Insuficienţa cardiacă (IC) este considerată una dintre cele mai grave afecţiuni din spectrul bolilor cardiovasculare. Pacienţii cu această boală, dacă e netratată, au acelaşi prognostic ca bolnavii care suferă de cele mai grave forme de cancer. În prezent, persoanele cu insuficienţă cardiacă au posibilitatea de-a se trata cu terapii medicamentoase noi, dar şi cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcţie mai bună. În cadrul primei ediţii a dezbaterii online Cardio360, care va avea loc joi, 22 septembrie, începând cu ora 18, dr. Anca Briceag, medic rezident cardiolog la Sptalul Elias, va vorbi despre rolul dispozitivelor medicale în IC, precum şi despre accesul românilor la dispozitive medicale.
Evenimentul Cardio 360, organizat de redacţia 360medical.ro, face parte din seria conferinţelor 360 APT - Acces, politici şi terapii- şi aduce împreună speakeri care activează în cardiologie, medicină internă, medicină de familie, dar şi experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi care vor discuta despre problemele pacienţilor cu boli cardiovasculare din România.
,,Tratamentele interventionale şi chirurgicale din IC sunt într-o adevărată explozie în ultima perioadă, unde, până recent, transplantul cardiac reprezenta singura speranţă în tratamentul insuficienţei cardiace terminale. Aceste tratamente intervenţionale au ca scop corectarea cauzei care a dus la instalarea insuficienţei cardiace, acolo unde este posibil, prin utilizarea dispozitivelelor medicale de resincronizare cardiacă, defibrilatoare în prevenţie primară sau secundară, înlocuire valvulară sau restabilirea fluxului arterial coronarian prin metode intervenţionale sau chirurgicale)”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Anca Briceag, medic rezident cardiolog la Spitalul Elias din Bucureşti.
Tânăra cardioloagă s-a implicat alături de alţi colegi şi studenţi medicinişti într-o caravană a Alianţei Pacienţilor Cronici din România din şapte judeţe din România şi a încercat să facă prevenţie cardiovasculară.
,,Am observat o întârziere a pacienţilor la investigaţii suplimentare: o ecografie cardiacă sau o coronografie. Pacienţii nu ştiau unde să se adreseze, deşi erau din comune destul de apropiate de Bucureşti”, a spus dr. Anca Briceag, referindu-se la românii cu care a intrat în contact în caravană.
Medicul va dezvolta acest subiect în cadrul dezbaterii, ce va fi transmisă live pe siteul 360medical.ro, pe youtube şi pe pagina de facebook. Dacă aveţi întrebări pentru dr. Anca Briceag sau pentru ceilalţi invitaţi, puteţi să le puneţi sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro în timpul evenimentului.
Ciţiţi şi Conf. dr. Camelia Diaconu va aborda insuficienţa cardiacă la prima ediţie a dezbaterii Cardio360