Unul din cinci copii la nivel mondial nu a fost vaccinat deloc, arată un nou raport al UNICEF, potrivit căruia 67 de milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul ultimilor trei ani marcaţi de pandemia de COVID-19. Gradul de acoperire vaccinală a scăzut în 112 ţări. Şi România a fost afectată conform raportului ,,Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”, importanţa percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în ţara noastră după declanşarea pandemiei.
Percepţia populaţiei cu privire la importanţa vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 din cele 55 de ţări analizate de UNICEF. În Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal şi Japonia, scăderea încrederii a fost de peste o treime. În majoritatea ţărilor, persoanele sub 35 de ani şi femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puţină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanşarea pandemiei.
În România, cu 13,4% mai puţine persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaţilor din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.
Conform datelor CNSCBT din România, publicate în martie 2023, acoperirea vaccinală la grupa de copii 0-12 luni, născuţi în iulie 2021, se situează sub 70% pentru vaccinurile din programul naţional de vaccinare.
„În plină pandemie, oamenii de ştiinţă au reuşit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieţi. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica şi dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul. Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF într-un comunicat remis presei.
Potrivit datelor raportului UNICEF, un copil din 5 nu are protecţie deloc împotriva rujeolei, iar 7 fete din 8 eligibile pentru vaccinarea împotriva papilomavirus (HPV), care poate provoca cancer de col uterin, nu sunt vaccinate.
Raportul mai arată că acei copii născuţi chiar înainte sau în timpul pandemiei acum depăşesc vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinaţi şi pentru a preveni epidemiile de boli mortale. De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă faţă de anul precedent. Numărul copiilor paralizaţi din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparaţie cu anul anterior.
,,În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creştere de opt ori a numărului de copii paralizaţi din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susţinute”, semnalează raportul UNICEF.
Diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani, determinate de pandemia de COVID-19. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecţionării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical şi a măsurilor de izolare.
48 de milioane de copii din lume nu au primit în perioada 2019-2022, nici măcar un vaccin de rutină, fiind aşa-zişii „copii cu zero doze”.
La sfârşitul lui 2021, India şi Nigeria (ambele ţări înregistrând un număr foarte mare de naşteri) au avut cel mai mare număr de copii cu zero doze, în timp ce Myanmar şi Filipine au raportat o creştere deosebit de mare a numărului de copii care nu au beneficiat de nicio doză de vaccin.
Potrivit noilor date produse de Centrul Internaţional pentru Echitate în Sănătate în scopul acestui raport, la nivelul gospodăriilor celor mai sărace, unu din cinci copii nu beneficiază de nicio doză de vaccin, în timp ce, în gospodăriile cele mai înstărite, raportul este de doar unu din 20.
Cele mai mari provocări se înregistrează în ţările cu venituri mici şi medii, unde aproximativ unu din 10 copii din mediul urban şi unu din şase copii din mediul rural nu au beneficiat de nicio doză de vaccin. În ţările cu venituri medii superioare, decalajul dintre copiii din mediul urban şi cei din mediul rural este aproape inexistent.
Pentru a face faţă acestei crizei ce afectează supravieţuirea copiilor, UNICEF îndeamnă guvernele să îşi reînnoiască angajamentul privind creşterea finanţării programelor de vaccinare şi să colaboreze cu alţi actori pentru a debloca resursele disponibile, inclusiv fondurile rămase în urma pandemiei de COVID-19, astfel încât să accelereze şi să ia măsuri prompte pentru recuperarea întârzierilor în administrarea vaccinurilor cu scopul de a proteja copiii şi de a preveni izbucnirea unor epidemii de boli.
„Vaccinurile au salvat milioane de vieţi şi au protejat comunităţile împotriva unor epidemii de boli mortale. Ştim cu toţii prea bine că bolile nu cunosc graniţe. Vaccinarea de rutină şi asigurarea unor sisteme medicale performante reprezintă cea mai bună şansă a noastră de a preveni pe viitor pandemiile, decesele şi suferinţele inutile. Având în vedere că mai sunt disponibile resurse din campania de vaccinare împotriva COVID-19, acum este momentul să redirecţionăm aceste fonduri pentru a dezvolta serviciile de vaccinare şi pentru a investi în sisteme durabile pentru fiecare copil”, a declarat Catherine Russell.