Cancerul de sân se declanşează atunci când anumite celule mamare suferă mutaţii, cresc anormal, se divid mai rapid decât cele sănătoase şi continuă să se acumuleze, formând o masă tumorală. Aceste celule pot invada ganglionii limfatici din apropiere sau pot ajunge în alte părţi ale corpului, determinând tumori secundare (metastaze). Cancerul mamar începe cel mai adesea în celulele din canalele producătoare de lapte, numite canale galactofore (carcinom ductal invaziv), dar poate începe şi în ţesutul glandular (carcinom lobular invaziv) sau în alte tipuri de celule mamare.
Octombrie este luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân, iar Centrul Oncologic SANADOR se alătură iniţiativei internaţionale de încurajare a screening-ului, pentru diagnosticul precoce al acestei afecţiuni. La SANADOR, screeningul şi diagnosticul cancerului de sân se realizează prin mamografie, ecografie de sân sau RMN mamar, investigaţii realizate de o echipă medicală de top, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie.
Dacă se depistează un nodul mamar suspect, diagnosticul este confirmat prin biopsii cu ac fin, prelucrate de Laboratorul de Anatomie Patologică, inclusiv cu examen imunohistochimic, iar stadializarea bolii se face cu ajutorul examenului PET-CT. Pe baza rezultatelor, comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) stabileşte un tratament personalizat, pentru a obţine cele mai bune rezultate.
De ce apare cancerul de sân şi care sunt factorii de risc?
Cercetări recente arată că unii factori hormonali, cei legaţi de stilul de viaţă şi de mediu pot creşte riscul de cancer de sân, însă nu este clar de ce unele persoane care nu au factori de risc dezvoltă cancer, în timp ce altele cu factori de risc nu se îmbolnăvesc. Experţii estimează că aproximativ 5-10% din cancerele de sân sunt legate de mutaţii genetice ereditare şi au fost identificate un număr de gene mutante moştenite, care cresc riscul apariţiei cancerului de sân, precum gena 1 a cancerului de sân (BRCA1) şi gena 2 (BRCA2).
Printre factorii de risc cei mai întâlniţi sunt sexul feminin, îmbătrânirea, expunerea la radiaţii, obezitatea, nuliparitatea, consumul exagerat de alcool, terapia de substituţie hormonală după menopauză, un istoric personal de afecţiuni ale sânilor, precum o hiperplazie atipică a sânului, istoric familial de cancer mamar. În acest din urmă caz, medicul poate recomanda şi sfatul unui genetician.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele care au avut cazuri de cancer mamar în familie sau care au fost diagnosticate cu această afecţiuni pot beneficia de un consult de genetică medicală asigurat de medici foarte bine pregătiţi şi empatici. În timpul consultaţiei, medicul va discuta cu pacienta sau cu familia acesteia despre riscurile genetice ale bolii, formulând apoi recomandări personalizate.
Cum se stabileşte diagnosticul de cancer la sân?
Cancerul de sân poate prezenta o varietate de manifestări clinice în fazele mai avansate ale bolii, însă, în fazele incipiente, nu produce simptome evidente şi poate fi detectat doar prin efectuarea regulată a testelor de screening, precum ecografiile mamare şi mamografiile.
Prima etapă în diagnosticul cancerului de sân este examinarea sânilor. Medicul efectuează o palpare, pentru a verifica sânii şi ganglionii limfatici axilari, identificând noduli suspecţi sau alte anomalii. În continuare, va recomanda o mamografie sau o ecografie mamară, pentru a determina natura unui nodul suspect, dacă este solid sau un chist plin cu lichid.
Pentru diagnosticul de certitudine, în cazul unui nodul suspect, este necesară prelevarea unei probe de celule mamare prin biopsie. În urma examenului histopatologic şi imunohistochimic, se va stabili stadiul cancerului, ceea ce ajută la determinarea prognosticului şi a opţiunilor de tratament. De asemenea, procesul de stadializare a cancerului de sân poate implica diferite teste şi proceduri, precum analize de sânge, inclusiv hemoleucograma completă, mamografii pentru celălalt sân pentru depistarea eventualelor semne de cancer, RMN mamar, scintigrafie osoasă, tomografie computerizată sau examinare PET-CT.
La SANADOR, pacientele pot beneficia de mamografii digitale cu tomosinteză, realizate cu unul dintre cele mai avansate sisteme de mamografie disponibile în prezent: Selenia Dimensions 3D Hologic, care oferă rezultate net superioare faţă de mamografia digitală tradiţională. În situaţii speciale, se utilizează imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), care furnizează informaţii suplimentare în comparaţie cu mamografia şi ecografia mamară şi poate detecta mai precis leziunile de mici dimensiuni, aflate în stadiul incipient. De asemenea, un avantaj semnificativ al examinării RMN este faptul că nu expune pacienta la radiaţii ionizante şi poate fi repetată oricând este necesară.
În ce constă tratamentul modern al cancerului mamar?
Tratamentul cancerului de sân va fi unul personalizat, iar cazurile complex, în varianta ideală, vor fi analizate de o Comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Pentru alegerea variantei optime de tratament, medicul va lua în considerare tipul, stadiul şi gradul cancerului, dimensiunea tumorii şi sensibilitatea acesteia la hormoni. De asemenea, va lua în calcul şi starea generală de sănătate a pacientei, eventualele afecţiuni asociate, dar şi preferinţele acesteia.
Pentru majoritatea pacientelor cu cancer mamar, tratamentul poate implica o combinaţie de metode, incluzând intervenţii chirurgicale, chimioterapie, hormonoterapie sau radioterapie. În cazul tumorilor mici şi absenţa metastazelor ganglionare, chirurgia poate fi singura recomandare, alteori operaţia poate fi inclusă într-un plan terapeutic mai complex.
Există diverse tipuri de intervenţii de chirurgie a sânului disponibile, cum ar fi lumpectomia (îndepărtarea porţiunii afectate a sânului), mastectomia (îndepărtarea întregului sân), disecţia ganglionilor limfatici, mastectomia bilaterală sau sectorectomia mamară asociată.
Intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul cancerului de sân, indiferent de tipul de operaţie indicat, sunt realizate în cele mai bune condiţii la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi conectat la o Secţie de terapie intensivă performantă. Ori de câte ori este posibil, echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR va realiza tratamentul cancerului mamar cu păstrarea sânului, acest lucru fiind realizabil atunci când boala este descoperită într-un stadiu incipient. Dacă mastectomia nu poate fi evitată, chirurgii de la SANADOR pot realiza inclusiv intervenţii de reconstrucţie mamară, atunci când nu există contraindicaţii în acest sens.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele au acces la toate metodele de tratament disponibile pentru cancerul de sân, în funcţie de indicaţia medicală. Centrul Oncologic SANADOR se distinge prin utilizarea celor mai avansate tehnici de diagnostic şi tratament, având o echipă de specialişti extrem de calificaţi, care combină experienţa cu inovaţia şi empatia. Fiecare caz de cancer este supus unei analize riguroase de către o comisie multidisciplinară, numită Tumor Board, formată din medici din diverse specialităţi diferite, care asigură un tratament personalizat şi eficient pentru fiecare pacient.