Dr. Adriana Pistol, Ministerul Sănătăţii: Acceptabilitatea tratamentului de către pacientul de tuberculoză constituie încă o problemă

Dr. Adriana Pistol, Ministerul Sănătăţii: Acceptabilitatea tratamentului de către pacientul de tuberculoză constituie încă o problemă

Peste 4000 de persoane mor în fiecare zi la nivel global din cauza tuberculozei (TBC), una dintre cele mai mari provocări endemice. Numai în anul 2021 au fost înregistrate 1,6 milioane de decese din cauza TBC. În România, datele statistice provizorii ale Programului Naţionale de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei indică o creştere majoră în 2022, faţă de 2021, fiind înregistrate 8824 de cazuri în 2022 faţă de 7618 cazuri în anul 2021. De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, mesajul specialiştilor români este că ,,Da, putem elimina tuberculoza” şi avem toate mijloacele necesare pentru a controla boala.

Circa 30.000 de români suferă de TBC potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Incidenţa înregistrată în România în 2022 a ajuns la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la 39,7 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, în anul precedent. Cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în judeţele: Iaşi 476 cazuri, Dolj 430 cazuri, Bacău 327 cazuri şi Botoşani 327 cazuri. 327 de copii au fost diagnosticaţi cu tuberculoză în anul 2022, cu o incidenţă de 10,7 la 100.000 copii, sub nivelul celei din 2019, care a fost de 12,7.

,,Acceptabilitatea tratamentului de către pacientului de tuberculoză constituie încă o problemă”, a declarat dr. Adriana Pistol, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, în cadrul conferinţei de presă organizate de Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

Reprezentanta Ministerului Sănătăţii a arătat că există un proiect pilot privind tratamentul în ambulator, care se derulează în 14 judeţe din ţară.

,,Un sfert din pacienţii cu TBC sunt trataţi evitând internarea nenecesară şi astfel li se permite reluarea vieţii obişnuite mai devreme de cât se întâmpla anterior”, a spus dr. Adriana Pistol.

Într-un interviu acordat pentru 360medical.ro, Ştefan Răduţ, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) a spus că deşi există şi posibilitatea tratamentului ambulatoriu în România, la noi ,,încă se internează. Noi necesităm o schimbare de paradigmă. Suntem popor balcanic. Avem o rezistenţă foarte mare la schimbări”.

Secretarul de stat în MS a precizat că în România există 5 aparate moderne de radiologie mobilă şi că sunt la dispoziţie peste 40.000 de teste rapide de diagnostic al TB sensibile şi multidrog rezistente tocmai pentru a diagnostica precoce această boală şi a îndemnat ca toate persoanele din România care au tuse sau alte simptome ce pot sugera această infecţie să se prezinte la medic, fiindcă tratamentul e la îndemână şi este gratuit.

Impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei

O analiză a impactului pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei făcută în colaborare cu Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, Centrul de Analiză Integrată şi Management Teritorial şi Centrul de Inovaţie şi E-Health al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, evidenţiază o scădere abruptă a cazurilor diagnosticate în 2020, cu peste 30% în condiţiile în care media de scădere a incidenţei cazurilor de tuberculoză anterior pandemiei a fost în România de 5,7 %.

Cercetarea demonstrează că, în judeţele în care personalul medical a fost implicat aproape total în limitarea efectelor pandemiei, diagnosticarea tuberculozei a scăzut aproape la jumătate. Efectul prezenţei caravanelor Screening TB în zonele cu incidenţa cea mai mare din România (Botoşani, Vaslui, Iaşi, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa) în perioada de debut a pandemiei a dus la creşterea gradului de diagnostic al tuberculozei.

Analizând situaţia din Bucureşti unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a fost cea mai mare din România, un beneficiu în lupta împotriva tuberculozei l-a constituit debutul proiectului pilot al Ministerului Sănătăţii, de tratare în ambulatoriu a pacientului cu tuberculoză. A fost uşurat astfel accesul la tratament şi diagnostic a pacienţilor din zona Bucureşti – Ilfov.

,,Mai sunt multe de făcut. Anul trecut, în 2022 a fost aprobată Strategia naţională pentru controlul tuberculozei pentru perioada 2022-2030, printr-o hotărâre a Guvernului României. Evident că această strategie are ca ţinte stabilite sloganul zilei de azi şi strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de eliminare a tuberculozei. Aceste ţinte vizează ca până în anul 2030 numărul de cazuri noi de tuberculoză să fie reduse cu 80%, numărul deceselor cauzate de tuberculoză să se reducă cu 90% iar protecţia familiilor afectate de tuberculoză faţă de costurile catastrofale cauzate de boală să fie realizată în proporţie de 100% există, evident, câteva direcţii strategice esenţiale. În primu rând îmbunătăţirea prevenţiei pentru că prevenţia este principala cale prin care putem să influenţăm o boală infecţioasă transmisibilă”, a atras atenţia dr. Pistol.

Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”, cel mai mare institut de profil din ţară, derulează în prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România - www.screeningtb.ro. Proiectul se află în ultimul an de implementare, până în acest moment intrând în screening 79.418 persoane din 33 de judeţe (datele parţiale de la începutul lunii ianuarie). Proiectul vizează populaţia din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fără adăpost şi consumatori de droguri injectabile din marile aglomeraţii urbane şi persoane private de libertate. Incidenţa depistată de caravanele mobile Screening TB în aceste zone vulnerabile este de 258,7 cazuri la suta de mii de locuitori, de 5,6 ori mai mare decât incidenţa calculată la nivel naţional. Proiectul a beneficiat de ajutorul partenerilor implicaţi: Asociaţia Română Anti-Sida, UNOPA, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, Asociaţia Samusocial, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoza Multi drogrezistentă.

Reţeaua de pneumologie a beneficiat în 2022 de investiţii substanţiale în aparatură şi reactivi pentru diagnosticul tuberculozei prin finanţări primite în cadrul a 2 proiecte.

viewscnt