Numărul de reproducţie (R) al virusului SARS-CoV-2 se menţine peste 1 în România de circa 7 săptămâni, din jurul datei de 25 mai, iar tendinţa actuală este de creştere, arată ultimele estimări ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Numărul de reproducţie R (sau rata de reproducere) este urmărit atent de specialişti, deoarece arată câte persoane sunt infectate, în medie, de o persoană deja infectată - în cazul actual, cu virusul SARS-CoV-2.
Primul caz de infecţie cu coronavirus a fost confirmat în România în 26 februarie, iar la finalul lunii februarie, indicele R era estimat la circa 2 - adică o persoană bolnavă de Covid-19 infecta, în medie, alte două persoane.
Odată cu instituirea măsurilor de carantină, de izolare la domiciliu şi de restricţii de circulaţie în România, numărul R a scăzut rapid până ce a coborât sub 1 în jurul datei de 10 aprilie. Numărul R a rămas apoi sub 1 (adică mai puţin de o persoană infectată de către o persoană deja infectată) până în jurul datei de 25 mai (la 10 zile după sfârşitul stării de urgenţă), sugerează estimările INSP.

Din 25 mai, numărul R a urcat treptat până ce a atins un prim vârf, de aproape 1,2, în jurul datei de 7 iunie, pentru ca ulterior să scadă uşor până în 19 iunie, când a reintrat pe o tendinţă de creştere treptată care continuă şi acum.
Ultima dată pentru care INSP a calculat numărul R este 5 iulie, când valoarea a fost de estimată la 1,18 (1,11-1,25, interval de încredere 90%), potrivit ultimului raport săptămânal al institutului.
Totuşi, raportul semnalează diferenţe mari între regiunile din România în privinţa numărului de cazuri noi în ultima săptămână analizată (6-12 iulie).
Astfel, există o concentrare regională a numărului de noi cazuri în Bucureşti şi 4 judeţe (Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Prahova) în ultima săptămână, cu 44% din totalul cazurilor noi de persoane infectate cu coronavirus.
De asemenea, 53% din totalul deceselor din perioada menţionată au fost înregistrate în judeţele Prahova, Argeş, Braşov şi Galaţi şi în Bucureşti.
Raportul mai menţionează că în 2 judeţe – Argeş şi Braşov – s-a înregistrat în perioada analizată o incidenţă aparentă a infecţiei cu coronavirus mai mare de 100 de persoane infectate la 100.000 de locuitori. În alte 6 judeţe (Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Vrancea şi Prahova), incidenţa aparentă a depăşit 50/100.000.