Evenimentul Profit Health.forum "Radiografia cheltuielilor din sănătate", Ediţia a XIII-a, va fi organizat în data de 1 aprilie 2024, la Bucureşti, şi va aduce în atenţie problema delicată a banilor alocaţi sistemului sanitar şi a cheltuielilor - sau a fondurilor care se risipesc.
La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor, unităţilor medicale, industriei farmaceutice şi pacienţilor.
PRINCIPALELE TEME ABORDATE
- Adevărul despre banii pentru sănătate. Lipsuri. Bună chivernisire. Risipă.
- Abordarea problemei banilor alocaţi sistemului sanitar rămâne una extrem de delicată. La fel şi abordarea cheltuielilor sau a fondurilor care se risipesc.
- Se vorbeşte, pe de o parte, de sume tot mai mari alocate de la un an la altul. Şi, chiar aşa este. Dar, totodată au crescut şi cheltuielile.
- Cât din cheltuielile cu sănătatea contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor. Sau cât din aceste cheltuieli aduc rezultate bune pentru sănătate sau câte aduc rezultate mai slabe.
- Sunt specialişti în întreaga lume care afirmă că s-ar putea cheltui semnificativ mai puţin pentru îngrijirea sănătăţii, fără impact asupra performanţei sistemului sanitar sau asupra rezultatelor în materie de sănătate. Dar, tot ei punctează, dacă s-ar spune lucrurilor pe nume. Dacă s-ar recunoşte adevărul privind risipa, privind cheltuielile nejustificate.
- Potrivit managerilor, medicilor, pacienţilor, companiilor, fondurile pentru sănătate sunt total insuficiente, sistemul este şi astăzi subfinanţat, lipsurile din spitale se perpetuează, iar pacienţii scot din buzunar mulţi bani pentru medicamente, analize, investigaţii, pe scurt - pentru a rămâne în viaţă.
- În acest context, instabilitatea sistemului de sănătate, din cauza banilor alocaţi prin rectificări bugetare, care nu acoperă nevoile sistemului pentru un an de zile, face imposibilă planificarea priorităţilor, a investiţiilor, a oricărui proiect pe termen mediu şi lung. Există oare strategii pentru evaluarea reală a cheltuielilor, limitarea cheltuielilor ineficiente şi risipa, acolo unde există, dacă nu sunt recunoscute deschis.
- Pacienţii cer finanţări pe minimum trei ani, care să ajute serviciile medicale şi 9% pentru Sănătate, sub media europeană de 10% din PIB.
Mai multe informaţii despre agenda evenimentului, despre participanţi şi despre accesul la eveniment la puteţi afla accesând pagina dedicată.