Întreruperile frecvente ale Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate dau peste cap activitatea medicilor de familie. Protest în Timiş, unde vor fi consultate doar urgenţele timp de o zi

Întreruperile frecvente ale Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate dau peste cap activitatea medicilor de familie. Protest în Timiş, unde vor fi consultate doar urgenţele timp de o zi

Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) funcţionează cu mari dceficienţe de mult timp, însă în ultimele zile întreruperile  dau peste cap activitatea medicilor de familie. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-a cerut scuze utilizatorilor, dând asigurări că face eforturi pentru remedierea disfuncţionalităţilor. Exasperaţi de problemele de funcţionare ale PIAS, medicii de familie din judeţul Timiş vor protesta vineri, zi în care vor consulta doar urgenţele.

"Echipa CNAS îşi cere scuze pentru inconveniente atât asiguraţilor, cât şi furnizorilor de servicii medicale", a transmis joi seară Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, admiţând problemele grave de funcţionare a PIAS.

De altfel, în 7 februarie 2025, CNAS a publicat un anunţ pe site-ul său privind transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale a activităţii efectuate în regim offline pe perioada indisponibilităţii platformei informatice, precum şi a celei care ar fi trebuit raportată în perioada respectivă. Anunţul a fost completat, în 12 februarie, cu precizări referitoare la regulile de validare.
 
CNAS a ţinut să dea asigurări că persoanele asigurate beneficiază de serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care au nevoie, în această perioadă.
 
PROTEST ÎN TIMIŞ
 
Aproximativ 200 de medici de familie din judeţul Timiş au anunţat că vor protesta vineri, în propriile cabinete, din cauza întreruperii funcţionării PIAS, care le afectează activitatea.
 
"Este o problemă, pentru că nu vedem cine este asigurat sau nu. Noi eliberăm reţete compensate care ulterior ni se impută pentru că, în momentul controlului, care poate urma peste câţiva ani, nu se mai ştie în ce context s-a eliberat reţeta. Disfuncţionalităţile grave ale Sistemului Unic Integrat (SIUI) cauzează prejudicii atât pacienţilor, cât şi furnizorilor de servicii din asistenţa medicală primară", a declarat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, dr. Alina-Isabela Koussini, citată de Agerpres.
 
"Din cauza acestor probleme, pacienţii noştri sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual, sănătatea şi aşa precară a acestora fiind pusă în pericol. Această stare de fapt afectează grav activitatea medicilor de familie şi îi supune presiunii de a refuza acordarea serviciilor medicale pacienţilor care au nevoie urgent de aceste servicii", a completat medicul. 
 
Astfel, în ziua de vineri, 14 februarie, pacienţii care vor avea nevoie de serviciile medicilor de familie nu vor fi consultaţi decât dacă reprezintă urgenţe şi nu se vor elibera reţete gratuite sau concedii medicale.
 
În plus, medicii de familie nu pot finaliza raportările pentru activitatea desfăşurată în luna ianuarie.
 
"În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie", a mai spus dr. Alina-Isabela Koussini.

 

viewscnt