Obezitatea reprezintă în prezent o problemă majoră de sănătate publică, deoarece din ce în ce mai mulţi adulţi şi copii se confruntă cu această afecţiune, însoţită de complicaţii severe, uneori ameninţătoare de viaţă. Considerată una dintre principalele maladii ale societăţii contemporane, obezitatea are o etiologie multifactorială, fiind consecinţa unor factori care ţin de mediu, de comportamentul alimentar, de stilul de viaţă modern, dar şi de condiţia biologică. Pe parcursul ultimelor două generaţii, numărul persoanelor obeze a crescut considerabil, atât din cauza accesului tot mai facil la mâncare, care este deseori de o calitate îndoielnică, cât şi din cauza profesiilor tot mai sedentare ale omului modern, care implică un consum energetic foarte redus.
Alimentaţia diversă, în cantităţi moderate, dar şi o viaţă activă, cu efectuarea periodică de exerciţii fizice sau practicarea unor sporturi, sunt elemente cheie în prevenirea obezităţii, dar şi în reducerea masei corporale, în cazul în care acest lucru devine necesar. În acest fel, pot fi evitate complicaţiile, obezitatea fiind un factor de risc pentru foarte multe afecţiuni. Tratamentul conservator al acestei afecţiuni necesită o colaborare strânsă şi eficientă între pacient, medicul nutriţionist, kinetoterapeut şi, foarte important, psiholog. Însă, în cazul în care o astfel de abordare nu dă roade, o opţiune care poate fi luată în considerare este o intervenţie de chirurgie bariatrică.
La Spitalul Clinic SANADOR, reuşita intervenţiilor bariatrice este susţinută de managementul integrat al cazurilor, cu implicarea unor profesionişti cu mare experienţă în domeniu. Echipa de chirurgie bariatrică SANADOR, alcătuită din chirurgi cu experienţă operatorie, efectuează minim invaziv (laparoscopic ori robotic) toate tipurile de intervenţii chirurgicale metabolice. La SANADOR, cea mai des practicată operaţie de chirurgie bariatrică este cea de gastric sleeve, cu abord minim invaziv şi multiple avantaje pentru pacient: recuperare rapidă, complicaţii puţine şi timp de spitalizare redus.
Obezitatea şi complicaţiile periculoase ale acesteia
Obezitatea nu reprezintă doar o problemă estetică, ci este o afecţiune complexă, caracterizată prin prea multă grăsime corporală, care creşte riscul de apariţie al altor afecţiuni – boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemii, boli hepatice, apnee în somn şi unele cancere.
Obezitatea poate afecta modul în care organismul foloseşte insulina pentru a controla nivelul glucozei din sânge. Acest lucru creşte riscul rezistenţei la insulină şi diabet. Afecţiunea poate creşte şi riscul de cancer endometrial, de cancer de col uterin, cancer ovarian, cancer mamar, de colon, de esofag, de ficat, de vezică biliară, de cancer de pancreas, cancer de rinichi sau cancer de prostată.
La persoanele obeze creşte stresul exercitat asupra articulaţiilor, dar şi probabilitatea de a dezvolta arsuri la stomac şi boli ale vezicii biliare. Obezitatea creşte şi riscul apariţiei steatozei hepatice non-alcoolice, o boală care a apare din cauza depunerilor mari de grăsimi în ficat, ceea ce, în unele cazuri, poate duce la ciroză hepatică, ale cărei stadii avansate sunt considerate ameninţătoare de viaţă.
Veste bună însă este că până şi o scădere modestă în greutate poate îmbunătăţi sau poate preveni apariţia problemelor de sănătate asociate cu obezitatea. La SANADOR, toţi pacienţii care se adresează Departamentului de Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice beneficiază de sprijin pe toată durata tratamentului, iar atenţia şi dedicarea medicilor SANADOR transformă interacţiunea cu pacienţii într-un succes terapeutic.
Tratamentul modern al pacientului obez
Managementul activ al pacientului care suferă de obezitate are drept obiective principale atât scăderea în greutate, cât şi reducerea riscului şi ameliorarea complicaţilor determinate de obezitate. Tratamentul obezităţii necesită consecvenţă din partea pacientului şi o implicare activă. Există pacienţi care parcurg cicluri repetitive de pierdere şi câştig ponderal, cu consecinţe nefaste asupra sănătăţii. De aceea, menţinerea unei greutăţi corporale adecvate, alături de prevenirea şi tratarea complicaţiilor, reprezintă cheia succesului în managementul obezităţii.
La SANADOR, tratamentul obezităţii include, în afara reducerii greutăţii, şi managementul dislipidemiei, optimizarea controlului glicemic la diabetici, normalizarea tensiunii arteriale la hipertensivi, tratarea sindromului de apnee în somn, precum şi ameliorarea tulburărilor psihosociale – afective, de comportament alimentar, de imagine corporală sau de reducere a stimei de sine. Printre cele mai importante metode de reducere a greutăţii se numără modificarea dietei şi a comportamentului alimentar; creşterea activităţii fizice, farmacoterapia şi chirurgia bariatrică.
Intervenţiile de chirurgie bariatrică, la SANADOR
Intervenţiile de chirurgie bariatrică sunt recomandate atunci când obezitatea pune în pericol sănătatea şi viaţa pacientului, iar celelalte metode de scădere în greutate au dat greş. În urma unei astfel de operaţii, bolnavul va simţi nevoia să mănânce mai puţin, organismul va asimila o cantitate mai mică de nutrienţi, iar riscul de apariţie al unor complicaţii generate de comorbidităţi va fi redus.
Chirurgia bariatrică este indicată atunci când indicele de masă corporală este mai mare sau egal cu 40 sau când este între 35-40, dar există şi boli asociate, ca hipertensiune arterială ori diabet zaharat, care s-ar putea ameliora deopotrivă odată cu scăderea ponderală. În plus, astfel de intervenţii chirurgicale sunt indicate şi atunci când celelalte metode în vederea scăderii ponderale au eşuat.
Există mai multe tipuri de astfel de intervenţii, iar pacientul va primi informaţii despre eficienţa fiecărei tehnici în parte, dar şi despre posibilele riscuri sau efecte adverse. Prin procedura gastric banding, efectuată prin chirurgie laparoscopică, se montează un inel gastric reglabil pe stomac, separându-l în două segmente, ceea ce va face ca senzaţia de saţietate să apară după consumul unei cantităţi mici de alimente. Balonul endogastric este o procedură non-chirurgicală reversibilă, care presupune introducerea în stomac, cu ajutorul endoscopului, a unui balon umplut cu soluţie salină, pentru a obţine mai rapid senzaţia de saţietate. Prin gastric sleeve se reduce volumul stomacului cu prezervarea funcţiei acestuia, ceea ce înseamnă că pacientul va putea mânca obişnuit după operaţie, dar în cantităţi mai mici. Plicatura gastrică este o intervenţie chirurgicală bariatrică modernă, laparoscopică, în care se suturează mai multe pliuri ale stomacului cu fire neresorbabile, reducându-i mult volumul, dar fără să fie nevoie de rezecţia acestuia. Bypassul gastric este tot o intervenţie chirurgicală bariatrică laparoscopică, care presupune crearea unui mic rezervor gastric şi suturarea acestuia de o parte a intestinului subţire, ocolindu-se astfel 90% din stomac şi o treime din intestin. Diversia biliopancreatică este o intervenţie de chirurgie laparoscopică ce presupune rezecţia longitudinală a stomacului şi devierea tranzitului intestinal de la stomac la o parte distală a intestinului subţire, unde bolul alimentar se va amesteca cu secreţiile biliopancreatice.
La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgi foarte experimentaţi realizează toate tipurile de intervenţii de chirurgie bariatrică, însă, înaintea oricărei decizii chirurgicale, pacientul va trebui să urmeze un program de consultaţii medicale multidisciplinare, pentru stabilirea unui tratament personalizat. Astfel, operaţia propriu-zisă este doar o etapă dintr-un plan de tratament detaliat şi special dedicat pacientului metabolic, care include o evaluarea completă a stării sale de sănătate, alegerea celei mai potrivite intervenţii pentru scăderea în greutate în cazul său şi recomandările pentru menţinerea unei greutăţi optime, pe termen îndelungat.