Cancerele digestive includ tumori maligne care apar la nivelul tractului gastrointestinal, de la esofag până la colon şi rect, dar şi în alte organe abdominale, precum pancreas, ficat sau vezică biliară. Tumorile se dezvoltă atunci când celulele normale suferă anumite mutaţii genetice şi cresc nefiresc, se multiplică necontrolat şi continuu, putând invada ţesuturile sănătoase din apropiere sau chiar structuri aflate la distanţă.
Simptomele cancerelor digestive variază în funcţie de tipul şi de stadiul cancerului, dar în general includ durere abdominală, scădere în greutate, senzaţie de plenitudine rapidă la mese, icter, schimbări de culoare şi consistenţă a scaunului şi pierderea apetitului. Diagnosticarea poate fi dificilă, întrucât astfel de semne şi simptome pot fi vagi sau pot apărea uneori târziu în evoluţia bolii. De aceea, este recomandat un consult medical imediat ce apar manifestări clinice.
La SANADOR, pacienţii au acces la investigaţii avansate pentru screeningul şi diagnosticul precoce al cancerelor digestive. Stadializarea cancerului este realizată cu echipamente de ultimă generaţie, PET-CT şi SPECT-CT, care asigură rezultate de mare acurateţe, esenţiale pentru stabilirea planului terapeutic potrivit. La SANADOR, orice tip de cancer este abordat integrat, multimodal, astfel încât sunt obţinute cele mai bune rezultate.
Tratamentul chirurgical pentru cancere digestive este realizat în deplină siguranţă la Spitalul Clinic SANADOR, care deţine unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din ţară şi o Secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă de categoria I. În completare, pacienţii au acces la tratament pentru cancer la Centrul Oncologic SANADOR, în funcţie de indicaţia stabilită de Comisia oncologică multidisciplinară - Tumor Bord.
Cum sunt diagnosticate cancerele digestive?
Diagnosticarea cancerelor digestive poate fi o provocare, deoarece simptomele apar de multe ori târziu în evoluţia bolii, variind în funcţie de tipul şi de localizarea cancerului. De pildă, un cancer esofagian poate provoca dificultăţi la înghiţire şi durere în timpul alimentaţiei, iar un cancer de stomac poate da senzaţia de plenitudine rapidă, durere abdominală şi vărsături. De asemenea, un cancer colorectal poate fi asociat cu sângerări rectale, tulburări ale tranzitului intestinal, senzaţie de balonare şi oboseală inexplicabilă.
Există mai multe investigaţii necesare pentru stabilirea diagnosticului. Endoscopia digestivă superioară este esenţială în identificarea cancerelor esofagiene şi gastrice, pentru că permite vizualizarea directă a tumorii şi prelevarea de biopsii, pentru analiza histopatologică.
Pentru cancerele colorectale, diagnosticul poate fi stabilit în urma unei intervenţii de colonoscopie, urmată de prelevarea unei biopsii. Investigaţia permite inclusiv depistarea leziunilor precanceroase (polipi colonici) şi a tumorilor incipiente. Diagnosticul de certitudine în cancer de pancreas este pus tot prin biopsie, iar ca teste imagistice pot fi folosite examenul CT sau RMN abdominal, ecoendoscopia şi colangiopancreatografia endoscopică retrogradă.
La SANADOR, endoscopiile digestive superioare sau inferioare sunt efectuate cu echipamente de ultimă generaţie, în cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort, cu sedare, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca.
Printre echipamentele imagistice ultraperformante puse la dispoziţia pacienţilor în vederea stabilirii unui diagnostic avansat se numără RMN 3 Tesla şi CT 128 slice. Stadializarea cancerelor digestive este efectuată cu ajutorul unor aparate care asigură imagini de rezoluţie superioară, precum Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, pentru PET-CT, şi Siemens Symbia Intevo Bold pentru scintigrafie cu SPECT-CT.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii au acces la Tumor Board, comisia oncologică multidisciplinară, care este formată din medici primari cu experienţă îndelungată şi diferite specializări, care recomandă planul terapeutic potrivit pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de rezultatele investigaţiilor.
Tratamentul multimodal al cancerelor digestive
Intervenţia chirurgicală rămâne o componentă esenţială a tratamentului pentru un cancer al tractului digestiv. În prezent, sunt disponibile tehnici mai avansate, minim invazive, precum chirurgia laparoscopică şi cea robotică. Aceste abordări permit o recuperare mai rapidă a pacientului şi un risc redus de complicaţii, asigurând totodată rezultate foarte bune pe termen lung.
Pe lângă chirurgie, terapiile sistemice joacă un rol important în tratamentul cancerelor digestive. Chimioterapia, care utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase, este adesea combinată cu intervenţia chirurgicală sau cu radioterapie.
Terapiile ţintite, care vizează anumite molecule implicate în dezvoltarea şi progresarea cancerului, au fost introduse recent şi au îmbunătăţit semnificativ rezultatele unor pacienţi. Imunoterapia, care stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor maligne, este o altă opţiune terapeutică promiţătoare în unele tipuri de cancer gastrointestinal.
Radioterapia, care utilizează radiaţii de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase, este adesea folosită în combinaţie cu alte terapii. De pildă, în cazul cancerului anal, radioterapia preoperatorie poate reduce dimensiunea tumorii şi permite o intervenţie chirurgicală mai puţin invazivă.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii au acces la terapii avansate, conform celor mai recente protocoale internaţionale. Procedurile de radioterapie externă şi internă sunt realizate cu echipamente moderne, precum acceleratoarele liniare Varian TrueBeam şi TrueBeam STX High, respectiv Varian GammaMed Plus TM iX HDR pentru brahiterapie.
Intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul cancerelor digestive se desfăşoară la Spitalul Clinic SANADOR, în condiţii de maximă siguranţă, cu rezultate excelente. Atunci când este indicată operaţia minim invazivă, echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR efectuează cu succes intervenţii robotice sau laparoscopice, cu echipamente de ultimă generaţie. Toate operaţiile robotice sunt asistate de robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent.