Diagnosticul şi tratamentul modern al alergiilor, la SANADOR

Diagnosticul şi tratamentul modern al alergiilor, la SANADOR

O alergie apare atunci când sistemul imunitar confundă o substanţă în mod normal inofensivă cu un invadator periculos şi produce anticorpi care rămân în alertă. La o expunere ulterioară la acel alergen, aceşti anticorpi vor elibera o serie de substanţe chimice, cum este histamina, care provoacă simptome de alergie. Alergiile pot fi declanşate de alergeni precum polenul, părul de animale, acarienii şi mucegaiul, de alimente, în special arahide, nuci, grâu, soia, peşte, crustacee, ouă şi lapte, de înţepături de insecte (albine sau viespi), dar şi de unele medicamente, în special de penicilină.

O persoană are un risc crescut de a dezvolta alergii dacă se află în categoria de risc, adică are antecedente familiale de astm bronşic sau alergii (rinită alergică, urticarie, eczemă – dermatită atopică) sau dacă are unele afecţiuni asociate.

Gravitatea alergiilor diferă de la persoană la alta şi poate varia de la semne şi simptome minore până la anafilaxie – o urgenţă medicală, care pune viaţa pacientului în pericol. Deşi majoritatea alergiilor nu pot fi vindecate, tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergice. De aceea, la apariţia primelor semnale de alarmă, este recomandat un consult la un medic specializat în alergologie şi imunologie clinică, pentru o evaluare promptă şi pentru stabilirea unui protocol terapeutic adecvat.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii alergologi cu o vastă experienţă clinică şi cu o foarte bună pregătire profesională vor stabili diagnosticul şi tratamentul pentru alergie, în urma unei anamneze amănunţite, a examinării clinice, dar şi a testărilor cutanate efectuate într-un laborator performant, dotat cu aparatură de ultimă generaţie, în cadrul căruia pot fi efectuate teste alergologice şi imunologice complexe.

Cum recunoaştem o alergie şi ce complicaţii pot să apară?

Simptomele alergiilor, care depind de substanţa implicată, pot afecta căile respiratorii, sinusurile şi pasajele nazale, pielea şi sistemul digestiv. Reacţiile alergice pot varia de la uşoare la severe. Rinita alergică poate cauza strănut, mâncărime la nas, ochi sau în cerul gurii, nas înfundat sau cu secreţii, ochi apoşi, roşii sau umflaţi, în timp ce o alergie alimentară duce la umflarea buzelor, limbii, feţei sau gâtului sau la urticarie.

De asemenea, o alergie la înţepătura de insectă poate cauza edem local, mâncărime sau urticarie pe tot corpul, tuse, senzaţie de strâmtorare în piept, şuierat sau dificultăţi de respiraţie. O alergie la medicamente poate genera urticarie, mâncărime a pielii, erupţie cutanată, umflare a feţei, şuierat, iar dermatita atopică (eczema) poate da mâncărime, roşeaţă, descuamare sau exfoliere.

În lipsa unui diagnostic precoce şi a unui tratament corespunzător, o alergie se poate agrava, conducând spre complicaţii grave, care includ:

  • infecţii ale sinusurilor, urechilor sau plămânilor;
  • astm;
  • analifaxia, care poate fi declanşată cel mai des de alimente, înţepături de insecte şi medicamente şi apare mai ales la persoanele cu alergii severe. Aceasta reprezintă o situaţie de urgenţă medicală, care pune viaţa în pericol pacientului şi poate determina pierderea conştiinţei, hipotensiune arterială, dificultăţi severe de respiraţie, erupţie cutanată, ameţeală, puls rapid şi slab, greţuri şi vărsături.

Cum se poate diagnostica o alergie?

Pentru a evalua dacă un pacient are un anumit tip de alergie, medicul îl va întreba de semne şi simptome, dar şi de frecvenţa şi intensitatea acestora şi va efectua un examen clinic detaliat, încercând să identifice potenţialii factori declanşatori. Dacă un pacient are o alergie alimentară, va fi rugat să ţină un jurnal al alimentelor pe care le consumă, să elimine produsele bănuite că ar provoca alergia şi să observe dacă apare o îmbunătăţire notabilă. De asemenea, în funcţie de alergenul suspectat, medicul alergolog poate să recomande efectuarea anumitor teste specifice (cutanate sau de sânge).

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu alergii beneficiază de consultaţii de specialitate, efectuate de medici empatici şi foarte bine pregătiţi, care vor stabili diagnosticul de certitudine al unei alergii printr-o abordare multidisciplinară, care implică atât departamentul de alergologie şi imunologie clinică, cât şi alte specialităţi, precum pneumologie, ORL sau dermatovenerologie.

De asemenea, la SANADOR, pacienţii au acces la o multitudine de teste pentru identificarea agentului alergen, precum: teste cutanate, respiratorii şi de contact, din ser, teste la alergeni alimentari, testări la anestezice locale sau la substanţe radiologice de contrast, teste la alergenii din mediu, la veninul insectelor, identificarea de imunoglobuline (IgE) specifice, precum şi testul Allergy Explorer (ALEX) – testul ideal pentru pacienţii alergici, care include testarea sensibilităţii la 282 de alergeni.

Cum se tratează alergiile?

Cel mai important aspect îl reprezintă evitarea alergenilor, iar medicul alergolog va ajuta pacientul să identifice şi să evite factorii care îi declanşează alergia. În plus, pacientului alergic i se vor prescrie şi anumite medicamente, care, în funcţie de tipul alergiei incriminate, pot fi administrate sub formă de pastile, soluţii sau spray-uri nazale sau picături oculare.

Pentru alergiile severe sau rezistente la tratamentul medicamentos, specialistul poate recomanda imunoterapie cu alergeni. Acest tratament presupune o serie de injecţii cu extracte de alergen purificate, care vor fi administrate, de regulă, pe o perioadă de mai mulţi ani. Pentru anumite alergii la polenuri, imunoterapia se poate face şi cu o tabletă plasată sublingual până la dizolvare. În cazul unei alergii severe, poate fi necesară administrarea unei injecţii cu adrenalină, care va reduce simptomele până când pacientul ajunge la un Compartiment de Primiri Urgenţe.

SANADOR asigură pacienţilor un management integrat al alergiilor, oferindu-le posibilitatea de a se adresa mai multor specialităţi medicale (pneumologie, alergologie şi imunologie clinică, reumatologie, ORL, dermatovenerologie), în funcţie de tipul alergiei şi de particularităţile fiecărui caz. Orice consult interdisciplinar indicat de medicul curant poate fi realizat prompt, pentru stabilirea diagnosticului corect şi recomandarea celui mai potrivit tratament.

viewscnt