Odată cu evoluţia tehnologiei medicale, s-au dezvoltat mai multe investigaţii imagistice funcţionale, din nevoia de a furniza informaţii nu doar despre structura unor organe şi ţesuturi, ci şi despre modul în care acestea funcţionează. Sunt situaţii în care afecţiunile afectează întâi funcţia diferitelor organe şi sisteme şi mult mai târziu devin evidente şi leziunile structurale. Astfel, investigaţiile funcţionale au devenit instrumente extrem de importante pentru diagnosticul avansat, realizat precoce.
Principalele investigaţii imagistice funcţionale sunt PET-CT şi SPECT-CT, proceduri hibride de medicină nucleare şi radiologie, alături de rezonanţa magnetică funcţională, din domeniul imagisticii medicale.
Diferenţa majoră dintre investigaţiile imagistice structurale şi cele funcţionale este că acestea din urmă pot examina procese metabolic active atât la nivelul întregului corp (PET-CT, SPECT-CT), dar şi la nivel cerebral (RMNf). Altfel spus, prin intermediul imagisticii funcţionale se examinează şi vizualizează imagini care relevă activitatea celulară.
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT)
Examenul PET-CT este o investigaţie neinvazivă care furnizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) şi tomografia computerizată (CT), astfel realizând imagini complexe prin utilizarea de radiotrasori şi evidenţierea proceselor metabolic active. Investigaţia PET-CT este utilizată în principal în diagnosticul oncologic, dar are indicaţii şi în cardiologie sau în neurologie, pentru diagnostic sau pentru monitorizarea evoluţiei şi a tratamentului.
Pentru examenul PET-CT, se utilizează un radiotrasor special, fluorodeoxiglucoza, 18F-FDG, care este un analog al glucozei. Injectat în organismul uman, acest radiotrasor va fi absorbit în cantitate mare în special de celulele care au un metabolism crescut şi care au nevoie de multă glucoză. Este vorba, în principal, de ţesuturile canceroase, care sunt mult mai active şi au un ritm ridicat de creştere. Celulele canceroase apar ca pete strălucitoare pe imaginile PET-CT, datorită captării crescute a radiotrasorului.
Tipurile de neoplazii ce pot fi identificate cu ajutorul PET-CT includ:
- Tumorile craniene;
- Cancerul de sân;
- Cancerul de col uterin;
- Cancerul colorectal;
- Cancerul de esofag;
- Cancerul pulmonar;
- Cancerul pancreatic;
- Cancerul de prostată.
SANADOR asigură calitatea şi performanţa investigaţiei cu ajutorul echipamentului Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Aparatul oferă medicilor informaţii detaliate pentru diagnosticarea afecţiunilor oncologice, asigurând rapiditate şi localizarea eficientă a tumorilor şi a metastazelor de orice fel.
Tomografia cu emisie de foton unic (SPECT-CT)
Din categoria investigaţiilor avansate funcţionale face parte şi examenul SPECT-CT, care reprezintă modalitatea de imagistică nucleară funcţională utilizată frecvent în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine pentru o gamă largă de afecţiuni.
SPECT produce o imagine tridimensională a distribuţiei unui trasor radioactiv injectat în fluxul sanguin şi preluat ulterior de anumite ţesuturi specifice. Astfel, abilitatea de a evalua funcţionalitatea şi fiziologia ţesuturilor este ceea ce diferenţiază imagistica SPECT de modalităţile imagistice pur anatomice, cum ar fi tomografia computerizată, imagistica prin rezonanţă magnetică şi radiografia.
Investigaţia SPECT-CT are multiple indicaţii în domeniul oncologiei, prin intermediul acesteia punându-se în evidenţă modificări metabolice celulare la nivelul diferitelor organe şi sisteme, rezultând o localizare precisă a modificărilor metabolice.
Rezonanţa magnetică funcţională
Această tehnică de imagistică funcţională este o metodă relativ nouă cu ajutorul căreia se investighează activitatea cerebrală prin înregistrarea diferenţelor de vascularizare corticală ca răspuns la o serie de stimuli externi. Astfel, se măsoară modificările fluxului sanguin datorate activităţii corticale într-o arie cerebrală specific stimulată pe parcursul procedurii.
RMN funcţional clarifică aspecte legate de activitatea cerebrală inclusiv în absenţa unor modificări structurale. Procedural, rezonanţa magnetică funcţională nu diferă cu mult de examenul RMN obişnuit. Examinarea funcţională este la fel de sigură, neinvazivă şi neiradiantă.
Rezonanţa magnetică funcţională este indicată în situaţii care vizează conturarea precisă a diagnosticului neurologic sau neurochirurgical şi modularea tratamentului, precum:
- Pregătirea preoperatorie a pacienţilor care necesită intervenţii neurochirurgicale.
- Afecţiuni neurologice degenerative, inclusiv boala Alzheimer.
- Completarea investigaţiilor în vederea stabilirii diagnosticului avansat de epilepsie.
- Tulburări de dezvoltare şi învăţare, prin RMN funcţional decelându-se modificări cerebrale obiectivate cantitativ pe o arie specific stimulată, la persoanele cu imagistică cerebrală.
Imagistică funcţională modernă, la SANADOR
SANADOR dispune de tehnologii medicale de ultimă generaţie, punând la dispoziţia pacienţilor investigaţiile imagistice structurale şi funcţionale cele mai moderne.
Pentru PET-CT, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamentul de înaltă performanţă Siemens Biograph Horizon 3R, unic în România. Avantajele realizării investigaţiei PET-CT au impact major în decizia terapeutică, dar şi asupra confortului pacientului, date fiind obţinerea unui diagnostic precis şi complet printr-o singură scanare, dozele minime de iradiere şi eliminarea din corp a substanţei radioactive utilizate în timp foarte scurt.
De asemenea la Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de investigaţii SPECT-CT de înaltă calitate în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Investigaţiile sunt efectuate de o echipă medicală cu experienţă cu ajutorul echipamentului ultraperformant Siemens Symbia Intevo Bold.
Examenul RMN funcţional se realizează în cele mai bune condiţii de siguranţă şi cu rezultate de mare încredere cu ajutorul echipamentului RMN Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla de la Spitalul Clinic SANADOR, de către medici radiologi specializaţi în investigaţii funcţionale şi cu experienţă vastă.