În 2020, Comisia Europeană a lansat programul european EU4Health, prin care a alocat fonduri statelor membre ale Uniunii Europene pentru investiţii în sistemele sanitare în perioada 2021-2027. Programul a început să finanţeze proiecte considerate prioritare în sănătate, marţi fiind anunţate ultimele două acţiuni în acest sens.
Astfel, prin EU4Health au primit finanţare un proiect de prevenire în domeniul rezistenţei antimicrobiene şi unul de prevenire a cancerului şi a altor boli netransmisibile (boli cardiovasculare, diabet, boli mintale).
Valoarea totală a finanţării pentru cele două acţiuni este de 126 milioane de euro, din care 50 de milioane pentru proiectul împotriva rezistenţei antimicrobiene şi 76 milioane euro pentru cel de prevenire a bolilor netransmisibile.
Cele două proiecte ţintesc priorităţi în domeniul sănătăţii la nivel european.
"Rezistenţa la antimicrobiene este responsabilă pentru peste 35.000 de decese în fiecare an numai în UE şi înseamnă un cost de 11,7 miliarde euro pentru sistemele noastre de sănătate. Trebuie să intensificăm de urgenţă măsurile în Europa şi în întreaga lume pentru a contracara această ameninţare, motiv pentru care lansăm astăzi cea mai mare acţiune finanţată vreodată de UE privind RAM pentru a sprijini ţările să facă paşi concreţi în acest domeniu", a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.
"De asemenea, acţiunile noastre ajută ţările să îmbunătăţească prevenţia şi să reducă povara cancerului şi a altor boli netransmisibile, sprijinind ţintele ambiţioase stabilite în cadrul Planului european de combatere a cancerului şi în alte iniţiative-cheie", a completat comisarul european.
În 2023, în cadrul EU4Health a fost lansat PRAISE-U (PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union), un proiect ce are ca scop reducerea mortalităţii prin cancer de prostată, cu o durată de trei ani, la care participă 25 de instituţii din 12 ţări.
Misiunea PRAISE-U este de a concepe un algoritm inteligent de depistare precoce a cancerului de prostată eficient din punct de vedere al costurilor, adaptat la nivel naţional, pentru screeningul cancerului de prostată în UE, în vederea reducerii morbidităţii şi mortalităţii cauzate de acest cancer, evitând în acelaşi timp supradiagnosticarea şi supratratamentul.