Diagnosticul şi tratamentul avansat al afecţiunilor endocrine

Diagnosticul şi tratamentul avansat al afecţiunilor endocrine

Sistemul endocrin este compus dintr-o reţea de glande care produc şi eliberează hormoni care ajută la controlul multor funcţii importante ale corpului. Sistemul endocrin influenţează ritmul în care bate inima, modul în care cresc oasele şi ţesuturile, chiar şi capacitatea de a concepe un copil. Buna funcţionare a acestuia are un rol foarte important în a nu dezvolta diabet, afecţiuni ale glandei tiroide, tulburări de creştere şi dezvoltare, disfuncţii sexuale, precum şi multiple alte tulburări hormonale.

La SANADOR, pacienţii cu afecţiuni endocrine au acces la consulturi de specialitate asigurate de medici empatici şi bine instruiţi şi la investigaţii specifice pentru diagnosticarea corectă a diferitelor afecţiuni endocrine şi stabilirea planului terapeutic. La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgia endocrină se efectuează clasic ori minim invaziv, cu multe beneficii pentru pacienţi: incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicaţii, recuperare rapidă şi spitalizare de scurtă durată. Chirurgia endocrină este indicată în bolile hipofizei, tiroidei, paratiroidelor, pancreasului endocrin şi glandelor suprarenale.

Cum apar tulburările glandelor endocrine?

Fiecare glandă a sistemului endocrin eliberează hormoni specifici în fluxul sangvin, care circulă prin sânge către alte celule şi ajută la coordonarea multor procese ale organismului. Glandele endocrine includ: glandele suprarenale – două glande plasate deasupra rinichilor, secretoare de cortizol; hipotalamusul – o parte a creierului care indică glandei pituitare (hipofizei) când să elibereze hormoni; ovarele (organe reproducătoare feminine care eliberează ovule şi produc hormoni sexuali) şi testiculele (organele reproducătoare masculine, care produc spermatozoizi şi hormoni). Acestora li se alătură şi celulele alfa din insulele Langerhans din pancreas, care controlează eliberarea de insulină şi glucagon; paratiroidele - patru glande minuscule situate, de regulă, pe faţa posterioară a lobilor tiroidieni, care joacă un rol important în dezvoltarea oaselor; glanda pineală - situată în centrul creierului, în spatele sinusurilor, care influenţează multe alte glande, mai ales tiroida. Dacă apar probleme cu hipofiza, acest lucru se va răsfrânge asupra creşterii oaselor, ciclurilor menstruale şi eliberării laptelui matern. Alte glande endocrine sunt timusul, o glandă din partea superioară a pieptului, care ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al organismului la începutul vieţii, şi tiroida – o glandă în formă de fluture, plasată în partea anterioară a gâtului, care controlează metabolismul.

Bolile endocrine pot să apară atunci când: una dintre aceste glande produce prea mult sau prea puţin hormon specific, ca o consecinţă a unor leziuni cum ar fi nodulii sau tumorile (de pildă, cancerul tiroidian) sau când intervine un proces autoimun, care distruge celulele care răspund de secreţia hormonală (tiroidita autoimună, boala Basedow-Graves sau diabetul de tip I). De pildă, diabetul zaharat, o maladie metabolică complexă, este considerată cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin. Acesta apare fie atunci când pancreasul nu secretă suficientă insulină (un hormon care reglează glicemia), fie atunci când organismul nu poate folosi eficient insulina produsă.

Care este tabloul clinic al bolilor endocrine?

Printre tulburări endocrine se numără insuficienţa suprarenală, manifestată prin oboseală, probleme gastrointestinale, deshidratare şi modificări ale aspectului pielii, boala Addison fiind un tip de insuficienţă suprarenală. Alte afecţiuni ar fi boala Cushing (dată de expunerea organismului mult timp la excesul de cortizol, supranumit şi hormonul de stres), gigantismul, acromegalia şi alte probleme date de perturbări ale secreţiei hormonului de creştere. Dacă hipofiza produce prea mult hormon de creştere, oasele unui copil pot creşte nefiresc de repede, iar dacă nivelul este prea scăzut, un copil se poate opri din creşterea în înălţime (nanismul).

Hipertiroidismul, care apare atunci când glanda tiroidă secretă în exces hormoni tiroidieni, poate genera scăderea în greutate, un ritm cardiac rapid, transpiraţie şi nervozitate. Cea mai frecventă cauză a unei tiroide hiperactive este o tulburarea autoimună, numită boala Basedow-Graves. În schimb, atunci când glanda tiroidă nu produce hormoni tiroidieni în cantitate suficientă (hipotiroidism), apar oboseala, constipaţia, pielea uscată şi depresia.

Hipopituitarismul este afecţiunea în care glanda pituitară eliberează puţini hormoni sau deloc. În cazul femeilor cu această afecţiune, ciclul menstrual ar putea să lipsească. Sindromul de ovare polichistice apare atunci când supraproducţia de hormoni androgeni interferează cu dezvoltarea ovulelor şi eliberarea lor din ovare, fiind o cauză principală a infertilităţii, iar pubertatea precoce se instalează atunci când organismul eliberează prea devreme hormoni sexuali.

Cum se pune diagnosticul unei afecţiuni endocrine?

Atunci când medicul de familie suspectează prezenţa unei boli endocrine, acesta poate îndruma pacientul către un medic specializat în endocrinologie. Deşi simptomele unei tulburări endocrine variază foarte mult şi depind de glanda specifică implicată, majoritatea pacienţilor cu boli endocrine se plâng de oboseală şi slăbiciune, însoţite de schimbări de dispoziţie şi fluctuaţii de greutate. În plus, endocrinologul poate recomanda anumite teste de sânge şi urină pentru a verifica nivelurile hormonale. De asemenea, testele imagistice, cum ar fi, de pildă, ecografia tiroidiană, pot fi de folos, ajutând la localizarea sau identificare unui nodul sau a unei tumori.

Întrucât tratamentul afecţiunilor endocrine este unul complex, deoarece o modificare a unui nivel hormonal poate aduce cu sine perturbarea altuia, medicul specialist va recomanda şi efectuarea unor analize de sânge de rutină pentru a verifica problemele care apar pe parcursul terapiei sau pentru a determina dacă planul de tratament trebuie ajustat sau nu.

La SANADOR, pacienţii au acces la o gamă completă de analize şi teste specifice pentru depistarea diferitelor boli endocrine. De asemenea, pentru a putea stabili cu acurateţe diagnosticul, pacienţii beneficiază şi de investigaţii de imagistică, ecografia de tiroidă având un rol important în evaluarea tiroidei şi în identificarea unor potenţiali noduli tiroidieni sau a altor modificări de la acest nivel. Aceste investigaţii pot fi completate, în funcţie de caz, de o scintigrafie paratiroidiană.

Cum sunt tratate bolile endocrine?

Tratamentul diverselor afecţiuni endocrine depinde de tipul de boală şi de severitate. Poate include medicaţie specifică, dar şi intervenţie chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie, în cazul unui cancer. Chirurgia endocrină este un domeniu al chirurgiei generale dedicat tratamentului diferitelor afecţiuni ale glandelor endocrine. Astfel, este indicată în tratarea bolilor glandei hipofize, ale tiroidei, ale paratiroidelor, ale pancreasului endocrin şi ale glandelor suprarenale. Cea mai frecvent practicată intervenţie în domeniul chirurgiei endocrine este tiroidectomia, prin care este extirpată total sau parţial glanda tiroidă.

Printre indicaţiile tiroidectomiei se numără: guşa tiroidiană, hiperparatiroidismul (când iodoterapia sau medicamentele sunt contraindicate), boala Basedow-Graves, nodulii tiroidieni şi cancerul tiroidian. În afara tiroidectomiei, în chirurgia endocrină se pot efectua şi alte intervenţii, cum sunt suprarenalectomia, pentru adenoame, feocromocitom, cancere sau metastaze, sau paratiroidectomia.

La Spitalul Clinic SANADOR, afecţiunile endocrine sunt abordate interdisciplinar, în beneficiul pacienţilor. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, intervenţiile de chirurgie endocrină de la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate prin colaborarea strânsă dintre chirurgii generalişti şi specialiştii endocrinologi. Având în vedere complexitatea acestor proceduri, de o mare precizie şi delicateţe, întrucât glandele endocrine sunt strâns legate de organele din vecinătate, succesul tratamentului depinde atât de experienţa echipei chirurgicale, cât şi de calitatea echipamentelor medicale folosite. Când există indicaţie în acest sens, intervenţiile de chirurgie endocrină de la Spitalul Clinic SANADOR se realizează prin proceduri minim invazive, care implică o recuperare rapidă a pacientului, durată scurtă de spitalizare şi un risc scăzut de complicaţii postoperatorii.

De asemenea, Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor cele mai bune soluţii pentru managementul integrat al cancerului tiroidian, de la diagnostic avansat la chirurgie endocrină şi iodoterapie. Tratamentul cu iod radioactiv este administrat, în condiţii speciale, în Secţia de terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR.

viewscnt