Guvernul urmează să introducă opt molecule, din care şase noi, pe lista medicamentelor compensate de la 1 martie 2023, pentru pacienţii cu cancer, boli rare, boli psihice şi afecţiuni autoimune.
Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern (HG) elaborat de Ministerul Sănătăţii, modifică şi completează anexa la HG nr. 720/2008 (pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate).
“Pentru cele 8 DCI-uri noi, incluse condiţionat în baza contractelor cost-volum încheiate în anul 2022, estimăm că valoarea prescripţiilor medicale ce urmează a fi eliberate începând cu data intrării în vigoare a proiectului de act normativ se va realiza cu încadrare în creditele de angajament aprobate în bugetul FNUASS în anul 2023 pentru Programul privind medicamentele care fac obiectul contractelor cost volum /cost volum rezultat”, prevede nota de fundamentare a actului normativ.
De altfel, în acest an, 68 de medicamente urmează să intre în procesul de reluare a negocierii în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum/cost-volum-rezultat.
NOILE MOLECULE
Potrivit proiectului de act normativ, în sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secţiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 4 molecule (din care 2 noi): vortioxetină (medicament indicat pentru tratamentul episoadelor depresive majore la adulţi), cariprazină (schizofrenie), ixekizumab (indicaţie nouă - spondiloartrită axială) şi baricitinib (indicaţie nouă - dermatită atopică).
În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 4 noi DCI uri: trastuzumab deruxtecan (cancer mamar nerezecabil sau metastazat HER2 pozitiv), eribulin (neoplasm mamar, liposarcom), turoctocog alfa pegol (tratamentul şi profilaxia sângerărilor la pacienţii cu hemofilie A) şi esketamină (tulburare depresivă majoră).