Diagnosticul avansat şi tratamentul modern al bolilor hepatice, la SANADOR

Diagnosticul avansat şi tratamentul modern al bolilor hepatice, la SANADOR

Ficatul este un organ esenţial în digerarea alimentelor şi în eliminarea substanţelor toxice din organism. Bolile care îl afectează pot fi determinate de factori genetici ori pot apărea dintr-o varietate de alte cauze, precum virusuri, consum exagerat de alcool sau obezitate. În timp, aceste afecţiuni pot genera cicatrici (ciroză hepatică), care conduc spre insuficienţă hepatică, punând în pericol viaţa pacientului.

La Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR, pacienţii cu boli de ficat beneficiază de consultaţii asigurate de medici gastroenterologi empatici şi cu o vastă experienţă în hepatologie, de investigaţii efectuate cu echipamente de vârf, de tratamente personalizate, dar şi de monitorizarea atentă, pe termen lung, a oricărei afecţiuni hepatice. De la analize medicale, la orice tip de investigaţii imagistice, de la servicii de medicină preventivă şi tratamente prin endoscopie intervenţională şi radiologie intervenţională, până la orice tip de intervenţie chirurgicală la ficat, inclusiv transplant hepatic, SANADOR asigură pacienţilor servicii complexe şi complete, printr-o abordare integrată.

Cauzele şi manifestările afecţiunilor ficatului

Bolile ficatului nu provoacă mereu semne şi simptome vizibile, însă, atunci când apar, acestea pot include colorarea în galben a tegumentelor şi a mucoaselor (icter), dureri abdominale, urină de culoare închisă, culoarea deschisă a scaunelor, oboseala cronică, greţuri, vărsături şi lipsa apetitului.

Bolile hepatice pot avea cauze infecţioase, când paraziţi sau virusuri infectează ficatul, pot fi provocate de consumul exagerat de alcool sau de medicamente, cum se întâmplă într-o hepatită toxică, sau pot fi date de afecţiuni autoimune.

Virusurile care pot genera leziuni hepatice se pot răspândi prin sânge, prin lichid seminal sau prin contactul cu o persoană infectată. Hepatitele virale, denumite şi hepatite infecţioase, sunt produse de virusurile hepatitice A, B, C, D şi E şi pot genera forme acute sau cronice de hepatită. De asemenea, anumite afecţiuni în care sistemul imunitar atacă părţi ale propriului organism se pot manifesta şi la nivelul ficatului, cum se întâmplă în hepatitele autoimune, în colangita sau angiocolită biliară primitivă şi în colangita sclerozantă primară.

Afectarea ficatului poate fi şi de cauze genetice, când o genă anormală moştenită de la unul sau de la ambii părinţi poate determina lezarea ficatului. Printre aceste afecţiuni se numără hemocromatoză, boala Wilson şi deficitul de alfa-1 antitripsină. De asemenea, la nivelul ficatului mai pot apărea tumori benigne (adenoame) sau maligne primare (cancer de ficat) sau secundare (metastaze hepatice), dar şi alte afecţiuni, precum ficatul gras alcoolic sau non-alcoolic.

Diagnosticul avansat al bolilor hepatice

Stabilirea cu precizie a cauzei şi extinderii leziunilor hepatice este esenţială pentru recomandarea tratamentului adecvat. De aceea, pe lângă examenul fizic şi o anamneză corect efectuată, medicul specialist mai poate recomanda şi analize de sânge, pentru evaluarea funcţiei hepatice, precum şi investigaţii imagistice – ecografie abdominală, tomografie computerizară sau examinare prin rezonanţă magnetică. În plus, medicul mai poate indica şi efectuarea unei biopsii. Aceasta se face cu un ac lung, care se introduce prin piele, pentru a extrage o probă de ţesut, care ulterior va fi analizată în laborator.

La SANADOR, diagnosticul bolii ficatului gras, dar şi a altor afecţiuni hepatice, precum hepatitele sau cancerul hepatic, este stabilit rapid şi corect, cu ajutorul unor analize de sânge specifice, dar şi prin investigaţii imagistice avansate. Printre acestea se numără elastografia Fibroscan, examenul RMN 3 Tesla sau CT 128 slice, în funcţie de recomandarea medicului. Pentru un tratament eficient, cu rezultate bune pe termen lung, persoanele cu steatoză hepatică se bucură şi de consiliere nutriţională, pentru adoptarea unui stil de viaţă corespunzător.

Tratamentul avansat al bolilor hepatice

Tratamentul este stabilit în funcţie de tipul afecţiunii, dar şi de gradul ei de extindere. Opţiunile pot include schimbarea stilului de viaţă, tratament antibiotic, rezecţie hepatică sau chiar transplant hepatic.

Rezecţia hepatică este procedeul chirurgical clasic, deschis, prin care chirurgul îndepărtează o porţiune din ficat. O astfel de intervenţie poate fi necesară în cazul unor afecţiuni hepatice maligne, care pot fi primare, precum un hepatocarcinom, sau secundare, cum sunt metastazele hepatice. În funcţie de complexitatea intervenţiei, rezecţiile hepatice pot fi segmentare sau lobare, extinse sau limitate.

Transplantul hepatic este intervenţia chirurgicală prin care ficatul bolnav este înlocuit cu unul sănătos, de la un donator. Această procedură este rezervată doar cazurilor selectate, cum ar fi pacienţilor cu insuficienţă hepatică acută sau cronică în stadiul avansat sau cu metastaze hepatice nerezecabile. O astfel de intervenţie se face numai în centre specializate, de către chirurgi cu o vastă experienţă în domeniu.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu a efectuat cu succes primul transplant hepatic de la un donor viu într-o unitate medicală din sistemul privat. Au urmat alte două intervenţii de transplant hepatic, efectuate tot la SANADOR, inclusiv una care a marcat  o premieră pe plan naţional, prin recoltarea laparoscopică a jumătate din ficat de la un donator viu.Top of Form

Managementul afecţiunilor hepatice la SANADOR

La SANADOR, pacienţii cu afecţiuni hepatice beneficiază de consultaţii de specialitate asigurate de medici bine pregătiţi şi empatici, de investigaţii performante pentru diagnostic şi de o abordare terapeutică integrată, posibilă datorită colaborării dintre specialişti din diverse domenii medicale - gastroenterologie, hepatologie, nutriţie, chirurgie hepatică, radiologie intervenţională şi endoscopie digestivă. Astfel, Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR asigură servicii medicale complete pentru screening, diagnostic şi tratament, cu monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate.

Experienţa echipelor medicale supraspecializate este completată de performanţa echipamentelor medicale, dotate cu cele mai recente tehnologii, asigurând un diagnostic rapid şi precis şi tratament modern, minim invaziv, atunci când acest lucru este posibil.

Pentru o evaluare completă a stării de sănătate, în lipsa oricăror semne şi simptome, dar şi pentru un diagnostic de precizie şi un tratament avansat, Centru Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor toate serviciile medicale necesare.

viewscnt