Fracturile de membre apar atunci când un segment osos din compunerea braţelor sau picioarelor se rupe parţial sau total. Ca orice fractură, şi acest tip de fractură provoacă durere intensă şi imposibilitatea de a folosi membrul. Unele fracturi de membre sunt tratate doar prin imobilizare, însă altele necesită intervenţii chirurgicale complexe.
La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu fracturi de membre beneficiază de consultaţii asigurate de medici ortopezi experimentaţi şi de investigaţii imagistice complete, realizate cu tehnologie de ultimă generaţie, ca radiografia digitală şi examenul RMN 3 Tesla. Medicii personalizează tratamentul în funcţie de severitatea şi tipul fracturii, manifestări şi particularităţile fiecărui pacient. Când fractura este gravă şi medicul decide că este nevoie de o intervenţie chirurgicală, aceasta este efectuată într-un bloc operator modern, echipat cu aparatură performantă şi foarte sigur.
Simptomatologia fracturilor de membre
Complexitatea structurală a membrelor face posibilă o gamă variată de fracturi, care pot apărea la toate oasele mâinilor şi picioarelor. La nivelul braţului şi antebraţului, pot apărea fracturi de humerus (la nivelul diafizei, epifizei distale sau proximale), ulnei şi radiusului şi al articulaţiilor care le formează. Fracturile pumnului sunt, de cele mai multe ori, fracturi ale epifizei distale de radius, care se pot asocia cu alte fracturi de la acest nivel. Fracturile falangelor, carpienelor şi metacarpienelor sunt frecvente, afectând funcţionalitatea palmelor şi a degetelor.
Fracturile picioarelor includ fracturile de femur, care pot apărea la nivelul capului femural, colului femural, trohanterelor, diafizei şi epifizelor, fractura de rotulă, fracturile de tibie şi peroneu (fibulă), fractura de calcaneu, fracturile de tarsiene şi metatarsiene şi fracturile de falange.
Principala manifestare a fracturilor de membre este durerea. Poate apărea şi deformarea membrului afectat, inflamaţia sau schimbarea culorii tegumentului. Poate apărea şi sensibilitatea la atingerea pielii din zona fracturii şi, uneori, la palpare se poate simţi traiectul fracturii sub piele.
La Spitalul Clinic SANADOR, toate tipurile de fracturi de membre sunt diagnosticate şi tratate de medici ortopezi şi traumatologi foarte bine pregătiţi, care au la dispoziţie dotări performante. Deseori, fracturile de membre sunt urgenţe medicale, de aceea persoanele cu simptome de fracturi se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, unde sunt întâmpinaţi în cel mai scurt timp de personalul dedicat şi profesionist. CPU SANADOR este la dispoziţia pacienţilor 7 zile din 7, la orice oră.
Diagnosticul fracturilor de membre, la SANADOR
Pe lângă examenul fizic şi anamneză, fracturile de membre necesită investigaţii imagistice clare, pentru că există mai multe moduri în care osul se poate rupe. Astfel, unele fracturi sunt longitudinale sau transversale, iar altele sunt oblice. Fracturile membrelor pot fi cominutive, situaţie în care osul este rupt în mai multe fragmente. Unele fracturi pot fi asociate cu leziuni ale ţesuturilor din apropiere, iar uneori pot fi chiar deschise, cu risc de complicaţii serioase. La copii apar fracturile „în lemn verde”, când osul se îndoaie în loc să se rupă complet, iar la vârstnici pot apărea mai des fracturi, în special când oasele membrelor (antebraţul sau colul femural, deseori) sunt afectate de osteoporoză.
Investigaţia de bază pentru diagnosticarea fracturilor rămâne radiografia. Evoluţia tehnologiei a dus la apariţia radiologiei digitale, cu avantaje semnificative pentru diagnostic. Astfel, imaginea obţinută este prelucrată şi îmbunătăţită pe computer, astfel încât diagnosticul să fie cât mai precis. Iradierea este minimă, datorită sistemelor performante şi timpului redus de expunere a pacientului, iar radiografiile se pot arhiva, pentru monitorizarea ulterioară a evoluţiei fracturii.
Când fracturile sunt complexe şi medicul suspectează afectarea ligamentelor şi a cartilajului articular, recomandă un examen RMN. Structurile anatomice învecinate osului afectat pot fi analizate prin tomografie computerizată (CT), foarte utilă în cazul în care medicul planifică o intervenţie chirurgicală. La pacienţii cu suspiciune de osteoporoză sau care au avut fracturi repetate, osteodensitometria DEXA poate oferi detalii importante despre densitatea osoasă şi riscul de apariţie al unor noi fracturi.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la echipamente moderne de diagnostic, aşa cum sunt aparatele de ultimă generaţie pentru radiologie digitală şi computerul tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri, care furnizează imagini de calitate extraordinară, în condiţii de siguranţă maximă pentru pacient. Medicii ortopezi experimentaţi de la Spitalul Clinic SANADOR analizează atent rezultatele investigaţiilor şi aleg tratamentul potrivit. Consultaţiile şi investigaţiile sunt necesare şi pentru monitorizarea evoluţiei pacientului după operaţie sau după un tratament prin imobilizare, pentru că unele oase se pot suta greşit.
Tratamentul modern al fracturilor de membre, la Spitalul Clinic SANADOR
Tratamentul pentru fracturile de membre are atât rolul de a reface integritatea osului, cât şi de a ameliora durerea. În cazurile de fractură închisă, necomplicată, medicul ortoped prescrie antiinflamatoare nesteroidiene pentru controlul durerii, în primă fază, apoi imobilizează membrul afectat cu atele sau ghips, pe o perioadă de 3-8 săptămâni. Uneori, medicul poate lua în considerare reducerea închisă a fracturii, care constă în realinierea manuală a oaselor rupte, urmată de imobilizare.
Pentru fracturi complexe sau pentru a facilita vindecarea, medicul alege osteosinteza, care constă în fixarea internă a oaselor cu ajutorul unor componente metalice, precum şuruburi, plăcuţe sau tije. În unele cazuri, acestea trebuie îndepărtate ulterior. Fixatoarele externe sunt necesare pentru fracturile deschise, care prezintă risc de contaminare suplimentară dacă se introduc materiale străine în focarul fracturii.
La Spitalul Clinic SANADOR, medicii experimentaţi şi dedicaţi tratează toate fracturile membrelor superioare şi inferioare. Tratamentele şi intervenţiile chirurgicale se realizează în condiţii de siguranţă şi confort maxim, de către o echipă medicală cu pregătire înaltă, capabilă să asigure tratament pentru orice caz de leziune la nivelul membrelor. După tratament, pacienţii îşi pot reface funcţiile locomotorii la Departamentul de medicină fizică şi reabilitare SANADOR, care este dotat cu cele mai performante echipamente. Profesioniştii în recuperare medicală asigură servicii de kinetoterapie, fizioterapie, masaj şi recuperare pediatrică la cele mai înalte standarde.