Donarea repetată de sânge nu dăunează sănătăţii

Donarea repetată de sânge nu dăunează sănătăţii

Donatorii frecvenţi de sânge nu trebuie să se îngrijoreze că deficienţa de fier le dăunează sănătăţii, arată o nouă cercetare. Chiar dacă aproximativ 35% dintre donatori pot avea deficit de fier după donări repetate de sânge, cercetătorii au descoperit că acest lucru nu produce efecte dăunătoare nici asupra calităţii sângelui donat, nici asupra bunăstării donatorilor frecvenţi.

,,Această constatare este o veste bună, deoarece nu numai că arată că sângele donat de donatorii frecvenţi rămâne de înaltă calitate, dar şi că cei care donează sânge în mod regulat nu sunt afectaţi în mod semnificativ de acest lucru", a declarat dr. Eldad Hod cercetătorul principal, profesor asociat de patologie şi biologie celulară la Centrul Medical Irving al Universităţii Columbia din New York.

Pentru studiu, echipa sa a identificat 79 de donatori frecvenţi de sânge cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, care aveau deficit de fier, dar nu erau anemici.

Participanţii au donat o unitate standard de sânge şi au completat chestionare despre sănătatea lor fizică şi mentală şi despre calitatea vieţii. De asemenea, au completat teste cerebrale care le măsurau memoria, atenţia şi capacitatea de a procesa informaţii.

Donatorii au revenit apoi şase săptămâni mai târziu pentru a repeta testele. De asemenea, ei au fost repartizaţi aleatoriu pentru a primi o perfuzie intravenoasă de fier sau un placebo (substanţă inactivă).

Patru până la şase luni mai târziu, participanţii au făcut o a doua donare de sânge şi au completat o altă rundă de teste. Ei au făcut o ultimă rundă de testare şase săptămâni mai târziu.

Cercetătorii bănuiau că sângele donat nu va îndeplini standardele de calitate ale Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente. De asemenea, ei au crezut că donatorii care au primit o perfuzie cu fier ar fi avut o stare de sănătate mai bună decât cei care au primit un placebo.

În timp ce perfuzia de fier a corectat deficienţa de fier a donatorilor, care a persistat la cei care au primit placebo, sângele donat de ambele grupuri a continuat să îndeplinească standardele de calitate ale FDA.

Mai mult, niciunul dintre cele două grupuri nu a prezentat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte testele cerebrale şi măsurile privind calitatea vieţii, potrivit unui comunicat de presă al Societăţii Americane de Hematologie.

În România, donatorii de sânge care donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru este recomandat de către medicul de colectare. În ceea ce priveşte sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, daca vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui”, se arată pe siteul Spitalului Militar Central Universitar (SMCU) ,,Carol Davila” din Capitală.

Patru motive pentru care să donezi sânge:

  •  Cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. În ţara noastră, potrivit informaţiilor SMCU ,,Carol Davila” este nevoie de 500.000 de unităţi anual, în medie, iar în Bucureşti, necesarul zilnic este de 1000 de unităţi
  • Sângele donat de tine va fi descompus în mai multe componente şi vei putea să ajuţi pana la 3 vieţi omeneşti!
  • Dacă donatorii eligibili ar dona sânge periodic, de la patru pana la şase ori pe an, necesarul unităţilor de sânge ar fi acoperit, iar problema insuficienţei unităţilor de sânge ar fi de domeniul trecutului.
  •  60% din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieţii, cu toate că doar 2% din populaţie donează sânge.

viewscnt