fi echipat şi cu mici instrumente chirurgicale, prin care medicul recoltează mostre de ţesut pentru examenul histopaltologic în laborator, opreşte sângerări sau dilată un segment de esofag stenozat.

La Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca, medicii realizează procedurile endoscopice cu turnuri de endoscopie de ultimă generaţie 3D 4K Olympus X1. Acestea furnizează imagini foarte detaliate şi clare, iar tehnologiile cu care sunt echipate sistemele cresc vizibilitatea vaselor de sânge şi a leziunilor, permit focalizarea pe anumite zone şi chiar integrează inteligenţa artificială, pentru a identifica prezenţa unor formaţiuni anormale. Centrul dispune şi de un sistem Olympus de sterilizare şi uscare automatizată, astfel încât riscul de contaminare să fie redus la minimum.

Manometrie esofagiană cu sisteme de înaltă rezoluţie

Manometria esofagiană este o procedură diagnostică prin care se măsoară activitatea musculară a acestui segment digestiv şi presiunea din interiorul său. Astfel, medicul poate descoperi coordonarea disfuncţională a muşchilor corpului esofagian, contracţiile prea slabe sau prea puternice şi anomaliile de funcţionare ale sfincterelor esofagiene.

Manometria esofagiană constă în introducerea printr-o nară, până la nivelul stomacului, a unui cateter, un tub subţire şi flexibil, dotat cu senzori de presiune, care captează presiunea formată de muşchii din esofag. Sistemele de manometrie de înaltă rezoluţie au catetere cu mai mulţi senzori de presiune, superiori ca precizie, aşezaţi astfel încât colectarea datelor să se realizeze mai rapid decât în cazul manometriei tradiţionale. Datele obţinute sunt prelucrate computerizat, iar rezultatele sunt afişate pe un ecran şi analizate de medicul examinator.

Manometria esofagiană cu sisteme de înaltă rezoluţie este indicată pacienţilor cu reflux esofagian care nu răspund la tratament, au complicaţii, manifestări clinice severe sau care au indicaţie de tratament chirurgical pentru leziuni precanceroase sau ca tratament definitiv al simptomelor. Manometria esofagiană poate fi utilizată şi pentru detectarea herniei hiatale, unul dintre factorii de risc pentru boala de reflux gastroesofagian.

La SANADOR, pacienţii au acces la manometrie esofagiană de înaltă rezoluţie, realizată cu sistemul ultraperformant Laborie Solar GI, care are un cateter de doar 3 mm diametru, dotat cu număr maxim de senzori de presiune. Acesta asigură atât acurateţea diagnosticului, cât şi confortul pacienţilor. Dotat cu un software avansat, sistemul înregistrează date amănunţite la fiecare deglutiţie, care sunt apoi analizate de medicii gastroenterologi experimentaţi de la SANADOR.

Pacienţii cu boală de reflux esofagian beneficiază de servicii medicale complete de diagnostic şi de tratamente moderne, adaptate la particularităţile fiecărui caz. Graţie dotărilor extraordinare ale Centrului de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR şi echipei medicale cu pregătire înaltă, pacienţii au acces la servicii medicale la nivelul celor mai bune centre occidentale.

viewscnt