Mutaţia D614G a coronavirusului SARS-CoV-2, semnalată din luna martie şi care a mărit sensibil rata de transmitere, ar putea avea şi o parte pozitivă, deoarece a redus rata de mortalitate, afirmă experţi citaţi de Reuters.
Un studiu publicat în luna iunie arăta că mutaţia D614G a noului coronavirus, care a apărut în luna martie, a ajutat SARS-CoV-2 să infecteze mai uşor celulele umane, tulpina respectivă devenind forma dominantă pe plan mondial.
Cercetătorii de la Scripps Research au studiat variante ale virusului în laborator arată că o tulpină a SARS-CoV-2 a suferit o mutaţie, numită D614G, care a crescut numărul proteinelor S (spike) funcţionale de pe suprafaţa virusului. Proteina S ajută virusul să se acroşeze de celule şi să pătrundă în ele.
“Virusurile cu această mutaţie sunt mult mai infecţioase decât cele fără această mutaţie în culturile de celule studiate în laborator”, explica în iunie virusologul Hyeryun Choe de la Scripps.
Paul Tambyah, consultant în cadrul Universităţii Naţionale din Singapore şi expert reputat în boli infecţioase, afirmă acum că ultimele date sugerează că proliferarea mutaţiei D614G în anumite părţi ale lumii a coincis cu o scădere accentuată a ratei de deces din cauza Covid-19 – ceea ce sugerează că virusul a devenit mai puţin letal.
“Poate că este un lucru bun să avem un virus mai infecţios, dar mai puţin letal”, a declarat Tambyah, pentru Reuters.
De altfel, experţii spun că virusurile tind să devină mai puţin virulente pe măsură ce suferă mutaţii.
“Este în interesul virusului să infecteze mai mulţi oameni, dar nu să-i ucidă, deoarece virusul depinde de gazdă pentru a trăi şi a se multiplica”, a explicat specialistul.
Virusul cu mutaţia D614G a devenit dominant în multe regiuni ale lumii, mai ales în Europa şi Statele Unite, dar a fost detectat recent în clustere de infecţii din Malaezia sau Singapore.
Un alt expert, directorul general în domeniul Sănătăţii din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a precizat că mutaţia D614G face virusul SARS-CoV-2 de 10 ori mai contagios şi a transmis unele îngrijorări privind eficienţa vaccinurilor anti-Covid-19 aflate acum în curs de testare.
Alţi experţi consideră, însă, că aceste îngrijorări nu sunt întemeiate, deoarece mutaţii precum D614G nu schimbă suficient de mult virusul pentru a reduce eficienţa vaccinurilor.