Dr. Daniela Georgescu, hematolog Spitalul Colentina: 50% din necesarul transfuzional de la nivelul spitalului este asigurat

Dr. Daniela Georgescu, hematolog Spitalul Colentina: 50% din necesarul transfuzional de la nivelul spitalului este asigurat

Nevoia de sânge este tot mai mare în România, iar pacienţii cronici au de suferit, fiind trecuţi în rezervă atunci când e criză de sânge şi aceştia au nevoie de transfuzii. Dr. Daniela  Georgescu, medic primar hematolog şi şefa secţiei de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina, a arătat care sunt soluţiile pentru creşte numărul donatorilor de sânge şi pentru a asigura necesarul transfuzional din spitale.

La lansarea documentului de poziţie privind transfuziile de sânge sl Coaliţiei Unitatea de Sânge oficialii prezenţi au recunoscut că sunt multe lucruri de făcut şi reformat în sistemul de transfuzii sanguine din România. E nevoie de personal specializat în medicina transfuzională, e nevoie de mai multe cadre medicale şi personal instruit şi disponibil să lucreze în centrele de donare, astfel încât dacă o persoană vine la 8 seara să doneze sânge, acel serviciu să fie disponibil şi să existe cineva care să stea şi să proceseze sângele până a doua zi de dimineaţă.

,,Noi primim necesarul transfuzional din partea Centrului de transfuzii Bucureşti. Pacienţii cu urgenţe au prioritate şi, din păcate, pacienţii cu patologie cronică sunt trecuţi în rezervă.50% din necesarul transfuzional de la nivelul spitalului este asigurat la acest moment. Sunt sigură că nu e doar situaţia spitalului Colentina, un spital de boli cronice”, a precizat dr. Daniela Georgescu, şefa secţiei de hematologie de la Spitalul Clinic Colentina.

Medicii hematologi menţin colaborarea cu ceilalţi colegi din toate specialităţile medicale, pentru a putea rezolva pacienţii.

,,Avem colaborare interdisciplinară atât cu hematologi cât şi cu colegii din serviciile chirurgicale, medicale de tipul gastroenterologie, interne, cardiologie, dar cred că trebuie să luăm în această luptă alături de noi şi medicii de medicină de familie care au contact direct cu pacienţii. Dacă noi mergem şi conştientizăm importanţa donării de sânge şi la nivelul cabinetului de medicină de familie, atunci cel puţin 1 % din aceşti pacienţi vor deveni posibili donatori şi atunci necesarul poate că s-ar asigura prin creşterea procentului donatorilor”, e de părere dr. Daniela Georgescu.

Medicul a spus că ar mai fi de luat în discuţie şi auto transfuzia în special pentru intervenţiile chirurgicale programate.

,,Mă refer în special la cei care sunt mari consumatori de sânge şi aici pacientul poate să-şi programeze intervenţia şi să-şi programeze evident şi autodonarea, dacă putem pune la punct acest serviciu astfel încât sângele primit de la donatorii voluntari să asigure şi nevoile pacienţior care sunt dependenţi transfuzional pe toată viaţa”,  a explicat dr. Daniela Georgescu.

O altă propunere făcută de medicii şi pacienţii din Coaliţia Unitatea de sânge este aceea a scutirii de taxa de parcare pe termen lung a donatorilor de sânge.

Citiţi despre Sistemul de transfuzii sanguine din România necesită reorganizare profundă. Ce replică i-a dat Amalia Şerban deputatului Florin Buicu

viewscnt