Ministerul Sănătăţii a decis să organizeze o sesiune extraordinară de rezidenţiat în 14 mai, o premieră, în condiţiile în care sesiunea de rezidenţiat din noiembrie 2022 a avut un rezultat surprinzător: peste 600 de locuri şi posturi au rămas neocupate la domeniul medicină. Înscrierile pentru participarea la sesiunea extraordinară a examenului încep miercuri, 29 martie 2023, iar dosarele vor putea fi depuse până pe 12 aprilie 2023.
Concursul va avea loc în data de 14 mai şi va fi organizat doar în centrul universitar Bucureşti, pentru locurile şi posturile rămase neocupate la domeniul medicină în sesiunea 20 noiembrie 2022.
"Concursul va avea o durată de patru ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări. Alegerea unui loc sau post va fi condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim obţinut", a precizat Ministerul Sănătăţii.
Metodologia sesiunii extraordinare de rezidenţiat din 14 mai a fost publicată luna aceasta de Ministerul Sănătăţii şi prevede că examenul va fi organizat doar în Bucureşti, împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
“Pentru organizarea şi desfăşurarea concursului, Ministerul Sănătăţii va încheia cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti un contract în baza căruia se stabilesc atât obligaţiile şi responsabilităţile părţilor, cât şi sumele ocazionate de cheltuielile de organizare şi desfăşurare, suportate din taxa de înscriere la concurs”, se arată în metodologie.
În 2022, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 10.330 de candidaţi (faţă de 12.564 de candidaţi la examenul din 2021), la care au fost disponibile 5.865 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire: medicină, medicină dentară şi farmacie.
În urma concursului de rezidenţiat din noiembrie 2022, la domeniul medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs.
După centralizarea rezultatelor, Colegiul Farmaciştilor Bucureşti a solicitat redistribuirea locurilor deja aprobate şi rămase vacante de la domeniul medicină generală către medicină dentară şi farmacie, propunerea fiind respinsă de Ministerul Sănătăţii.