Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat autorizarea vaccinurilor anti-Covid-19 dezvoltate împotriva noilor subvariante ale tulpinii omicron de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna.
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat autorizarea a două vaccinuri adaptate pentru a oferi o protecţie mai largă împotriva Covid-19.
Cele două vaccinuri, Comirnaty Original/Omicron BA.1 şi Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 sunt recomandate pentru utilizare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, care au primit schema iniţială de vaccinare împotriva Covid-19.
Astfel, Comirnaty Original/Omicron BA.1 poate fi utilizat la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, la cel puţin 3 luni după ultima doză de vaccin împotriva Covid-19, iar Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 poate fi utilizat la adulţi şi adolescenţi începând cu vârsta de 12 ani, la cel puţin 3 luni de la schema iniţială de vaccinare sau după o doză de rapel cu un vaccin Covid-19.
Cele două vaccinuri sunt variantele adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty de la Pfizer/BioNTech şi Spikevax de la Moderna, pentru a viza şi subvarianta Omicron BA.1 în plus faţă de tulpina originală a SARS-CoV-2.
Vaccinurile sunt actualizate pentru a ţinti mai bine variantele circulante ale coronavirusului, a anunţat EMA.
Vaccinurile adaptate pot extinde protecţia împotriva diferitelor variante şi, prin urmare, se aşteaptă să ajute la menţinerea protecţiei optime împotriva Covid-19 pe măsură ce virusul evoluează.
Studiile au arătat că cele două vaccinuri adaptate au declanşat răspunsuri imune puternice împotriva variantei BA.1 a Omicron şi a tulpinii originale SARS-CoV-2 la persoanele vaccinate anterior, dovedindu-se mai eficiente decât vaccinurile originale, a anunţat EMA.
Efectele secundare observate la vaccinurile adaptate au fost comparabile cu cele observate la vaccinurile iniţiale şi au fost de obicei uşoare şi de scurtă durată, a mai precizat agenţia.
Cele două avize ale CHMP vor fi trimise Comisiei Europene, care va adopta o decizie finală.