Hub de Inovaţie în Sănătate: focus pe studii clinice şi pe reţea de spitale universitare

Hub de Inovaţie în Sănătate: focus pe studii clinice şi pe reţea de spitale universitare

Şase Universităţi de Medicină şi Farmacie din România (UMF) constituite în Alianţa Universitară G6-UMF au semnat cu Ministerul Sănătăţii şi cu Local American Working Group un protocol de colaborare în cadrul proiectului naţional Hub de Inovaţie în Sănătate. Prin implementarea acestui proiect, cercetătorii români se conectează la platforme globale de inovaţie şi cercetare, unul dintre obiectivele Hubului de Inovaţie în Sănătate fiind facilitarea accesului şi schimbului de bune practici în domeniul inovaţiei în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internaţional. ,,Este fără precedent în România să punem laolaltă toate universităţile de medicină şi farmacie şi industria şi Ministerul Sănătăţii ca partener instituţional”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

În decembrie 2022, Ministerul Sănătăţii şi partenerii din G6-UMF şi LAWG au semnat un Memorandum de cooperare, prin care se angaja că operaţionalizează acest proiect până la jumătatea anului 2023.

 ,,Azi am finalizat această primă etapă, prin semnarea Protocolului de Colaborare. Lansarea Hubului de Inovaţie în Sănătate reprezintă un pas esenţial într-un proiect de ţară  prin care ne dorim să aducem inovaţia globală în România. Ministerul Sănătăţii susţine cu tărie acest proiect cu impact pozitiv major asupra întregii societăţi”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii.

Direcţiile strategice asumate de Hubul de Inovaţie în Sănătate pentru a doua parte a anului 2023 sunt: studiile clinice, educaţie şi promovarea sănătăţii în afecţiuni cronice prioritare, dar şi digitalizare în sănătate.

Primul proiect ce urmează să fie derulat în cadrul Hubului de Inovaţie în Sănătate se referă la domeniul studiilor clinice şi are în vedere realizarea unui plan de acţiuni concrete care să fie demarate cât mai curând, cu indicatori de performanţă măsurabili, care să contribuie la realizarea unui model competitiv în această arie extrem de importantă pentru inovaţie, cu impact socio-economic major pentru pacienţii români, medici, mediul universitar şi academic şi pentru sistemul de sănătate, pentru prima dată în ţara noastră.

,,Accesul la inovaţie în România a fost limitat mulţi ani şi cred că avem un element de canalizare a eforturilor şi de scurtare a multora dintre termene. Acest hub dacă ar avea ulterior şi şansa pe care o generează legislaţia în vigoare, să creem şi o reţea de spitale universitare, vom putea să întregim această zonă de cercetare şi inovare”, a mai spus ministrul Sănătăţii, care a mărturisit că pledează pentru constituirea unei reţele de spitale universitare, unde să se facă cercetare.

,,Nu există în momentul de faţă o astfel de reţea. Există un singur spital care se construieşte şi va fi finalizat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie din Târgu Mureş. Iar în momentul de faţă există o reţea de spitale ale Ministerului Transporturilor care vor ajunge la alte autorităţi şi m-aş bucura dacă între aceste alte autorităţi există cadru legal încât universităţile de medicină şi farmacie din ţară să poată prelua unele dintre aceste spitale care să reprezinte baza clinică în care se poate face cercetare, inovare, studii clinice care să aducă, pe de o parte îmbunătăţire accesului la servicii medicale de bună calitate şi pe de altă parte să aducă şi resurse universităţilor care antrenează, dezvoltă studenţii şi tinerii medici de care avem atâta nevoie”, a explicat pentru 360medical.ro prof.dr. Alexandru Rafila.

În ceea ce priveşte studiile clinice, ,,lansarea Hubului de Inovaţie în Sănătate şi focusul pe care acesta îl are în domeniul studiilor clinice, prin intermediul proiectelor pe care îşi propune să le deruleze, este mai mult decât îmbucurătoare, pentru că doar prin intermediul unor parteneriate puternice, solide şi cu viziune pe termen lung putem dezvolta cu adevărat această arie de interes major.

Un prim astfel de proiect va fi lansat în luna iulie 2023, urmărind să realizeze o analiză a situaţiei curente în domeniul studiilor clinice, dar şi să genereze direcţii de dezvoltare strategică viitoare prin asumarea unor indicatori de performanţă şi de impact măsurabili în cadrul unui plan de acţiune la nivel naţional cu ţinte anuale şi multianuale, pornind de la măsurarea statusului în 2023.

Obiectivele Hubului de Inovaţie în domeniul studiilor clinice sunt aliniate cu obiectivele instituţiei pe care o coordonez, iar acest proiect de primă generaţie reprezintă primul pas în îndeplinirea acestora, în beneficiul pacienţilor şi al întregului sistem de sănătate”, a afirmat dr. Farm Răzvan Prisada, Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Asociaţia Alianţa Universitară G6-UMF, în calitate de reprezentant al mediului academic medical şi farmaceutic din România, are un rol esenţial atât în promovarea intereselor învăţământului superior medical, cât şi în crearea unui cadru comun de cooperare în domeniile educaţionale şi ştiinţifice.

Hubul de Inovaţie în Sănătate va crea o platformă care să încurajeze tinerii cercetători şi antreprenori din România pentru a iniţia şi derula proiecte complexe, interdisciplinare, care să transforme practica medicală curentă.

,,Prin semnarea Protocolului de Colaborare punem azi bazele unui platforme naţionale menite să contribuie la dezvoltarea capacităţii României de a genera inovaţie prin cercetători români de top, ancoraţi în descoperirile ştiinţifice ale momentului, prin intermediul unui parteneriat public-privat unic în România”, a declarat Prof. Univ. Dr. Octavian Creţu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timişoara şi Preşedintele în exerciţiu al Alianţei Universitare G6-UMF.

viewscnt