Federaţia Sanitas din România: Acuzaţia de omor calificat a medicilor de la ATI este gravă, „dar este, deocamdată, doar o acuzaţie". Medicii sunt ultimii dintr-un lanţ de erori sistemice

Federaţia Sanitas din România: Acuzaţia de omor calificat a medicilor de la ATI este gravă, „dar este, deocamdată, doar o acuzaţie". Medicii sunt ultimii dintr-un lanţ de erori sistemice

Federaţia Sanitas din România a reacţionat în scandalul de Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti - unde doi medici sunt arestaţi sub acuzaţia de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient căruia i-ar fi scăzut doza de noradrenalină.

Într-un comunicat, postat sâmbătă seara pe pogina de social-media, Federaţia Sanitas susţine că Spitalul Sf. Pantelimon nu este un caz singular printre spitalele din Romania şi că medicii de la ATI, din motive sistemice „sunt obligaţi să facă paliaţie, când de fapt rolul lor este acela de a încerca să salveze vieţile în patologii care pot fi vindecabile, iar nu în acelea în care este admis potrivit stadiului actual al medicinei, că nu există şanse".

„Medicina nu este matematică", afirmă reprezentanţii Federaţiei care îndeamnă opinia publică să nu „dea sentinţe morale", şi să lase justiţia să-şi urmeze cursul.

Opinia publică este benefică şi necesară, susţine Federaţia Sanitas însă ea „nu justifică orice opinie, în orice situaţie, în special atunci când există specialişti competenţi care au poziţii contrare".

„Avem pentru moment o poziţie a procurorilor care susţin, pe baza unei opinii a INML şi a altor probe (nesupuse încă analizei pe fond a unui judecător şi si a avocaţilor apărării), că s-ar fi săvârşit o infracţiune. Pe de altă parte avem comunicatul Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, semnat de doi reputaţi specialişti, în care se arată argumentat că nu se poate pune problema de omor cu premeditare, şi că din datele puse la dispoziţie de Parchet rezultă că acuzaţia este fondată pe o necunoaştere completă a laturii medicale a cazului. Credem că pentru a se susţine o astfel de acuzaţie, şi pentru a se finaliza cu o condamnare definitivă, este necesar un drum lung", se arată în comunicatul Federaţiei Sanitas.

În acest context, Federaţia Sanitas cere opiniei publice să nu se grăbească să dea sentinţe morale care pot să afecteze dreptul la demnitate al medicilor acuzaţi, înainte de pronunţarea justiţiei.

„Invităm publicul să nu aibă nicio opinie, să-şi exercite rezerva, şi să lase de-o parte abordările sanguinare, dacă nu în numele principiului juridic al prezumţiei de nevinovăţie, atunci măcar în numele înţelepciunii care în general ar trebui să ne dicteze că atunci când o situaţie nu este clară, a nu avea nicio opinie este cel mai înţelept şi cel mai demn".

„Noi nu am întâlnit până acum în Romania medici care în mod deliberat să intenţioneze să curme viaţa pacienţilor lor şi sperăm că în final să nu se dovedească asta. Însă până atunci, adevărata crimă este, în opinia noastră, diseminarea în opinia publică, înainte de o condamnare definitivă, a ideii că există medici care în mod intenţionat îşi ucid pacienţii, aruncând astfel o anatemă asupra tuturor. Justiţia nu este matematică, însă nici literatură nu este. Expresii metaforice de genul „ Doamna cu coasa”, chiar dacă ar fi adevărate, transferate din ancheta penală în spaţiul public prin procedee care ar putea fi obiect de analiză, nu-şi propun altceva decât să stârnească indignarea opiniei publice" se mai arată în comunicat.

Acest lucru nu serveşte justiţiei, ci doar acuzaţiei, susţine Federaţia Sanitas.

„De aceea, noi nu ne permitem să facem judecăţi, nici măcar morale, în legătură cu vinovăţia celor implicaţi, deoarece vrem ca la final, indiferent de soluţia care vă fi dată, să fim siguri că am păstrat intact dreptul la demnitate. Nu (doar) al celor acuzaţi ci în primul rând al nostru", se mai arată în postarea Federaţiei Sanitas din România.

viewscnt