Dr. Florin Lăzărescu, Societatea de Stomatologie Estetică din România: De îndată ce cadrul legal va permite, SSER va desemna observatori la alegerile locale şi naţionale ale CMSR

Dr. Florin Lăzărescu, Societatea de Stomatologie Estetică din România: De îndată ce cadrul legal va permite, SSER va desemna observatori la alegerile locale şi naţionale ale CMSR

Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER) a emis recent un apel public pentru alegeri transparente la Colegiul Medicilor Stomatologi din România, ce se vor derula pentru structurile de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România în această toamnă. SSER, împreună cu Asociaţia Medicilor cu practică privată din România (AMSPPR),  Societatea Medicilor din Colectivităţile de copii şi tineri, Asociaţia Medicilor Stomatologi din municipiul Bucureşti, Asociaţia Medicilor Stomatologi Galaţi şi Patronatul Medicilor Stomatologi din România, în acest demers comun invită medicii stomatologi din România să se alăture acestei acţiuni pentru a garanta respectarea dreptului de a alege şi a fi aleşi în organele de conducere de la nivelul structurilor teritoriale şi/sau naţionale ale organismului profesional Colegiul Medicilor Stomatologi din România. Dr. Florin Lăzărescu, Secretar General SSER, a explicat în cadrul unui interviu pentru 360medical.ro important este ca regulile să fie respectate mai ales de către cei care sunt aleşi pentru a-i reprezenta pe stomatologi.

Ce anume contestaţi legat de Decizia nr. 6/2CN/2023 privind organizarea alegerilor membrilor organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România? 

Decizia nr. 6/2CN/2023 adoptată  de către CMSR se alătură altor decizii arbitrare luate netransparent de CMSR ( 4/2CN/2023 şi 5/2CN/2023), prin care actuala conducere restrângea drepul de liberă practică pentru medicii stomatologi ale căror interese legitime ar trebui să le reprezinte. Acest lucru a provocat îngrijorare în comunitatea noastră profesională arătând încă odată lipsa de transparenţa a CMSR şi îngrădirea dreptului constitutional de a alege şi de a fi aleşi în organele de conducere ale structurilor teritoriale şi/sau naţionale. 

SSER va desemna individual reprezentanţi, cu calitatea de observatori, atât la alegerile locale (pentru fiecare judeţ în parte), cât şi la alegerile naţionale, pe parcursul întregului proces electoral, dacă se va modifica regulamentul electoral?

De aproape 20 de ani, SSER şi-a asumat un rol activ în promovarea principiilor moderne ale stomatologiei, sprijinind procesele prin care medicii stomatologi pot progresa, îmbunătăţind mereu serviciile medicale oferite pacienţilor din România sau din alte părţi ale lumii care vin la noi să se trateze.

Suntem implicaţi în comunitatea noastră profesională şi dorim să participăm, alături de colegii din alte structuri asociate, la procedurile prin care se aleg reprezentanţii noştri în cadrul structurilor teritoriale şi naţionale ale Colegiului Medicilor Stomatologi.

În acest sens, am făcut demersuri publice prin care am cerut transparentizarea şi garantarea corectitudinii alegerilor care vor veni. Din această perspectivă, de îndată ce cadrul legal va permite, cu siguranţă SSER îşi va desemna reprezentanţi, cu calitatea de observatori, atât la alegerile locale (pentru fiecare judeţ în parte), cât şi la alegerile naţionale, pe parcursul întregului proces electoral. Rolul observatorilor este de a se asigura că alegerile sunt imparţiale şi întreg procesul electoral este unul corect. 

SSER a participat la protestele medicilor stomatologi, care au avut loc pe 7 iulie la Bucureşti? 

Există o stare de nemulţumire generată de o serie de decizii controversate. Reacţiile în rândul comunităţii au fost diverse, incluzând proteste în stradă, dar şi luări de poziţie la nivel instituţional. Alături de alte structuri asociative ale noastre, ale medicior stomatologi, SSER a susţinut nevoia unui dialog bazat pe respectarea statutului nostru. Pacienţii noştri au nevoie de medici stomatologi  în cabinete. Important este ca regulile să fie respectate mai ales de către cei care sunt aleşi pentru a ne reprezenta.

 SSER a cerut demiterea actualei conduceri a CMSR? Si de ce?

Actuala conducere a Colegiului a fost aleasă statutar, iar alegerile sunt ocazia cea mai bună pentru a ne face auzită vocea. Dacă majoritatea medicilor stomatologi din România va dori o schimbare, vor avea ocazia să o arate la alegeri.

 Am înţeles că va fi pe agenda Ministerului Sănătăţii o discutie legată de alegerile CMSR. Ce anume doresc asociatiile stomatologilor să discute la MS şi să obţină?

Chiar dacă SSER nu are un reprezentant direct la această întâlnire, am transmis public, alături de colegii noştri, nevoia de a avea garanţii privind derularea corectă, în condiţii transparente, a alegerilor pentru conducerea CMSR. Ne dorim ca, alături de observatorii desemnaţi de Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii comunităţii noastre profesionale să poată asigura un proces electoral neviciat, care să ofere noii conduceri reprezentativitate şi legitimitate. 

Care sunt nemultumirile medicilor stomatologi din România cu privire la CMSR?

Nemulţumirile medicilor au devenit, deja publice: de la nereprezentarea lor în structurile de conducere actuale ale CMSR, la lipsa de transparenţă în deciziile CMSR,  deteriorarea sistemului de Educaţie Medicală Continuă, afectarea interesului profesional al medicilor de a participa la manifestări creditate şi lipsa accesării fondurilor europene de către CMSR. Din păcate, această listă devine tot mai largă, dar va depinde de viitoarea conducere a Colegiului cum va gestiona nevoile uneia dintre cele mai frumoase şi dinamice comunităţi medicale din România. Vă rog să-mi permiteţi să fiu optimist şi să am încredere în capacitatea noastră de a genera un leadership de calitate, care să dinamizeze viaţa noastră profesională şi să ofere şanse reale fiecărui medic stomatolog de a se împlini aici, unde am studiat şi unde ne-am format. 

Împreună, aşa cum ne tratăm pacienţii respectând şi urmând cele mai bune practici medicale, putem să găsim şi cele mai bune şi corecte soluţii de reprezentare  a intereselor noastre legitime.

În apelul public lansat de Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER) sunt enumate următoarele garanţii necesare pentru a avea un proces electoral corect şi transparent:

  1. Modificarea regulamentului electoral, astfel încât să se permită asociaţiilor profesionale, legal constituite, să aibă dreptul de a desemna individual reprezentanţi, cu calitatea de observatori, atât la alegerile locale (pentru fiecare judeţ în parte), cât şi la alegerile naţionale, pe parcursul întregului proces electoral (inclusiv în cadrul procesului de numărare a voturilor);
  2. Accesul acestor observatori pe parcursul întregului proces de votare (inclusiv în cadrul procesului de numărare a voturilor) la următoarele alegeri ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR);
  3. Supravegherea audio şi video a procesului de numărare a voturilor.

Cei peste 20 de mii de medici stomatologi din România merită să beneficieze de o reprezentare corectă, deschisă a intereselor lor legitime.

viewscnt