Intervenţiile chirurgicale la nivelul ficatului sunt deosebit de complexe şi necesită o supraspecializare obţinută în centre de excelenţă, precum şi o echipă chirurgicală cu vastă experienţă. În prezent, tehnicile chirurgicale avansate permit conservarea funcţionalităţii, a vascularizaţiei şi a integrităţii parenchimului hepatic, crescând şansele de supravieţuire după o rezecţie la ficat.
Chirurgia hepatică este un domeniu în continuă dezvoltare în cadrul chirurgiei generale şi asigură tratamente eficace, sigure, pentru pacienţii cu boli de ficat severe, precum ciroză sau cancer hepatic.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la tratamente chirurgicale avansate pentru bolile hepatice, asigurate de o echipă operatorie cunoscută pentru rezultatele deosebite obţinute, cu sprijinul Secţiei ATI de categoria I - nivelul maxim de competenţă.
În completarea tratamentului chirurgical, Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR asigură managementul multimodal al afecţiunilor hepatice, integrând servicii de prevenţie, diagnostic, tratament şi monitorizare de durată, pentru a oferi cele mai bune îngrijiri pacienţilor cu boli ale ficatului.
Tipuri de chirurgie hepatică
Există două direcţii principale în chirurgia hepatică: chirurgia clasică, deschisă, şi cea minim invazivă - laparoscopică sau asistată robotic.
Chirurgia deschisă este metoda tradiţională, în care chirurgul realizează o incizie mare, pentru a expune ficatul. O astfel de procedură necesită mai mult timp pentru recuperare şi implică anumite riscuri. Totuşi, aceasta poate fi singura opţiune de tratament pentru unii pacienţi care au nevoie de o rezecţie semnificativă a ficatului, fiind utilă, în principal, pentru tratarea tumorilor hepatice maligne, precum hepatocarcinomul, şi pentru metastazele hepatice.
Chirurgia laparoscopică a ficatului este o metodă minim invazivă, în care chirurgul creează o incizie foarte mică şi introduce în abdomen un tub subţire, cu o cameră ataşată, pentru a vizualiza ficatul. Ulterior, chirurgul poate opera prin această mică incizie sau prin alta, folosind instrumente laparoscopice. Rezecţia hepatică efectuată laparoscopic este utilă pentru tumorile hepatice benigne.
O operaţie robotică este similară cu cea laparoscopică în ceea ce priveşte dimensiunea inciziei, însă mâinile medicului nu vor opera direct în cavitate. În schimb, chirurgul va avea o imagine de înaltă rezoluţie a ficatului pe un ecran şi va controla braţele robotice chirurgicale prin intermediul unei console. Precizia şi flexibilitatea braţului robotic asigură un control mai mare şi elimină unele dintre riscurile asociate erorii umane.
La Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR, experienţa echipelor medicale supraspecializate se îmbină armonios cu performanţa echipamentelor de vârf, asigurând un diagnostic rapid şi precis şi tratamente moderne, minim invazive, oricând este posibil. Astfel, atât pacienţii cu afecţiuni hepatice, cât şi cei care doresc o evaluare completă şi corectă a stării lor de sănătate, găsesc în SANADOR alegerea ideală.
Rezecţia hepatică clasică
Înainte de o rezecţie hepatică, chirurgul evaluează natura leziunii, localizarea exactă, particularităţile anatomice şi funcţionalitatea parenchimului hepatic restant. Rezecţiile hepatice pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de amploarea intervenţiei. Ficatul, împărţit în lobul drept şi stâng, este organizat în opt segmente legate de artera hepatică, vena portă şi drenajul biliar. Tipurile de rezecţie sunt denumite după porţiunile îndepărtate. De pildă, o lobectomie stângă implică îndepărtarea lobului stâng, iar o hepatectomie stângă include segmentele II, III şi IV, care cuprind întregul lob stâng şi o parte adiacentă a lobului drept.
O segmentectomie se referă la îndepărtarea unuia sau mai multor segmente hepatice. Îndepărtarea părţii drepte a ficatului poate include şi vezica biliară. Rezecţia anatomică presupune îndepărtarea tumorii şi a venelor care drenează acea zonă a ficatului. De obicei, aceasta implică două sau mai multe segmente hepatice.
Celulele maligne din tumoră se răspândesc de-a lungul acestor vase de sânge, astfel că îndepărtarea venelor poate elimina fragmentele microscopice de cancer, care ar putea duce la metastaze. Rezecţia non-anatomică, numită şi rezecţie în pană, presupune îndepărtarea tumorii şi a unei margini de ţesut înconjurătoare. Aceasta poate păstra mai mult din ţesutul hepatic funcţional.
Rezecţia hepatică este indicată în tratarea tumorilor hepatice maligne, primare şi secundare, dar şi a tumorilor de căi biliare extrahepatice, precum colangiocarcinomul. În plus, se poate efectua pentru a preleva o porţiune a ficatului (grefă) ce urmează a fi transplantată sau pentru a trata un traumatism al ficatului. Mulţi pacienţi cu traumatisme hepatice reprezintă o urgenţă medicală şi au nevoie de tratament prompt.
Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din ţară, este pregătit să primească şi să trateze pacienţi cu leziuni hepatice severe, survenite în urma unor traumatisme. Spitalul Clinic SANADOR dispune de o flotă de ambulanţe şi de un dispecerat propriu, asigurând nonstop servicii medicale de urgenţă de cea mai înaltă calitate, prin Compartimentul de Primiri Urgenţe şi prin cele 26 de linii de gardă.
Rezecţia hepatică prin abord minim invaziv
Rezecţia hepatică minim invazivă, prin chirurgie laparoscopică sau robotică, reprezintă o opţiune modernă şi sigură pentru tratamentul afecţiunilor hepatice. Alegerea tehnicii depinde de specificul afecţiunii pacientului.
Chirurgia laparoscopică, ce utilizează instrumente introduse prin mici incizii abdominale, oferă avantaje semnificative, precum pierdere redusă de sânge, risc mai mic de complicaţii şi spitalizare mai scurtă, comparativ cu chirurgia deschisă. Este recomandată în special pentru tumorile benigne ale ficatului, cum ar fi hemangioamele, şi pentru unele metastaze hepatice care pot fi excizate cu o margine de rezecţie. Deşi intervenţiile laparoscopice durează mai mult decât cele deschise, acestea permit o recuperare mai rapidă a pacientului.
Chirurgia robotică asigură incizii mult mai precise, de mare fineţe, fiind o formă avansată de laparoscopie şi depăşind astfel limitările acesteia. Datorită avansului tehnologic, indicaţiile pentru chirurgie robotică s-au extins, îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii pacienţilor care beneficiază de acest tratament chirurgical modern.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de intervenţii chirurgicale minim invazive, realizate de medici experimentaţi, folosind cele mai noi echipamente şi tehnologii medicale pentru a obţine rezultate optime. Printre dotările de ultimă generaţie ale Spitalului Clinic SANADOR se numără cel mai avansat transductor ultrasonic laparoscopic disponibil, folosit atât în intervenţiile laparoscopice, cât şi în cele asistate robotic. Acesta adaugă un nivel suplimentar de precizie intervenţiilor chirurgicale, inclusiv celor de chirurgie hepatică. Transductorul, integrat cu ecograful bk de ultimă generaţie, permite evidenţierea intraoperatorie a extensiei ţesutului tumoral hepatic, ajutând la efectuarea rezecţiilor cu precizie oncologică şi păstrând cât mai mult din ţesutul sănătos. În plus, ecografia laparoscopică este utilă pentru biopsii ţintite şi alte proceduri terapeutice precise la nivelul ficatului.