Tumorile sistemului nervos sunt creşteri anormale de ţesut nou, care se pot dezvolta atât la nivelul creierului şi măduvei spinării, cât şi al nervilor periferici. Tumorile sistemului nervos pot fi benigne sau maligne, primare sau secundare. În funcţie de localizarea şi de tipul lor, tumorile provoacă diferite simptome, care afectează activităţile pacientului şi se intensifică pe măsură ce neoplasmul creşte în dimensiuni.
Tumorile sistemului central şi periferic trebuie diagnosticate precis, de preferat cât mai devreme, şi evaluate amănunţit. La Spitalul Clinic SANADOR, afecţiunile sistemului nervos central şi periferic sunt investigate de medici experimentaţi şi foarte bine pregătiţi, cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, de ultimă generaţie, cu scopul stabilirii unui diagnostic corect şi a unui tratament corespunzător. La Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic SANADOR, medicii realizează diferite tipuri de proceduri de tratament chiar şi pentru cele mai complexe cazuri, inclusiv intervenţii de neurochirurgie efectuate în condiţii de maximă siguranţă, cu aparatură modernă şi tehnologii de top.
Tumorile sistemului nervos central
Există numeroase tipuri de tumori ale sistemului nervos central. Chiar dacă unele sunt benigne, pot presa pe zone sensibile din creier şi pot provoca probleme de sănătate severe sau pot deveni maligne. Tumorile maligne reprezintă o ameninţare serioasă pentru viaţa persoanei afectate, pentru că se dezvoltă rapid şi se răspândesc în alte zone ale creierului sau măduvei spinării. Anumite tumori cerebrale maligne sunt rezultatul diseminării unor celule maligne din altă parte a corpului, situaţie în care poartă numele de metastaze cerebrale. Orice cancer poate metastaza în creier, dar deseori acest lucru se întâmplă în cazul cancerului mamar, cancerului de colon, melanomului, cancerului pulmonar şi rectal.
Tumorile primare ale creierului se diferenţiază în funcţie de tipul de celule din care sunt formate. Deseori, apar din cauza mutaţiilor apărute în celulele gliale, care înconjoară nervii. La adulţi, cele mai frecvente tumori care afectează creierul sunt astrocitoamele, glioblastoamele şi oligodendroglioamele. Meduloblastomul, o tumoră embrională, este cel mai frecvent tip de tumoră cranio-cerebrală la copii.
La nivelul măduvei spinării pot apărea, de asemenea, tumori benigne şi maligne, precum şi metastaze. Tumorile primare pot fi intramedulare, formate din celulele care compun măduva, ca astrocitoamele, glioamele şi ependimoamele, sau extramedulare, când se dezvoltă din membrana care înconjoară măduva sau din rădăcinile nervilor care pornesc din aceasta. Astfel de tumori sunt meningiomul, neurofibromul şi schwannomul.
La SANADOR, diagnosticul tumorilor sistemului nervos central este stabilit în urma unei anamneze complete şi a unor investigaţii de laborator şi imagistice specifice, astfel încât medicii să poată stabili ulterior care este opţiunea cea mai bună de tratament. Pentru stabilirea abordării terapeutice, la Centrul Oncologic SANADOR fiecare caz este analizat de Tumor Board, o comisie oncologică multidisciplinară formată din medici de diferite specializări relevante pentru fiecare caz.
Tumorile sistemului nervos periferic
Tumorile nervilor periferici sunt mase de ţesut anormale care se dezvoltă în interiorul nervilor periferici sau lângă aceştia. Nervii periferici sunt responsabili pentru numeroase funcţii, iar tumorile le pot afecta. Procese conştiente, ca mersul, mişcările corpului, expresiile, clipitul, deglutiţia, şi procese inconştiente, ca reglarea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, digestia şi senzaţiile de la nivelul pielii pot fi perturbate de un neoplasm. Pe lângă neurofibrosarcoame, tumori maligne ale tecii nervilor periferici, există şi tumori benigne, ca schwannomul, neurofibromul, perineurinomul, neurinomul de acustic şi tumorile desmoide.
Tumorile sistemului periferic provoacă simptome neplăcute, chiar severe. Persoanele afectate pot prezenta umflături sub piele, durere, parestezie, tulburări de echilibru şi ameţeli şi pierderea funcţiei zonei afectate. Medicii neurologi ai SANADOR, care au o pregătire vastă, efectuează consultaţii complete, fiecare pacient fiind analizat cu minuţiozitate, pentru descoperirea oricăror semne de afectare neurologică ce pot indica un neoplasm.
Diagnosticul şi tratamentul tumorilor sistemului nervos central şi periferic, la SANADOR
Persoanele cu neoplasme ale sistemului nervos care se adresează Centrului Oncologic SANADOR beneficiază de servicii medicale diagnostice şi terapeutice complete, la standarde internaţionale. La Spitalul Clinic SANADOR, neurologii experimentaţi efectuează investigaţii avansate, cu tehnologii moderne, care asigură acurateţe, siguranţă şi reduc semnificativ disconfortul pacienţilor. Investigaţiile imagistice sunt foarte importante, de aceea medicii realizează tomografia computerizată, examenul RMN (cu sau fără substanţă de contrast) şi examenul PET-CT, care furnizează informaţii importante despre metabolismul ţesuturilor. La SANADOR se folosesc echipamente imagistice de ultimă generaţie, precum computerul tomograf Siemens Definition Edge 128 slice şi echipamentele RMN cu putere 3 Tesla Siemens Magnetom Vida 3T şi Siemens Magnetom Skyra 3T, care asigură imagini detaliate, de mare claritate.
Pentru depistarea afectării nervoase, la SANADOR se realizează şi electromiografia, o procedură care măsoară activitatea electrică a nervilor. Biopsia este o procedură diagnostică care ajută la diferenţierea exactă a gradului de malignitate, iar analiza ţesutului recoltat este realizată în Laboratorul SANADOR, care este dotat la standarde internaţionale şi asigură rezultate de mare precizie.
Testele genetice pot fi recomandate de medic atunci când există mai multe tumori ale nervilor periferici, pentru depistarea neurofibromatozei. La SANADOR, Laboratorul de genetică medicală pune la dispoziţia pacienţilor teste avansate, care ajută la identificarea precisă a mutaţiilor genetice care predispun la apariţia neoplasmelor, precum şi alte tipuri de teste, utile pentru evaluarea neoplasmelor.
Tratamentul tumorilor sistemului nervos central şi periferic se realizează la Centrul Oncologic SANADOR la standarde internaţionale, în cele mai bune condiţii. Pacienţii beneficiază de proceduri moderne, efectuate cu tehnologie de ultimă generaţie, conform planului de tratament stabilit de medici: chimioterapie, terapie ţintită, imunoterapie, radioterapie externă, radiochirurgie stereotactică şi radioterapie internă. Atunci când este nevoie de tratament chirurgical, neurochirurgii de la Spitalul Clinic SANADOR utilizează microscopul operator Zeiss Kinevo 900, cu ajutorul căruia se pot realiza intervenţii chirurgicale de mare fineţe, cu precizie înaltă şi risc minim de lezare a ţesuturilor sănătoase. Pacienţii SANADOR sunt îngrijiţi cu atenţie şi dedicare şi sunt monitorizaţi pe toată durata terapiei, cât şi după aceasta.