Menopauza este momentul în care funcţia reproductivă a femeii încetează, instalându-se după 12 luni consecutive de absenţă a menstruaţiei - în condiţiile în care nu există ale cauze evidente pentru amenoree. Aceasta este o stare naturală, care face parte din procesul biologic de îmbătrânire şi care apare la femeile de peste 50 de ani, 51 de ani fiind considerată vârsta medie de instalare a menopauzei în Statele Unite şi 54 de ani în Uniunea Europeană. Uneori, însă, menopauza poate să apară şi mai devreme, şi atunci este vorba despre menopauza precoce. Există însă şi situaţii în care femeia nu mai are ciclu menstrual din cauza unor afecţiuni sau după unele tratamente (radioterapie, chimioterapie, terapie hormonală) şi astfel apare menopauza indusă.
La SANADOR, pacientele aflate la menopauză au acces la consulturi de specialitate, de ginecologie şi endocrinologie, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi empatici, dar şi la analize şi investigaţii specifice. Substituţia hormonală la menopauză este recomandată în cazuri atent selecţionate, pentru ameliorarea simptomelor care apar în această perioadă, dar şi pentru prevenirea apariţiei anumitor afecţiuni. Tratamentul substitutiv implică administrarea de hormoni feminini, însă acest lucru se efectuează numai după realizarea unor investigaţii amănunţite.
Care sunt etapele menopauzei?
Atunci când încetarea menstruaţiei se produce natural, acest lucru survine treptat, într-un proces de durată. Prima etapă, care începe în mod normal în jurul vârstei de 40 de ani, este numită perimenopauză şi poate dura chiar şi peste zece ani. Aceasta este perioada în care ovarele secretă tot mai puţin estrogen, până când, cu 1-2 ani înainte de dispariţia completă a menstruaţiei, nivelul acestui hormon scade brusc. Această scădere poate fi însoţită şi de simptome specifice – bufeuri, exces ponderal sau insomnii, însă în această perioadă femeia încă mai poate obţine o sarcină.
Menopauza, care apare între 44 şi 55 de ani, marchează finalul perimenopauzei şi se instalează după 12 luni consecutive de amenoree. Din acest moment, ovarele nu mai produc deloc estrogen, femeia nu mai are menstruaţie, sarcina nu mai este posibilă şi orice sângerare care apare de acum înainte trebuie privită ca o sângerare vaginală disfuncţională (metroragie), iar pacienta trebuie să se prezinte cât mai repede la un consult de specialitate.
Cea de-a treia etapă, care urmează după menopauză şi ţine până la finalul vieţii, se numeşte postmenopauză. Atunci, simptomele neplăcute se atenuează, în schimb, din cauza nivelului scăzut de estrogen, pot apărea diverse probleme de sănătate, precum bolile cardiovasculare sau osteoporoza.
Diagnosticarea osteoporozei se efectuează măsurând densitatea minerală osoasă cu ajutorul unui aparat care foloseşte o tehnică imagistică numită absorbţiometrie cu energie duală cu raze X (DEXA), care arată dacă oasele au o densitate normală, scăzută (osteopenie) sau osteoporoză. Osteodensitometria DXA are şi capacitatea de a estima riscul de fracturi pe viitor, precum şi de a evalua răspunsul la tratament al bolii. Pentru diagnosticul şi monitorizarea osteoporozei, SANADOR are în dotare un sistem avansat de imagistică şi analiză a structurii osoase, de ultimă generaţie – Lunar iDXA. Datorită acestui aparat, durata investigaţiei este mai scurtă, iar expunerea pacientei la radiaţii este semnificativ redusă.
Ce înseamnă menopauză precoce?
Uneori, femeile pot ajunge la menopauză înainte de vreme, caz în care vorbim despre menopauza precoce, numită şi „prematură”. În astfel de cazuri, menstruaţia încetează chiar înainte de vârsta de 40 de ani. Acest lucru se poate întâmpla atunci când ovarele sunt îndepărtate chirurgical dacă pacienta are cancer de ovar, cancer endometrial sau endometrioză. Menopauza precoce indusă de astfel de intervenţii este ireversibilă, iar pacienta va avea nevoie de tratament de substituţie hormonală pe tot parcursul vieţii sale, pentru a preveni apariţia unor complicaţii, precum osteoporoză, afecţiuni cardiovasculare, incontinenţă urinară sau obezitate. Există însă şi situaţii în care menopauza precoce se instalează fără o cauză aparent cunoscută, cum se întâmplă în insuficienţa ovariană primară, când ovarele nu mai eliberează ovule, iar producţia de estrogen şi progesteron scade.
La Spitalul Clinic SANADOR, endometrioza poate fi tratată prin proceduri minim invazive, chirurgie laparoscopică sau robotică, cu multe beneficii pentru paciente: incizii de mici dimensiuni, cicatrici puţin vizibile, risc redus de complicaţii, recuperare rapidă şi spitalizare de scurtă durată. La SANADOR, intervenţiile de chirurgie robotică pentru tratamentul endometriozei sunt realizate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai avansat sistem chirurgical de acest tip disponibil în prezent în lume.
Cum se pune diagnosticul de menopauză şi când este nevoie de tratament?
Simptomele supărătoare ale menopauzei (bufeuri, uscăciune vaginală, transpiraţii nocturne, urinări frecvente, creşteri în greutate, tulburări de dispoziţie sau dureri de cap) pot să apară cu mult timp înainte de aceasta şi pot continua o vreme după dispariţia completă a menstruaţiei. Însă acest lucru diferă de la o femeie la alta. De aceea, la unele femei tranziţia se face mai uşor, la altele mai greu. În cazul în care aceste simptome sunt foarte severe, un consult de specialitate ajută la identificarea exactă a problemei şi la stabilirea unui tratament adecvat. În mod normal, menopauza nu necesită tratament, pentru că aceasta nu este o boală, însă medicul poate prescrie un tratament pentru ameliorarea simptomatologiei, dacă aceasta este severă, contribuind astfel la creşterea calităţii vieţii pacientei şi la prevenirea apariţiei altor afecţiuni asociate.
Cele mai potrivite soluţii terapeutice vor fi recomandate însă numai în urma unui consult amănunţit, a unei anamneze minuţioase şi după efectuarea unor analize şi investigaţii care vor exclude afecţiuni cu un tablou clinic similar menopauzei. Printre cele mai des recomandate astfel de investigaţii diagnostice şi analize se numără dozările hormonale (FSH, TSH şi estradiol, care arată producţie de estrogen), dar şi ecografia transvaginală, care evaluează reverva ovariana curentă. Dacă nu mai există foliculi antrali sau numărul acestora este foarte mic, atunci femeia se apropie de menopauză.
În această perioadă, scăderea nivelului de estrogen afectează întregul organism şi creşte riscul de apariţie a unor afecţiuni, precum ateroscleroza, osteoporoza, incontinenţa urinară, depresia, dar şi al unor tipuri de cancere hormonodependente, precum cancerele de col uterin, endometrial, ovarian şi cancerul de sân.
La SANADOR, pacientele au acces la investigaţii medicale şi controale de specialitate necesare după instalarea menopauzei, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă, astfel încât să se poate identifica soluţia terapeutică optimă pentru fiecare pacientă în parte, care să contribuie la ameliorarea simptomatologiei, prevenirea altor afecţiuni determinate de modificările hormonale şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii.