Globulele roşii transportă oxigenul de la plămâni către toate celulele organismului şi dioxidul de carbon înapoi în plămâni. Un nou studiu, realizat la Institutul Karolinska în colaborare cu spitalul universitar al institutului şi mai multe universităţi din lume, arată acum că celulele roşii din sânge au o funcţie intrinsecă de protecţie împotriva leziunilor cardiace cauzate de infarctul miocardic.
Potrivit studiului, publicat în Journal of Clinical Investigation - JCI, globulele roşii din sânge expuse la un deficit de oxigen protejează împotriva infarctului miocardic.
Studiul arată, de asemenea, că efectul protector este sporit de o dietă care conţine legume bogate în nitraţi, cum ar fi rucola şi alte legume cu frunze verzi.
„Acest efect a fost demonstrat, de asemenea, într-un studiu clinic efectuat pe pacienţi cu tensiune arterială ridicată, care au fost repartizaţi aleatoriu să mănânce legume bogate în nitraţi sau o dietă săracă în nitraţi", spune autorul corespondent al studiului, John Pernow, profesor de cardiologie la departamentul de medicină al Institutului Karolinska şi medic principal la spitalul universitar al institutului.
O parte a studiului a fost realizată prin experimente cu globule roşii de la şoareci, care au fost adăugate la un model de inimi de şoareci cu infarct miocardic.
Înainte de experiment, globulele roşii au fost expuse la o presiune scăzută de oxigen, în timp ce în apa de băut a fost adăugat nitrat.
În cadrul studiului clinic, au fost recoltate celule roşii din sânge de la pacienţi cu tensiune arterială ridicată, cărora li s-a repartizat aleatoriu o dietă bogată în nitraţi, cu legume cu frunze verzi, sau o dietă cu legume sărace în nitraţi.
Aceste globule roşii au fost administrate la modelul corespunzător de inimă de şobolan cu infarct miocardic.
„Rezultatele arată atât faptul că globulele roşii transmit protecţie împotriva leziunilor la nivelul inimii în cazul unui nivel scăzut de oxigen, cât şi modul în care această protecţie poate fi îmbunătăţită printr-o simplă schimbare a regimului alimentar", spune primul autor al studiului, Jiangning Yang, cercetător în cadrul departamentului de medicină, la Karolinska.
Rezultatele studiului pot fi de mare importanţă pentru pacienţii cu risc de infarct miocardic.
Următorul pas al cercetării este dezvoltarea unor medicamente (suplimente alimentare) care pot activa mecanismul de semnalizare protectoare din celulele roşii din sânge pentru a oferi protecţie ţesuturilor şi celulelor organismului în cazul deficitului de oxigen.
„În plus, trebuie să cartografiem modul în care celulele sanguine îşi transmit semnalul de protecţie către celulele musculare cardiace", spune John Pernow.
Studiul a fost realizat în colaborare de cercetători de la Karolinska, (spitalul universitar şi Institutul de cercetare), şi universităţile Tohoku (Japonia), Heinrich-Heine (Germania) şi Ruhr din Bochum (Germania).