Dotări de top pentru secţiile ATI pediatrice din România, finanţate prin PNRR. "Schimbăm faţa terapiei intensive în neonatologie"

Dotări de top pentru secţiile ATI pediatrice din România, finanţate prin PNRR. "Schimbăm faţa terapiei intensive în neonatologie"

România continuă să aibă una dintre cele mai ridicate rate ale mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, iar una dintre cauze este lipsa dotărilor corespunzătoare în spitale, care pot salva viaţa copiilor mici care suferă de diverse afecţiuni. Totuşi, situaţia se va îmbunătăţi în curând datorită Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care va finanţa achiziţia unor dotări moderne pentru secţiile de terapie intensivă pentru copii din spitalele româneşti. 

"Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, schimbăm faţa terapiei intensive în neonatologie. 124 de paturi noi, dotate complet - nu e vorba doar de patul în sine, ci de toate echipamentele şi accesoriile necesare pentru ca aceste paturi să poată să găzduiască în cele mai bune condiţii copiii prematuri sau cei cu diverse afecţiuni care au nevoie de astfel de îngrijire -, 90 de paturi suplimentare reabilitate, din cele existente, şi, nu în ultimul rând, (...) 12 ambulanţe speciale, sunt un fel de paturi de terapie intensivă pe roţi, care vor asigura transferul acestor copii care au nevoie de îngrijire în aceste unităţi, conectate cu maternităţile de grad III din ţară şi care pot să ofere asistenţă medicală de cea mai bună calitate", a declarat marţi ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la un eveniment organizat de organizaţia "Salvaţi Copiii".

"O să vedeţi în curând, până la sfârşitul acestui an, aceste ambulanţe vopsite în galben, care sunt paturi de terapie intensivă pe roţi. Mă bucur foarte mult pentru acest proiect, care va contribui, alături de alte activităţi, la reducerea mortalităţii infantile", a completat ministrul.

Anul trecut, circa 80 de spitale din ţară au fost dotate cu 200 de incubatoare noi, printr-un program derulat de Ministerul Sănătăţii.

România a înregistrat în 2021 a doua cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, de 5,2/1.000 de născuţi-vii, după Bulgaria (5,6/1.000), potrivit datelor prezentate de "Salvaţi Copiii". Media la nivelul UE este de puţin peste 3/1.000.

Totuşi, în ultimele decenii a avut loc o scădere semnificativă a mortalităţii infantile în România, în special după intrarea în Uniunea Europeană.

În 2006, ultimul an înainte de intrarea în UE, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 13,9/1.000 născuţi-vii. În 1990, rata mortalităţii infantile era de 26,9/1.000, iar în 1961 – de 71.4/1.000.

Un raport realizat de UNICEF arată că mortalitatea infantilă ridicată din România are ca principale cauze: nivelul scăzut de şcolarizare a mamei, sărăcia, marginalizarea geografică a comunităţilor şi a familiilor în cadrul comunităţilor, lipsa de acces la servicii medicale de bază, lipsa de informare profesională a medicilor, reglementări contradictorii în sistemul sanitar, lipsa de informare a părinţilor cu privire la serviciile de care pot beneficia, precum şi lipsa abilităţilor parentale.

Raportul subliniază că mulţi copii sub un an au decedat la domiciliu sau în primele 24 de ore de la internarea în spital.

viewscnt