Diana Păun, consilier prezidenţial: În PNCC sunt abordate cu prioritate cancerele severe, cu mortalitate mare

Diana Păun, consilier prezidenţial: În PNCC sunt abordate cu prioritate cancerele severe, cu mortalitate mare

La conferinţa ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute", organizată de asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX şi găzduită de 360medical. ro, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a explicat referindu-se la Planul Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC) că la nivelul legii au fost luate în discuţie cancerele cu cea mai frecventă localizare şi cu cea mai mare mortalitate în România, respectiv cancerele de sân, col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul pulmonar, cancerul de prostată, dar există un capitol de cancere rare şi un capitol de cancere hematologice.

,,Zona cancerelor pediatrice este menţionată în Plan tocmai în ideea de a acoperi o paletă cât mai largă de cancere. Bineînţeles că planul poate fi extins în mod specific pentru toate tipurile de cancere”, a spus conf. dr. Diana Păun.

În forma actuală a Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu se regăseşte cancerul tiroidian şi conf. dr. Diana Păun, medic endocrinolog a explicat şi de ce.

,,La acest moment, cancerul tiroidian beneficiază de o terapie extrem de eficientă şi, cu foarte rare excepţii, este un cancer vindecabil, motiv pentru care prioritizarea s-a făcut de aşa natură încât să fie abordate în primul rând cancerele severe, cu mortalitate mare, care pun probleme reale de diagnostic şi tratament, fără a pierde din vedere însă faptul că în cadrul pilonului de prevenţie şi detectare precoce sunt incluse practic toate tipurile de cancer”.

În cadrul conferinţei ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute", eveniment care face parte din campania de prevenire a cancerelei de piele ,,Soare Fără Pete”, consilierul prezidenţial a mărturisit ,,şi eu îmi doresc ca acest plan să fie implementat cât mai curând posibil, tocmai pentru ca pacienţii să beneficieze de cele mai noi terapii şi de posibilităţi rapide de diagnostic”.

Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni iar în 3 noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Ministerul Sănătăţii are obligaţia legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului.

viewscnt