Infertilitatea afectează un număr mare de persoane la nivel mondial. OMS cere extinderea accesului la servicii medicale pentru cei afectaţi

Infertilitatea afectează un număr mare de persoane la nivel mondial. OMS cere extinderea accesului la servicii medicale pentru cei afectaţi

Infertilitatea este o boală care cu care se confruntă un număr mare de oameni la nivel mondial şi poate crea un disconfort psihologic semnificativ celor afectaţi. Una din şase persoane se confruntă cu infertilitatea la nivel mondial, proporţia fiind mai mare în ţările dezvoltate, avertizează un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care solicită măsuri de sprijin pentru cuplurile afectate. 

Potrivit raportului, circa 17,8% din populaţia adultă din ţările dezvoltate se confruntă cu infertilitatea, faţă de 16,5% din populaţia adultă din ţările sărace sau în curs de dezvoltare.

Raportul subliniază că infertilitatea nu discriminează şi este o afecţiune cu impact asupra sănătăţii publice.

''Proporţia absolută de persoane afectate arată nevoia de a extinde accesul la servicii medicale pentru fertilitate şi de a ne asigura că această problematică nu mai este marginalizată în cercetarea şi politicile din domeniul sănătăţii, astfel încât modalităţi sigure, eficiente şi accesibile de a deveni părinte să fie disponibile celor care au nevoie de ele'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Agerpres.

Infertilitatea este considerată de OMS o boală a sistemului reproducător masculin sau feminin, caracterizată prin imposibilitatea de a obţine o sarcină după 12 luni sau mai mult de relaţii sexuale regulate neprotejate.

''Poate cauza un disconfort semnificativ, stigmat şi dificultăţi financiare, afectând bunăstarea mintală şi psihosocială a oamenilor'', menţionează OMS.

La nivel mondial, prevenţia, diagnosticul şi tratamentul infertilităţii rămân subfinanţate şi greu accesibile din cauza costurilor ridicate, stigmatului social şi disponibilităţii limitate, se arată în raport.

Autorii raportului au selectat şi evaluat 133 de studii din peste 12.000 de cercetări realizate la nivel mondial în perioada 1990-2021.

viewscnt