Anevrismul de aortă este o dilatare anormală a peretelui aortei, cea mai mare arteră din corp, responsabilă pentru transportul sângelui de la inimă către restul organismului. Această afecţiune apare în zonele de slăbiciune ale peretelui aortic, unde presiunea sângelui poate forma o proeminenţă asemănătoare unui balon, care poate creşte şi riscă să se rupă, provocând sângerări masive şi reprezentând o ameninţare pentru viaţă.
Un anevrism aortic poate fi toracic sau abdominal, şi, de cele mai multe ori, este asimptomatic până la momentul rupturii, ceea ce accentuează importanţa diagnosticării precoce, pentru prevenirea complicaţiilor severe.
La SANADOR, afecţiunile cardiovasculare complexe, inclusiv anevrismul de aortă, sunt diagnosticate şi tratate cu succes de o echipă medicală de elită, care dispune de tehnologie de ultimă generaţie. Diagnosticul anevrismului este confirmat prin investigaţii avansate, precum ecocardiografia, RMN cardiac, angio-CT, angiografie prin rezonanţă magnetică sau scintigrafie miocardică, în funcţie de indicaţie.
Tratamentul este realizat prin proceduri de cardiologie intervenţională (EVAR, TEVAR), într-un mediu steril, utilizând aparatură ultramodernă. Echipa de cardiologie intervenţională de la Spitalul Clinic SANADOR este susţinută de specialişti în anestezie şi terapie intensivă, cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi imagistică medicală.
Cum se manifestă anevrismul de aortă
Cel mai des, pacienţii nu sunt conştienţi de prezenţa unui anevrism de aortă, deoarece acesta nu provoacă semne şi simptome atunci când este mic, manifestările clinice devenind evidente, de obicei, abia când apar complicaţiile. Un anevrism de aortă toracică poate provoca durere în piept sau de spate, dispnee, tuse şi răguşeală, în timp ce un anevrism de aortă abdominală se manifestă prin durere abdominală, în spate sau inghinal şi o senzaţie de pulsaţie în ombilic.
La SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii de cardiologie asigurate de medici foarte experimentaţi, de analize de laborator şi de investigaţii performante, pentru screeningul şi diagnosticul precoce al afecţiunilor cardiovasculare. Persoanele cu risc crescut, inclusiv cele cu antecedente familiale sau cu boli genetice, trebuie să efectueze controale periodice şi teste de screening.
Pentru anevrismele mici, este recomandată monitorizarea, adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi tratamentul medicamentos pentru scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului şi trigliceridelor, ajutând astfel la încetinirea creşterii anevrismului. Monitorizarea constantă a sănătăţii e vitală, iar pacienţii trebuie să fie foarte atenţi la simptome precum durerea bruscă în piept sau în abdomen, care ar putea indica o ruptură de anevrism. Identificarea timpurie şi intervenţia promptă reduc semnificativ riscurile asociate acestei boli grave.
Complicaţiile anevrismului de aortă
Complicaţiile majore ale anevrismului de aortă includ ruptura aortică, disecţia aortică, insuficienţa aortică şi tromboza aortică. Ruptura aortică provoacă o hemoragie severă, manifestată prin durere intensă în piept, abdomen sau spate, urmată de palpitaţii, ameţeală şi leşin, şi poate fi fatală fără intervenţie medicală imediată.
Disecţia aortică apare atunci când sângele pătrunde în stratul mijlociu al peretelui aortic printr-o ruptură internă, ceea ce poate duce la un anevrism disecant. Insuficienţa aortică este o complicaţie provocată de un anevrism de aortă ascendentă, iar tromboza aortică este cauzată de formarea cheagurilor de sânge într-o aortă dilatată, cu flux sanguin încetinit. Această complicaţie poate duce la infarct miocardic sau la AVC, dacă fragmentele de cheag migrează către alte organe.
La Spitalul Clinic SANADOR funcţionează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linie de cardă de chirurgie cardiovasculară şi gardă de cardiologie intervenţională. Astfel, pacienţii care se prezintă la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic SANADOR au acces la tratamentele necesare la orice oră din zi şi din noapte. Intervenţiile cardiovasculare sunt efectuate într-un bloc operator complet digitalizat, cu suportul Secţiei ATI Cardiovasculare de categoria I.
Diagnostic avansat pentru anevrismul de aortă
Anevrismele de aortă sunt descoperite adesea întâmplător, întrucât nu prezintă semne şi simptome în stadiile incipiente. De aceea, în cazul în care cardiologul suspectează prezenţa unui anevrism de aortă, va recomanda anumite investigaţii.
Analizele de sânge pot indica prezenţa unor infecţii care afectează aorta. O radiografie toracică poate evidenţia anevrisme toracice, deşi pot fi necesare şi ecografia, examenul CT sau RMN, pentru confirmare. Ecocardiografia permite diagnosticarea anevrismelor de aortă ascendentă şi identificarea complicaţiilor precum disecţia de aortă sau insuficienţa aortică.
Ecografia abdominală este eficientă pentru vizualizarea şi monitorizarea anevrismelor abdominale, iar examinările CT şi RMN de cord furnizează detalii suplimentare despre anevrism, mai ales înainte de intervenţia chirurgicală. Angiografia permite evaluarea precisă a dimensiunii anevrismului şi a posibilelor complicaţii, inclusiv disecţia de aortă şi prezenţa cheagurilor de sânge.
SANADOR asigură investigaţii imagistice de înaltă precizie pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare, utilizând echipamente de ultimă generaţie, inclusiv CT 128 slice şi RMN 3 Tesla. Echipamentele RMN cu putere 3 Tesla Siemens Magnetom Skyra şi Siemens Magnetom Vida 3T sunt disponibile pentru angio-RM la Spitalul Clinic SANADOR şi la Clinica SANADOR Floreasca. De asemenea, fiecare ecografie la inimă realizată transtoracic sau transesofagian este efectuată cu ecografe avansate, cu sedare asistată în cazul celei transesofagiene, permiţând identificarea rapidă a anevrismelor de aortă şi a complicaţiilor asociate.
Tratamentul modern al anevrismului aortic la Spitalul Clinic SANADOR
În prezent, pacienţii beneficiază de opţiuni terapeutice moderne, mai puţin invazive, prin abord endovascular, care au înlocuit chirurgia deschisă, ce prezenta riscuri majore. Tehnicile de cardiologie intervenţională EVAR şi TEVAR permit tratamentul anevrismelor aortice abdominale şi toracice fără incizii mari, reducând astfel riscurile şi asigurând o recuperare postoperatorie rapidă.
Repararea endovasculară a anevrismului este o tehnică minim invazivă, efectuată prin cateterism cardiac. Medicul realizează o mică incizie în regiunea inghinală, prin care introduce un cateter în artera femurală, ajungând până la anevrismul aortic. Prin acest cateter, plasează un stent graft, care se fixează pe peretele aortei şi acoperă tot anevrismul, prevenind trecerea sângelui prin acesta.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile de cardiologie intervenţională sunt efectuate în Laboratorul de Cateterism, echipat cu angiografe Philips Azurion 7, ultramoderne. Procedurile TEVAR şi EVAR sunt realizate de medici foarte experimentaţi, într-un mediu steril, optimizat de un sistem de ventilaţie performant, care reduce expunerea pacientului la radiaţii şi evacuează eficient ionii generaţi.