Tumorile cranio-cerebrale sunt acumulări de celule anormale ce se pot dezvolta atât la nivelul creierului, cât şi al celorlalte structuri înconjurătoare din craniu - nervi, membrane care înconjoară creierul, glanda pineală şi glanda pituitară. Astfel de formaţiuni pot apărea direct în creier (tumori primare) sau se pot dezvolta ca urmare a răspândirii unor celule anormale din alte zone a corpului (tumori secundare sau metastaze cerebrale).
Există multe tipuri de tumori cranio-cerebrale, care pot fi maligne sau benigne. Indiferent de natura lor, tumorile pot creşte în volum şi pot crea presiune asupra nervilor, vaselor de sânge şi ţesuturilor, afectând funcţionalitatea acestora. Manifestările clinice pe care le poate avea o tumoră cranio-cerebrală depind foarte mult de localizare şi mai puţin de dimensiune. Astfel, dacă o tumoră de mici dimensiuni este situată lângă o zonă activă a creierului atunci poate provoca simptome evidente, care trimit imediat pacientul la medic. Există, însă, şi tumori de dimensiuni mai mari care pot trece neobservate mult timp, pentru că localizarea sa nu afectează o zonă activă a creierului.
Tumorile cranio-cerebrale trebuie diagnosticate precis şi evaluate amănunţit. La Spitalul Clinic SANADOR, afecţiunile sistemului nervos central şi periferic sunt investigate de medici experimentaţi şi foarte bine pregătiţi, cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, de ultimă generaţie, în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a unui tratament corespunzător. La Spitalul Clinic SANADOR, în Secţia de Neurochirurgie, pot fi rezolvate chiar şi cele mai complexe cazuri, prin intervenţii de neurochirurgie efectuate, în condiţii de maximă siguranţă, cu aparatură modernă şi tehnologii de top.
Tipuri de tumori cranio-cerebrale
În funcţie de localizare şi tipul de celule (cu sau fără potenţial malign) din care sunt formate, există numeroase tipuri de tumori care apar la nivel cranio-cerebral. Printre cele mai frecvente tumori cerebrale benigne, se regăsesc: craniofaringioamele, meningioamele, adenoamele hipofizare, pineocitoamele, gangliocitoamele, neurinoamele acustice.
Tumorile benigne au tendinţa de a se dezvolta încet. În schimb, tumorile cerebrale maligne au o evoluţie accelerată. Majoritatea tumorilor cranio-cerebrale maligne sunt glioame, care apar din cauza unor mutaţii ale celulelor gliale, ce înconjoară nervii. Printre acestea se regăsesc: astrocitoamele, glioblastoamele, ependimoamele, oligodendroglioamele, meduloblastoamele (este cel mai frecvent tip de tumoră cranio-cerebrală la copii).
Metastazele cerebrale apar când celule maligne din alte zone ale corpului ajung la creier. Orice cancer poate metastaza în creier, în special melanomul, cancerul de colon, cancerul mamar, pulmonar şi cancerul renal.
La SANADOR, diagnosticul exact al afecţiunilor cranio-cerebrale şi gradul de severitate sunt stabilite în urma unei anamneze complete şi a unor investigaţii de laborator şi imagistice specifice, astfel încât, ulterior, să se poată stabili care este opţiunea cea mai bună de tratament.
Diagnosticul tumorilor cranio-cerebrale
Durerile de cap severe, care se manifestă în special dimineaţa şi noaptea, crizele de epilepsie, dificultăţile de înţelegere şi producere a mesajelor verbale, slăbiciunea, hemipareza, problemele de văz, auz şi echilibru, stările de greaţă şi vomă, senzaţia de amorţire a feţei, starea de confuzie şi schimbările de personalitate pot indica existenţa unei tumori în creier sau în vecinătatea acestuia.
Un consult de neurologie este recomandat să se realizeze cât mai repede în astfel de situaţii. În timpul consultului, medicul neurolog va face o examinare clinică, care include evaluarea reflexelor, coordonării, forţei, simţurilor, echilibrului şi a altor funcţii şi aspecte relevante. Acesta este urmat de o serie de investigaţii imagistice: tomografia computerizată (asigură rezultate rapide şi medicul poate observa, pe imaginile axiale obţinute, structurile anormale din craniu), rezonanţa magnetică (RMN - cu sau fără substanţă de contrast), PET-CT (care oferă informaţii preţioase legate de metabolismul ţesuturilor şi structurile anatomice analizate). Atunci când este necesar, se poate face inclusiv biopsie, pentru stabilirea tipului de tumoră şi a gradului de malignitate. Aceasta se face după realizarea unor proceduri imagistice, prin neuronavigaţie.
La SANADOR, Departamentul de Radiologie şi imagistică medicală este dotat cu echipamente de ultimă generaţie - aparatul RMN Magneton Skyra 3 Tesla, două computere tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri, care oferă imagini de calitate superioară, pentru un diagnostic de precizie.
Tratamentul tumorilor cranio-cerebrale
Neurochirurgia implică adesea intervenţii delicate, cu risc ridicat. Evoluţia tehnologiei a dus la apariţia unor inovaţii care cresc acurateţea şi siguranţa procedurilor. Un rol important în tratamentul modern al tumorilor cranio-cerebrale îl are neuronavigaţia, disponibilă şi la SANADOR. Investigaţiile imagistice sunt procesate de un aparat complex, care le suprapune peste structurile anatomice ale pacientului, înainte şi în timpul operaţiei. Neurochirurgul observă datele obţinute pe un ecran şi, folosind un sistem de marcaje, poate ghida intervenţia cu precizie maximă.
Tratamentul tumorilor cranio-cerebrale depinde de tipul tumorii, gradul de severitate, dar şi de starea generală de sănătate a pacientului. Dacă tumora este benignă, de dimensiuni reduse şi nu produce simptome, medicul poate recomanda doar supraveghere constantă, fără tratament. În cazul tumorilor maligne însă, tratamentul este multimodal şi poate include chirurgie, radioterapie (inclusiv radiochirurgie stereotaxică), chimioterapie sau terapie ţintită.
Tratamentul chirurgical vizează îndepărtarea totală a tumorii. Dacă acestea este situată lângă o zonă importantă a creierului şi există riscuri de afectare a anumitor funcţii, se efectuează rezecţia parţială. La Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic SANADOR, intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul tumorilor cranio-cerebrale sunt puţin invazive şi se realizează cu microscopul operator Zeiss Kinevo 900, tehnologie special creată pentru intervenţiile de neurochirurgie. Astfel, chiar şi cele mai complexe cazuri pot fi rezolvate la SANADOR, cu o precizie maximă şi cu multiple avantaje pentru pacienţi: incizii mici, risc de complicaţii redus, recuperare rapidă.